Βάσει των στοιχείων που παραθέτει ο ευρωπαϊκός οργανισμός της βιομηχανίας τεχνολογίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει την επιβολή τελωνειακών δασμών μέχρι και 14% στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς, που μεταξύ άλλων υποστηρίζουν υπηρεσίες mobile TV και GPS, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν κύμα αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο ο Mark MacGann, γενικός διευθυντής του EICTA, είχε διαφορετική γνώμη. “Σε μία εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι έντονη η ανάγκη να καθησυχαστούν οι καταναλωτές. Τα μέτρα όπως αυτό που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνουν λανθασμένο μήνυμα στις πιο σημαντικές δυνάμεις για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας: τους καταναλωτές και τους καινοτόμους. Κάνουμε έκκληση στην Επιτροπή και τα μέλη – κράτη να απέχουν από οποιεσδήποτε τέτοιου τύπου νέες τελωνειακές αποφάσεις που θα αυξήσουν το κόστος της τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Αντί αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να επιταχύνει τις δράσεις υπέρ της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο σχέδιο οικονομικής αποκατάστασης της Επιτροπής, που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο”. (www.sepe.gr)