Στο πάνελ του συνεδρίου «Telecommunications, Media and Technology Conference» που διοργάνωσε η FT Global Events σε συνεργασία με τη BOUSSIAS, έγινε για μια ακόμα φορά κατανοητό ότι οι επενδύσεις της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι όμηρος όχι μόνο του πλαισίου αδειοδότησης της τοποθέτησης κεραιών, αλλά και του χρονοδιαγράμματος μετάβασης από την αναλογική στη ψηφιακή τηλεόραση.

 Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Μαθιός, Πρόεδρος της Digea, η οποία εκπροσωπεί τις ιδιωτικές τηλεοπτικές εταιρείες που συμμετέχουν στη ψηφιακή μετάβαση, «είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση πριν από το 2015». Τα εμπόδια, σύμφωνα με τον Γ. Μαθιό δημιουργούνται από τη μη λήψη πολιτικών αποφάσεων, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση του έργου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Λεωνίδας Κανέλλος, Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, ο οποίος είπε «τα κυριότερα εμπόδια για τη μετάβαση είναι πολιτικά και όχι τεχνολογικά ή οικονομικά». Σε ερώτησή μας «γιατί δεν χρησιμοποιούνται κάποια μοντέλα πρόβλεψης των μελλοντικών αναγκών της ψηφιακής τηλεόρασης, ώστε να απελευθερωθεί το ψηφιακό μέρισμα πριν από την ολοκλήρωση της μετάβασης», ο Λ. Κανέλλος απάντησε ότι «για είναι αξιόπιστα τα μοντέλα αυτά χρειάζονται δεδομένα, τα οποία εξαρτώνται από πολιτικές αποφάσεις».

Επομένως, αν οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι αληθείς, η κινητή τηλεφωνία με 1,6 δις ευρώ στο πορτοφόλι για επενδύσεις, βρίσκεται απέναντι σε ένα κράτος που κάνει ότι περνά από το χέρι του για να την εμποδίσει, σε μια περίοδο μάλιστα που οι επενδύσεις μοιάζουν με μάννα εξ ουρανού. Σε αυτό το πλαίσιο, έκπληξη δημιουργεί η αισιοδοξία του Γιώργου Στεφανόπουλου, Γενικού Διευθυντή της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ότι «η μετάβαση θα έχει ολοκληρωθεί το 2012».

Αν και το ψηφιακό μέρισμα είναι σημαντικό για την ανάπτυξη mobile broadband δικτύων, το πρόβλημα της αδειοδότησης των κεραιών είναι πιο επείγον για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η μειούμενη πυκνότητα του δικτύου επηρεάζει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και τις μη απαιτητικές υπηρεσίες φωνής, πόσο μάλλον τις υπηρεσίες mobile broadband, οι οποίες αν και πολυδιαφημισμένες απέχουν αρκετά από τα υποσχόμενα.

Από την άλλη, οι τηλεοπτικές εταιρείες δεν έχουν πρακτικά λόγο να βιάζονται, καθώς  η περίοδος που διανύουμε δεν κάνει εύκολες τις επιχειρηματικές επενδύσεις στους πιεσμένους προϋπολογισμούς τους. Επιπλέον, η προστιθέμενη αξία που θα προσφέρει η ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι σημαντικά διαφορετική από την ποιότητα που απολαμβάνουν ήδη οι τηλεθεατές τόσο όσον αφορά την εικόνα, όσο και το περιεχόμενο. Σημαντική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει η εκπομπή εικόνας High Definition, αλλά μια τέτοια εξέλιξη έχει σήμερα πολύ μακρινό ορίζοντα.