Στο λιτό και εύστοχο βιβλιαράκι «Ποιος πήρε το τυρί μου;»1 περιγράφονται οι περιπέτειες δύο ανθρώπων και δύο ποντικιών, των οποίων η αμέριμνη ζωή σε ένα λαβύρινθο γεμάτο τυρί διαταράσσεται, όταν μια ωραία πρωία το τυρί εξαφανίζεται.

Στις περιπτώσεις που εμείς οι ίδιοι συνειδητοποιούμε ότι είναι ώρα για νέο τυρί, γιατί το παλιό λιγοστεύει ή το χορτάσαμε πια, πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε έφορο έδαφος για αλλαγές στην ομάδα ή στην εταιρεία μας;

Εχοντας διαχειριστεί πολλά και διαφορετικά έργα αλλαγών σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες, υποστηρίζω την άποψη ότι η επιτυχημένη διοίκηση αλλαγών είναι από τους δυσκολότερους τομείς. Είναι όμως και μονόδρομος για την πρόοδο και τη βιωσιμότητα!

Ακολουθώντας τα 8 βήματα του γκουρού του είδους από το Harvard Business School, Prof. John Kotter, οι πιθανότητες θετικής έκβασης αυξάνονται κατά πολύ:
1. Καλλιεργήστε στρατηγικά την αίσθηση του επείγοντος, εμπλέκοντας την ομάδα σε συζήτηση, με επιχειρήματα και στοιχεία για τις επιρροές εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων, τις απειλές και τις ευκαιρίες ανάπτυξης.
2. Συνθέστε μια διατμηματική ομάδα αλλαγής αποτελούμενη από ανθρώπους, οι οποίοι ανεξαρτήτως θέσης στην ιεραρχία βλέπουν μπροστά και δεσμεύονται για το αποτέλεσμα.
3. Δημιουργήστε το όραμα της αλλαγής, παρέχοντας έμπνευση για τα οφέλη του μακροπρόθεσμου στόχου.
4. Επικοινωνήστε αποτελεσματικά το όραμα, δίνοντας με συνέπεια το παράδειγμα με λόγια και κυρίως με πράξεις.
5. Εντοπίστε τα εμπόδια στη δομή, στις διαδικασίες, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό και διαχειριστείτε τα έγκαιρα.
6. Βάλτε στόχους που θα επιφέρουν άμεσα οφέλη και επιβραβεύστε τους συμμετέχοντες.
7. Χτίστε με υπομονή και σταθερά βήματα, χωρίς να βιαστείτε να πανηγυρίσετε.
8. Ενσωματώστε τη νοοτροπία των αλλαγών στην εταιρική κουλτούρα ώστε να παραμένει ζωντανή διαδικασία.

Η χελώνα όσο μένει στάσιμη, μέσα στο καβούκι της είναι – θεωρητικά- ασφαλής. Ανακαλύπτει νέα μέρη και τροφή, όταν ρισκάρει να προχωρήσει…

1 Johnson, Spencer «Ποιος πήρε τα τυρί μου». εκδ. Κλειδάριθμος