Λένε πως η πραγματική αξία ενός καπετάνιου αποδεικνύεται πρωτίστως στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το σκάφος του κόντρα σε μια φουρτούνα και εάν θα καταφέρει να το οδηγήσει σε ένα ασφαλές όσο και απάνεμο λιμάνι. Γρήγορα, αναλαμβάνοντας λελογισμένο ρίσκο, δίχως απώλειες και με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Αναμφίβολα, ο κ. Βύρων Νικολαΐδης έχει αποδειχτεί στην πράξη ένας άξιος “καπετάνιος”, καθώς στην πολυετή υποβόσκουσα “θύελλα” της οικονομικής κρίσης, κατάφερε όχι απλά να καθοδηγήσει με μαεστρία τον όμιλο PEOPLECERT ώστε να βγει “αλώβητος” από την κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια αγορά, αλλά τον μετασκεύασε σε πραγματικό «υπερωκεάνιο» το οποίο «ταξιδεύει» άφοβα και διαρκώς σε ανοικτές θάλασσες και ωκεανούς.

Εταιρεία με 17 χρόνια ζωής, στραμμένη προς την τεχνολογία, με χιλιάδες εξετάσεις σε 160 χώρες – δείτε τον χάρτη – σε 25 γλώσσες, 10.000 εξεταστικά κέντρα και 8.000 συνεργάτες παγκοσμίως, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά, με πληθώρα Ελλήνων μεταπτυχιακών υπαλλήλων. Έχοντας πιστοποιήσει πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα η PEOPLECERT έχει ταυτιστεί με την εγκυρότητα στις εξετάσεις.

Αν κάποιος θα επεδίωκε να συνοψίσει σε λίγες λέξεις αυτό το επίτευγμα, θα επέλεγε τις λέξεις : Ποιότητα, Καινοτομία, Πάθος, Ακεραιότητα. Σ’ αυτές πάνω, σαν ένα σημαιάκι αισιοδοξίας, ο διευθύνων σύμβουλος Βύρων Νικολαΐδης κάρφωσε μια ακόμη λέξη, τη λέξη φιλότιμο. Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ελλήνων που απουσιάζει από τους ξένους και δίδει στη φυλή μας πλεονέκτημα δύναμης και δυναμικής.

Κατέχοντας και τη θέση του Προέδρου των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS, www.cepis.org ) ο Βύρων Νικολαΐδης ηγείται της εθελοντικής πρωτοβουλίας Συμμαχία για την Ψηφιακή Aπασχολησιμότητα που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, μέσω της εκπαίδευσής τους σε υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες και της άμεσης απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας σε θέσεις προγραμματιστών. «Η τεχνολογία είναι η μόνη ελπίδα να βγουν οι νέοι από το αδιέξοδο της ανεργίας, η μόνη ελπίδα να μπει «φρένο» στο brain-drain που πληγώνει τη χώρα μας» λέει με έμφαση.

Η πολυεθνική που όλοι θα ήθελαν να δουλεύουν
Το επταόροφο νεοκλασικό στον πεζόδρομο της οδού Κοραή στην “καρδιά” της Αθήνας προσδίδει αρχιτεκτονικά μια “βαρύτητα”. Εξωτερικά, τα πάντα μοιάζουν ήρεμα όσο και γαλήνια. Αίσθηση, που συνεχίζει να ισχύει μέχρι και τις εξώπορτες πέντε εκ των ορόφων. Ωστόσο, με το πάτημα του κουδουνιού, τα πάντα αλλάζουν και νιώθεις να μπαίνεις σε έναν έντονο, “ζωντανό”, δημιουργικό κόσμο, γεμάτο παλμό, νιάτα, χαρούμενα πρόσωπα, όπου πολλές γλώσσες “μπερδεύονται” σε ένα ενδιαφέρον ηχητικό αποτέλεσμα.

Βιώνεις δε την αίσθηση ότι βρισκόσουν στο σαλόνι του σπιτιού σου παρακολουθώντας μια ταινία και ξαφνικά, ως δια μαγείας να σε “απορρόφησε” η οθόνη και να σε τοποθέτησε στο επίκεντρο ενός ανθρώπινου μελισσιού. Τόσο σε επίπεδο πλήθους, όσο και εργατικότητας. Αποτέλεσμα; Εδώ και μερικά χρόνια να γράφεται ένα πρωτόγνωρο success story με διεθνή διάσταση, ολοένα και εντεινόμενη δυναμική, που έχει καταφέρει να διεισδύσει σε κάθε ήπειρο και να θεωρείται συνώνυμο της αξιοπιστίας, της υψηλής τεχνογνωσίας και της καινοτομίας. Στο δε ρόστερ των πελατών της συμπεριλαμβάνονται κολοσσοί του μεγέθους και της δυναμικής των Barclays, Bank of America, Visa, NASA, Microsoft, IBM, Intel, Cisco, Vodafone, Dell, HP, Siemens, Morgan Stanley, KPMG, Deutsche Bank, CIA, FBI, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωκοινοβούλιο, UK Department for Education, UK Home Office, Deutsche Bank κ.α

Εξειδικευμένο R&D cutting edge λύσεων
“Καλωσορίσατε στον Όμιλο Peoplecert ” μας υποδέχεται εγκάρδια ο Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος & CEO του Ομίλου. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευφϋή, αυτοδημιούργητο, διορατικό, πληθωρικό, επικοινωνιακό, κοσμοπολίτη, 50 something Έλληνα με καταγωγή από την Πόλη και γόνο εκπαιδευτικών.

Αλήθεια πώς προκύπτει η τεχνολογική της διάσταση σε σημείο που να θεωρείται ως μια ΙΤ εταιρεία;

“Η PEOPLECERT είναι μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας που βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας αναπτύσσοντας διεθνώς προγράμματα πιστοποίησης προσώπων, καθώς επίσης και πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης εξετάσεων”, τονίζει ο κ. Νικολαϊδης και συνεχίζει: “Από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε επενδύει συνεχώς στην τεχνολογία προσφέροντας στο ευρύ κοινό, μέσα από φιλικές προς τον υποψήφιο εξεταστικές λύσεις, επαγγελματικές πιστοποιήσεις που επιτρέπουν την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

H κινητήριος δύναμη στη διεθνή ανάπτυξη της εταιρείας, δεν είναι άλλη από την ομάδα Έρευνας και Τεχνολογίας (R&D) μας που απαρτίζεται από περισσότερους από 60 εξειδικευμένους Έλληνες προγραμματιστές και ηλεκτρολόγους μηχανικούς που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές για όλες τις πλατφόρμες (Windows, Mac, iOS, Android) με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των εξετάσεων”.


Όλα ξεκίνησαν αλλιώς…
«Ξεκινήσαμε το 1994 με τα Futurekids, όπου ανοίγαμε τον κόσμο του μέλλοντος στα παιδιά από 3 ετών εκπαιδεύοντάς τα στις τεχνολογίες οι οποίες μετά από 10 χρόνια θα ήταν απαραίτητες παντού. Στη συνέχεια, το 2000 με το ECDL που φέραμε στη χώρα μας ανοίξαμε ορίζοντες και δώσαμε προοπτικές στους νέους μας. Έχουμε πιστοποιήσει 550.000 άτομα» μας λέει με ενθουσιαμό ο κ. Νικολαΐδης. Από κει πέρα η πορεία της εταιρείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών είναι ανοδική και ενδιαφέρουσα, με ποικίλες διακυμάνσεις, απαιτητικές συνθήκες και δύσκολες αποφάσεις που ανάγκασαν όλους να βγουν από το -όποιο- comfort zone τους. Κινήσεις στις οποίες οδηγήθηκε το management team της PEOPLECER εκτιμώντας τα δεδομένα του ασφυκτικού οικονομικο-επιχειρηματικού περιβάλλοντος που εκτεινόταν αργά αλλά σταθερά εντός των συνόρων, αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα και να αλλάξει θεμελιωδώς το “μείγμα” των πωλήσεων. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης: “Έτσι, λοιπόν, ενώ μέχρι το 2011, τουλάχιστον το 95% των πωλήσεών μας αφορούσαν την ελληνική αγορά, σήμερα, φτάσαμε στο σημείο το 95% εξ’ αυτών να προέρχονται από το εξωτερικό. Η απόφαση βασίστηκε στην κατάλληλη επεξεργασία των οικονομοτεχνικών δεδομένων, στη σωστή “ανάγνωση” του διεθνούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και στο γεγονός ότι παραμείναμε ρεαλιστές, προσγειωμένοι και «πεινασμένοι» για δημιουργία, καινοτομία, επιτυχίες. Εξάλλου, τα αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά διακρίνουν οτιδήποτε κι εάν κάνουμε ως εταιρεία, ορίζοντας ταυτόχρονα την ιδεολογική “πυξίδα” μας, αλλά και τις αξίες που μας καθοδηγούν και δεν είναι άλλες από την ποιότητα, την καινοτομία, το πάθος και την αξιοπιστία. Για μας στην PEOPLECERT το επιχειρείν αποτελεί πάθος, και αυτό μας κινητοποιεί!”. Σήμερα, o όμιλος προσφέρει ένα ευρύ όσο και διεθνώς αναγνωρισμένο πορτφόλιο προϊόντων πιστοποίησης , πάνω από 500, σε τομείς όπως Πληροφορική, Project Management και Γλωσσομάθεια. Μεταξύ αυτών, χορηγούνται πιστοποιητικά ECDL, ITIL®, PRINCE2®, το πρωτοποριακό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας LanguageCert, City &Guilds IELTS για το σύνολο των επιπέδων αξιολόγησης επάρκειας της αγγλικής γλώσσας και πολλά ακόμα. Παράλληλα, από φέτος, το Πανεπιστήμιο της Salamanca συνεργάζεται με την εταιρεία για τη διεξαγωγή εξετάσεων ισπανικής γλώσσας παγκοσμίως.

Πριν αναπτύξουμε την τεχνολογική υπεροχή της εταιρείας στον τομέα της κρίνουμε σκόπιμο να σταθούμε στην τελευταία εντυπωσιακή συνεργασία. Η PEOPLECERT επιλέχθηκε από τον βρετανικό οργανισμό AXELOS (εταιρεία με συμμετοχή 51% της Capita και 49% του Βρετανικού Δημοσίου) ανάμεσα σε παγκόσμιες εταιρείες – κολοσσούς μετά από εννεάμηνη διαδικασία αξιολόγησης. Σύμφωνα με το νέο πολυετές, όπως δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, συμβόλαιο της αποκλειστικής συνεργασίας, από τον Ιανουάριο του 2018, η PEOPLECERT θα είναι ο μοναδικός πάροχος εξετάσεων για επαγγελματικές πιστοποιήσεις, πιστοποιώντας πάνω από 500.000 επαγγελματίες ετησίως σε περισσότερες από 160 χώρες, όπως ήδη αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Οι πιστοποιήσεις της AXELOS περιλαμβάνουν διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους βέλτιστης πρακτικής στον τομέα της διαχείρισης υπηρεσιών Πληροφορικής.

Το μέλλον βρίσκεται στο Tele-Proctoring
Τελευταία, η εξ’ αποστάσεως επιτήρηση στηριζόμενη σε μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα (λ.χ. μείωση κόστους, περιορισμός χρόνου, ελευθερία σε ότι αφορά την φυσική παρουσία, ευελιξία στον χρόνο της τέλεσης κ.ά.) σηματοδοτεί το μέλλον του εν λόγω τομέα. Η Peoplecert αντιλαμβανόμενη έγκαιρα την ολοένα και αναπτυσσόμενη τάση ανέπτυξε το Online Proctoring, ένα βραβευμένο σύστημα διενέργειας ηλεκτρονικών εξετάσεων εξ’ αποστάσεως. Όμως, πως διασφαλίζεται η ασφαλής όσο και αδιάβλητη διαδικασία; Όπως εξηγεί ο κ. Νικολαϊδης: “Ο τρόπος λειτουργίας είναι -σχετικά- απλός: Μια web κάμερα και ένα “ευαίσθητο” μικρόφωνο ανιχνεύουν την παραμικρή κίνηση ή ήχο γύρω από τον εξεταζόμενο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν λαμβάνει κάποιου είδους βοήθεια (λ.χ. tablet, κινητό τηλέφωνο κ.ο.κ.). Όσο για το εξειδικευμένο λογισμικό που έχουμε αναπτύξει, “κλειδώνει” τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υποψηφίου προκειμένου ο εξεταζόμενος να μη μπορεί να ανατρέξει στο διαδίκτυο ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή στην διαδικασία αναζήτησης απαντήσεων στα ερωτήματα του τεστ. Ένα πρόσθετο επίπεδο παρεχόμενης ασφάλειας εκ μέρους μας είναι και το γεγονός ότι η όλη διαδικασία παρακολουθείται “ζωντανά” από έμπειρους επιτηρητές που βρίσκονται στα γραφεία της Peoplecert καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου. Συν τοις άλλοις, κάθε ενέργεια του υποψηφίου (εικόνα και αλληλεπίδραση με τον Η/Υ) καταγράφεται για τυχόν μελλοντική επιθεώρηση”.

“Ανοικτό” κάλεσμα προς ΙΤ επιστήμονες
Προς επίρρωση του ανήσυχου πνεύματος που θεωρείται και εκτός των υπολοίπων δραστηριοτήτων του, ο κ. Νικολαϊδης με την ιδιότητα του Προέδρου των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Επαγγελματιών Πληροφορικής) το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 450.000 μέλη από 33 χώρες της Ε.Ε. συμμετέχει με ιδιαίτερη θέρμη στον σχεδιασμό και την ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες αποσκοπούν στον ψηφιακό αναλφαβητισμό, τις επαγγελματικές δεξιότητες πληροφορικής, την εκπαίδευση, καθώς επίσης και την κινητοποίηση των νεότερης γενιάς χρηστών προκειμένου να μάθουν προγραμματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο και με την πολύτιμη συμβολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΑLBA και της HePIS εκπόνησε μια μελέτη μέσω της οποίας με τεκμηριωμένο τρόπο αποτυπώνεται η διαδικασία για τη δημιουργία στη χώρα μας αρκετών δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας εντός της προσεχούς δεκαετίας. Ο κ. Νικολαϊδης δεν επαναπαύεται σε θεωρίες, φαραωνικά σχέδια επί χάρτου που απαιτούν πολύ χρόνο για την υλοποίησή τους. Αντιθέτως επιχειρεί να δώσει ο ίδιος μέσω της στάσης και της δράσης του το έναυσμα ώστε να αποτελέσει το εγχείρημα αυτό σημείο αναφοράς και να βρει μιμητές. “Αυτή τη στιγμή απασχολούμε full time κάτι παραπάνω από 200 άτομα σε διεθνές επίπεδο, εκ των οποίων το 95% είναι πτυχιούχοι και το 50% διαθέτει master και διδακτορικό. Όσο για το δίκτυο των εξωτερικών συνεργατών, ξεπερνά τα 8.000 άτομα! Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, μας λέει, στο ζήτημα της αξιοποίησης των ικανών και λαμπρών μυαλών των νέων στη χώρα μας. Οι νέοι είναι εκείνοι που θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της αναπτυξιακής φυγής προς τα εμπρός και της παραγωγής πλούτου και αξίας για την πατρίδα μας. Δυστυχώς, με το που ενέσκυψε η οικονομική κρίση, αυτομάτως “γιγαντώθηκε” το φαινόμενο της φυγής άξιων νέων στο εξωτερικό, γεγονός που έχει εξελιχθεί σε σημαντική πληγή για τη χώρα μας. Στην PEOPLECERT αναζητούμε επισταμένως να συνεργαστούμε με ταλαντούχους, παθιασμένους νέους, είτε βρίσκονται εντός ή ακόμη και εκτός των συνόρων. Μάλιστα, για τους τελευταίους έχουμε επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση-πρόταση, προκειμένου να τους δελεάσουμε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εργαστούν μαζί μας. Το μήνυμα είναι απλό όσο και ξεκάθαρο: Στην PEOPLECERT αναζητάμε ταλαντούχους νέους, που επιθυμούν να εργαστούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, αποτελώντας μέλος μιας δυναμικά ανερχόμενης ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας, με παγκόσμια παρουσία, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι στον τομέα της δραστηριοποίησής της, καινοτομώντας και παράγοντας state of the art εφαρμογές, λύσεις και προϊόντα”.