Ο Cesare Capobianco, VP Applications Sales, Oracle CEE, μιλάει αποκλειστικά στο netweek και δίνει συμβουλές σε IT Managers για το πώς μπορούν να πετύχουν στην ψηφιακή εποχή με τις λύσεις cloud που προσφέρει η Oracle.

netweek: Σήμερα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, με τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, όπως το cloud, το mobility και τα Big Data να αλλάζουν συθέμελα τα επιχειρηματικά μοντέλα. Πώς θα πρέπει να δράσουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων, αλλά και οι IT Managers, σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται μπροστά τους; Πόσο σημαντικό είναι στο πλαίσιο αυτό το cloud;

Cesare Capobianco: Αν και το ΙΤ αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό (2-3%) του συνολικού παγκοσμίου ακαθάριστου προϊόντος, το υπόλοιπο 97-98% εξαρτάται όλο και περισσότερο από το ΙΤ. Πριν από δέκα χρόνια τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν εξαρτιόντουσαν από την Πληροφορική. Σήμερα, δεν υπάρχει καμία σύγχρονη επιχείρηση που να μην επηρεάζεται από το ΙΤ, που να μην προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα το ρόλο του ΙΤ στη λειτουργία της και το πώς θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που αυτό φέρνει.

Άλλωστε, τα παραδείγματα εταιρειών που έχουν μετασχηματιστεί ή έχουν δημιουργήσει νέες αγορές εκμεταλλευόμενες το ΙΤ είναι πολλά. Σε όλα αυτά, το cloud βρίσκεται στο επίκεντρο. Όλες οι επιχειρήσεις στρέφονται, σταδιακά, στο cloud για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Αν κοιτάξει κανείς γύρω του θα δει ότι πίσω από αρκετές προχωρημένες επιχειρηματικές δράσεις βρίσκεται το cloud. Οι λύσεις που προσφέρουμε σήμερα είναι ευθυγραμμισμένες στην κάλυψη των επιχειρηματικών αναγκών των σύγχρονων επιχειρήσεων, είτε αφορούν το marketing, είτε το HR, είτε ακόμα και το λογιστήριο ή την ομάδα πωλήσεών τους. Είναι απίστευτες οι δυνατότητες που παρουσιάζονται στις επιχειρήσεις μέσω του cloud, αν αποφασίσουν να το υιοθετήσουν.

netweek: Γιατί θα πρέπει οι οργανισμοί να επιλέξουν την Oracle για να κάνουν το ταξίδι τους στο cloud;

C. Capobianco: Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Η πληρότητα, η δυνατότητα εξατομίκευσης, η ασφάλεια, τα δεδομένα τα ίδια. Η Oracle βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη θέση για να αποτελεί τον πάροχο που θα προσφέρει στις εταιρείες μια λύση πακέτο που τα περιλαμβάνει όλα. Όλες τις επιχειρήσεις τις απασχολεί σήμερα το μέλλον, το πώς θα προετοιμαστούν γι’ αυτό. Το μέλλον για εμάς είναι να μπορείς να συνδυάζεις όλες τις διαφορετικές τεχνολογίες σε μια πλατφόρμα, σε έναν ολοένα και περισσότερο δικτυωμένο κόσμο. Μόνο εμείς μπορούμε να το προσφέρουμε αυτό σε τόσο μεγάλη πληρότητα, όπως, άλλωστε φαίνεται και στις αναφορές αναγνωρισμένων διεθνών μελετητικών εταιρειών (βλ. Forrester). H Oracle βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, διαθέτοντας στην αγορά μια πληθώρα κορυφαίων προϊόντων (τώρα και στο cloud) για κάθε ανάγκη. To σημαντικότερο από όλα είναι ότι η Oracle καλύπτει κάθε πτυχή μέσα από ένα προϊόν, μια σουίτα, έναν προμηθευτή. Και δεν υπάρχει κανείς άλλος που να μπορεί να το προσφέρει αυτό.

netweek: Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των IT Managers όσον αφορά στην υιοθέτηση του cloud έχει να κάνει με την ασφάλεια. Mε ποιο τρόπο η Oracle μπορεί να καταλαγιάσει αυτές τις ανησυχίες τους;

C. Capobianco: Η ασφάλεια ήταν και παραμένει ένα καυτό ζήτημα όσον αφορά στο cloud, ενώ αποτελεί και το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την υιοθέτησή του. Αν και δεν έχουν καταγραφεί σημαντικά περιστατικά ασφάλειας στο cloud, οι ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται. Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες δεν πρόκειται να περιορίσουν την εξάπλωση του cloud. Φυσικά, η ασφάλεια θα εξακολουθεί να παραμένει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και να πέφτει στο τραπέζι σε κάθε σημαντικό συμβόλαιο που υπογράφεται πάνω στο cloud.

Η ασφάλεια διαθέτει πτυχές νομικές, πτυχές που αφορούν στα ίδια τα δεδομένα (πού αποθηκεύονται και τι σημαίνει αυτό), αλλά και κανονιστικές πτυχές. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία μεμονωμένη εταιρεία που να μπορεί να είναι τόσο ασφαλής όσο κάποιοι από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών cloud. Και αυτό διότι τα επίπεδα ασφάλειας που προσφέρουν οι συγκεκριμένοι πάροχοι υπηρεσιών cloud, όπως η Oracle, δεν μπορούν να προσεγγιστούν από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση.

Σίγουρα υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες, αλλά το θέμα, τελικά, έχει να κάνει κυρίως με την ωριμότητα των πελατών σχετικά με την αίσθηση που έχουν για την ασφάλεια, παρά για ένα πραγματικό ζήτημα. Επαναλαμβάνω, οι υπηρεσίες cloud που παρέχουμε είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται μέσα από data centers με δυνατότητες πλήρους ανάκτησης, με φυσική ασφάλεια, με αυστηρούς περιοδικούς ελέγχους σε τακτά διαστήματα, μέσα από χώρους που πληρούν όλες τις διαδικασίες και πρότυπα. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα μπορούσε κανείς να τα προσφέρει όλα αυτά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η απάντησή μας στο ερώτημα των IT Managers γιατί πρέπει να στείλουν τα δεδομένα τους στο cloud, είναι διότι εκεί είναι πιο ασφαλή!

Απλά, θα τους έλεγα να κοιτάξουν τα στοιχεία: οι επιθέσεις σε υποδομές για τις οποίες έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις για την προστασία τους, όπως έχουμε κάνει εμείς, είναι σχεδόν ανύπαρκτες σε σχέση με τις επιθέσεις πληροφοριακών υποδομών μεμονωμένων εταιρειών, που δεν έχουν την ευελιξία και την ικανότητα να επενδύσουν τόσο μεγάλα ποσά.

netweek: Εκτός από το cloud, μια ακόμα σημαντική ανησυχία που έχουν οι IT Managers έχει να κάνει με τις ήδη υφιστάμενες εφαρμογές. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να τους βοηθήσει η Oracle για να εξασφαλίζουν τη συνύπαρξη αυτών των δύο διαφορετικών κόσμων;

C. Capobianco: Η συνύπαρξη είναι δύσκολη και αποτελεί αρμοδιότητα του Enterprise Applications Integration, μιας αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες. Όλα, ωστόσο, ξεκινάνε από την πλατφόρμα, από το λεγόμενο middleware. Η πλατφόρμα αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα και ως εκ τούτου η προσέγγιση που ακολουθεί η Oracle για μια μοναδική πλατφόρμα για όλα, θεωρώ ότι είναι επαρκής για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος στο μέλλον.

netweek: Στην εποχή του cloud όλοι μιλάνε για τα ουκ ολίγα πλεονεκτήματα που μας φέρνει. Ωστόσο, τι είναι αυτό που δεν μπορεί να κάνει το cloud;

C. Capobianco: Για να είμαστε ειλικρινείς, το cloud δεν το βλέπουν όλοι το ίδιο θετικά. Είναι κατανοητή η ανάγκη που έχουν αρκετοί μάνατζερ και οργανισμοί να έχουν τον έλεγχο στα εταιρικά συστήματά τους. Το cloud δεν είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να τα κτίζουν όλα μόνοι τους και να …εφευρίσκουν τον τροχό από την αρχή. Κατανοώ τον τρόπο σκέψης τους, αντιλαμβάνομαι ότι θέλουν να έχουν τον έλεγχο πάνω στο προσωπικό, στους πόρους, σε αυτά που θέλουν να κάνουν. Ωστόσο, πιστέψτε με, μπορούμε κι εμείς να κάνουμε εξαιρετικά (και καλύτερα) τη δουλειά, όχι γιατί είμαστε εξυπνότεροι από τη Διεύθυνση Πληροφορικής της εκάστοτε εταιρείας, αλλά διότι δεν υλοποιούμε υποδομές σε μια, δύο ή πέντε εταιρείες, αλλά σε περισσότερους από 10.000 πελάτες μας. Η διαφορά σε τάξη μεγέθους είναι τρομακτική και αποτελεί το εχέγγυο ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποδοτικότητα.

netweek: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης εφαρμογών σε περιβάλλον SaaS;

C. Capobianco: Η ανάπτυξη των releases σε περιβάλλον SaaS έχει επιταχυνθεί περισσότερο από ποτέ. Ενώ πριν χρειάζονταν σχεδόν δύο χρόνια για την κυκλοφορία μιας κύριας έκδοσης, σήμερα μπορεί να κυκλοφορήσουν τρεις κύριες εκδόσεις ανά έτος. Η ανάπτυξη εφαρμογών στο SaaS έχει γίνει πιο ευέλικτη, ενώ το cloud διευκολύνει την επικοινωνία των εφαρμογών μεταξύ τους, όπως και τη συντήρηση και υποστήριξή τους. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του cloud είναι ότι σου επιτρέπει να παίρνεις πολύ καλό feedback από τους πελάτες σου. Ενώ παλιότερα όταν προέκυπτε ένα πρόβλημα στο λογισμικό, έπρεπε να τρέξει μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία για την αντιμετώπισή του, σήμερα, επειδή τα συστήματα των πελατών μας τρέχουν στο cloud, μπορούμε ευκολότερα να δούμε πού υπάρχει το πρόβλημα.

Εκτός, λοιπόν, από το σχεδιασμό μιας εφαρμογής, που αναμφίβολα είναι σημαντικός, το ίδιο σημαντικό είναι να κρατάς τα συστήματα σε πλήρη λειτουργία και να δίνεις στους πελάτες σου την ποιότητα που χρειάζονται. Διότι, από την επόμενη ημέρα οι εταιρείες βασίζονται σε σένα. Αν τα συστήματά τους πέσουν, τότε θα σταματήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να βλέπει κανείς τις παράπλευρες συνέπειες της αλλαγής, η οποία του επιτρέπει όχι μόνο να μπορεί να σχεδιάζει ταχύτερα τις εφαρμογές του, αλλά και να τις επιδιορθώνει γρηγορότερα.