Στα πλαίσια του Microsoft Business Intelligence Roadshow 2012, το netweek μίλησε με τον Peter Meyers, της εταιρείας SolidQ, έναν από τους πλέον έμπειρους ομιλητές σε θέματα BI με συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια, καθώς και 15 χρόνια εμπειρία σε έργα BI, Data Warehouse και OLTP.

netweek: Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα;

Peter Meyers: Η βασικότερη τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έκρηξη των δεδομένων και ταυτόχρονα η διαχείριση αυτού του όγκου δεδομένων. Μιλάμε στην ουσία για δυο ανταγωνιστικές δυνάμεις, που οδηγούν την ανάγκη για δημιουργία λύσεων που είναι πιο ασφαλείς, με δυνατότητες κλιμάκωσης και απόδοσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποιο νόημα από τα δεδομένα και από δεδομένα μάλιστα, τα οποία είναι σε τελείως διαφορετικά formats και σε μη συσχετιζόμενα συστήματα.

Αυτό που ισχύει κατά βάση στο Business Intelligence, είναι όταν μιλάμε θεωρητικά, ότι οι εν λόγω λύσεις χρησιμοποιούνται για να δώσουν γνώση και πληροφορίες στα top στελέχη μιας επιχείρησης, κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι αλήθεια. Η Microsoft έχει ακολουθήσει μια αρκετά διαφορετική πορεία καθιστώντας σαφές ότι το Business Intelligence είναι για όλους ανεξαρτήτως της θέσης τους στην ιεραρχία.

Η απαίτηση που υπάρχει από όλους είναι να έρχονται καλύτερα αποτελέσματα και ενίοτε με λιγότερους πόρους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορείς να φέρεις κοντά τα δεδομένα και να μπορεί να βγει κάποιο νόημα από αυτά και γρήγορα.

Αυτή είναι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα και μεταφράζεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός data warehouse. Το ερώτημα που δημιουργείται σε πολλούς είναι πλέον με ποιο τρόπο παρέχονται αυτά τα δεδομένα στους τελικούς χρήστες, από τη στιγμή που θα συγκεντρωθούν, έχοντας μάλιστα υπόψη μας, ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν κάποιο τεχνικό background. Σε αυτό έρχεται να δώσει απάντηση το initiative της Microsoft με την ονομασία Self-Service Business Intelligence. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες, οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τα δεδομένα, μπορούν να τα εκμεταλλευτούν προς όφελός τους.

netweek: Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται συχνά είναι οι πολλαπλές εικόνες της αλήθειας, που οδηγούν σε αδιέξοδο τα ενδοεταιρικά meetings. Μπορούμε να φτάσουμε σε μια ενιαία εικόνας της αλήθειας μέσω του ΒΙ;

Peter Meyers: Αν μιλήσουμε θεωρητικά για το Business Intelligence, είναι δεδομένο ότι θα αναφερθούμε στην ύπαρξη μιας ενιαίας εικόνας της αλήθειας. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι μη ρεαλιστικό. Αυτό που προσωπικά, πιστεύω είναι ότι προσπαθούμε να οδηγηθούμε προς μια όσο το δυνατόν κοινή εικόνα της αλήθειας.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι λύσεις BI δεν ενσωματώνονται σε μια επιχείρηση εξ αρχής. Οταν μάλιστα μπαίνουν στην επιχείρηση, τα περισσότερα συστήματα βρίσκονται εκεί για χρόνια και έχουν μαζέψει κυριολεκτικά απίστευτους όγκους δεδομένων και το BI καλείται να μπορέσει να βγάλει κάποιο χρήσιμο αποτέλεσμα από αυτά τα δεδομένα.

netweek: Πως θα αλλάξει το cloud computing το BI;

Peter Meyers: Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία στο συγκεκριμένο χώρο, θα πρέπει να σημειώσω όμως ότι αποτελεί το μέλλον για μια σειρά από τεχνολογίες. Δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν κάποια στιγμή όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στο cloud.

Από τη στιγμή που όλα τα δεδομένα βρίσκονται στο cloud, για ποιο λόγο να πρέπει να κατέβουν και να περάσουν από τη λύση BI σε τοπικό επίπεδο; Είναι θέμα χρόνου όλο το stack της επεξεργασίας να βρεθεί και αυτό στο cloud.