Το Angel, η πλατφόρμα cyber security που αναπτύχθηκε ειδικά για το ναυτιλιακό κλάδο από την Navarino και λανσαρίστηκε επίσημα στα τέλη Οκτωβρίου, δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία μια επίθεση.

«Επρόκειτο για μια επίθεση τύπου denial of service, η οποία εντοπίστηκε άμεσα,  μπλοκαρίστηκε και απομονώθηκε από το δίκτυο» αναφέρει ο Στράτος Μαργαρίτης, Solutions Architect της Navarino Telecom SA. Το σύστημα Angel έχει σχεδιαστεί ώστε να παρακολουθεί την κυκλοφορία των δεδομένων και να μαθαίνει τη συμπεριφορά των εφαρμογών των συστημάτων που προστατεύει. Μετά από μια περίοδο λειτουργίας το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει τα τυπικά μοτίβα και είδη χρήσης που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μεμονωμένο PC σε ένα πλοίο.

Οι δράσεις που παραβιάζουν αυτό που το Angel θεωρεί ως κανονική δραστηριότητα απομονώνονται και προωθούνται προς εξέταση στο Security Operations Centre (SOC) της Navarino στην Αθήνα, το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα, 24 ώρες την ημέρες, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ακολούθως η ομάδα SOC ενημερώνει το πλήρωμα για το τι έχει συμβεί και τι πρέπει να κάνει. Το Navarino Angel είναι συμβατό με όλα τα δορυφορικά και IP-based δίκτυα και συνδέεται με ένα traffic gateway της Navarino (σύστημα Infinity) που περιλαμβάνει τόσο λειτουργία βελτιστοποίησης bandwidth όπως και firewall. Το Angel βασίζεται στο SRX λογισμικό της Juniper, με την Neurosoft να είναι αρμόδια για τη ρύθμιση του συστήματος και την υλοποίηση της παρακολούθησης.