Αγαπητοί φίλοι για έναν ακόμη μήνα βρισκόμαστε και πάλι σε αυτή την φιλόξενη γωνιά. Η συνέπεια αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές αρετές ενός ατόμου και δη ενός υψηλόβαθμου στελέχους. Μαζί με την συνέχεια, είναι σε θέση να καθορίσουν ένα timeline σε βάθος χρόνου για τον ίδιο.

Βέβαια, η πορεία του “telco coach” δείχνει κομματάκι σαν μια τεθλασμένη γραμμή στην οποία εμπλέκονται αρμοδιότητες, θέσεις, χώρες και εταιρείες. Εντούτοις όμως, διαθέτουν μια κοινή -περίπου- συνισταμένη: Την δραστηριοποίηση στο “Τ” από το ICT.

Πρόσφατα, λοιπόν, προχώρησε στην ανάληψη μιας νέας επιχειρηματικής πρόκλησης, δίχως ωστόσο να χρειάζεται καν να μετακομίσει αφού έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην αντιπέρα πλευρά του Αιγαίου. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως δεν επέλεξε –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να εγκαταλείψει και ορισμένες άλλες θέσεις που κατέχει.

Κάτι που έχει διπλή “ανάγνωση”: Είτε δεν νιώθει απόλυτα σίγουρος στα νέα του… παπούτσια ή μπορεί και συνδυάζει διπλές υποχρεώσεις και αντίστοιχες -αυξημένες- αρμοδιότητες.Εκτός κι εάν αναμένει να τακτοποιήσει τα όποια ανοικτά μέτωπα έχει με τις προηγούμενες ενασχολήσεις του και στη συνέχεια αφοσιωθεί αποκλειστικά στα καινούρια του καθήκοντα.

Τα ανωτέρω δεν αποτελούν δα και κάποια πρωτόγνωρη εμπειρία ή κατάσταση για τον “telco coach”, καθώς κατά τη διάρκεια της πολυετούς ενασχόλησής του και δη από ένα σημείο και μετά, έχει μεταπηδήσει σε πολλαπλά… καράβια. Κι αυτό, σε σταθερή βάση και χρονισμένο ρυθμό! Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως κάθε “μπάρκο” δεν διαρκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο μυαλό μου έρχονται τα λόγια ενός απόλυτα επιτυχημένου μεγαλοστελέχους που ισχυριζόταν “Κάθε τρία χρόνια πρέπει να αλλάζεις εταιρεία”. Α, παρεμπιπτόντως το ακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια…

Αυτό που όταν ο πλέον παρωχημένος “παίκτης” λανσάρει νέες υπηρεσίες ή προϊόντα με τεχνολογικό flavor και κάνει σαν να ανακάλυψε την Αμερική, με ξεπερνά… Πόσο, μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία στην (εν λόγω) “ανακάλυψη” της φωτιάς έχουν προηγηθεί εδώ και αρκετό καιρό, άλλοι ανταγωνιστές. Δηλαδή, έτσι και εισάγουν πρώτοι κάτι ξεχωριστό πως θα το αντιμετωπίσουν; Πέφτοντας από την ταράτσα ενός πολύ-όροφου κτιρίου;

Αργά, μεθοδικά και προπαντός λειτουργώντας με απόλυτη ησυχία, υπάρχουν μικρομεσαίου μεγέθους εγχώριοι ΙΤ “παίκτες” οι οποίοι καταφέρνουν πραγματικά θαύματα με ελάχιστα μέσα και πόρους και δίχως να αναλαμβάνουν κάποιο σημαντικό ρίσκο. Ο λόγος για φιλόδοξο, πλην καθιερωμένο εγχείρημα του “Δημάρχου” που εξετάζει και ωθεί δυναμικά την παροχή υπηρεσιών και συγκεκριμένων λύσεων στο εξωτερικό. “Σιγά το νέο! Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος θα είναι”, ενδεχομένως να αναφωνήσετε.

Κι όμως, η ιδιαιτερότητά του έγκειται στις χώρες που όχι μόνο έχει επιλέξει να “ψηλαφήσει”, αλλά ήδη “κτίζει” μια σταθερή παρουσία, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στους… συνήθεις υπόπτους της ευρύτερης γειτονιάς μας. Βλέπετε, έχουν “σημαδέψει” χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίες ούτε δημοφιλείς, ούτε εξαιρετικά εξελιγμένες είναι σε επιχειρηματικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, θέλουν να γίνουν και για αυτό με τη σειρά τους αναζητούν συνεργασίες με αποδεδειγμένο track record και εξειδίκευση σε καθετοποιημένους τομείς. Πάνω σε αυτό το στοιχείο “ποντάρει” και ο “Δήμαρχος”. Όσο για τις πιθανότητες; Μάλλον θα του “βγει” το ρίσκο!

Δειλά μεν, βήματα δε, τόνωσης και ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του πραγματοποιεί τελευταία ο “Λευκός πιράνχας”. Σε σημείο που αρκετοί να αναρωτηθούν εάν πρόκειται για την υιοθέτηση μιας καινούριας στρατηγικής ως αποτέλεσμα consulting ή πρόκειται για κίνηση με βαθύτερο νόημα; Ορισμένοι καλοθελητές, για παράδειγμα, σημείωσαν πως οσονούπω η θητεία του ολοκληρώνεται δίχως να υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσής της.