Ορισμένες φορές η καθημερινότητα και η πραγματικότητα αποδεικνύουν εμπράκτως το ορθόν ή μη μιας παραδοχής, μιας αντίληψης είτε μιας άποψης που εκλαμβάνεται και θεωρείται -περίπου- ως θέσφατο.

Άλλοι δείχνουν να έχουν γεννηθεί με “άστρο”, τη στιγμή που κάποιοι με σκληρή δουλειά, γνώσεις, υπομονή, επιμονή και τις κατάλληλες αποφάσεις καταφέρνουν να καλύψουν το χάσμα ή το -όποιο- έλλειμμά τους με τους πρώτους. Ο λόγος για τον Διευθύνων Σύμβουλο της Microsoft, Satya Nadella. Η μνεία γίνεται για μια κίνησή του που έλαβε πρόσφατα και αφορούσε τη διαχείριση μιας δύσκολης όσο και απαιτητικής κατάστασης που ενείχε μια αποτυχία. Συγκεκριμένα, εδώ και περίπου έναν χρόνο, η ηγέτιδα εταιρεία λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο λανσάρισε ένα Twitter bot με την… εξωτική ονομασία Tay. Ουσιαστικά, αφορούσε σε μια προσπαθειά της να μετεξελίξει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη (AI) “επικοινωνεί” με τον ανθρώπινο παράγοντα σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί το project να ήταν φιλόδοξο, ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς επί χάρτου, όταν hackers το έπληξαν στέλνοντας εν συνεχεία ρατσιστικά όσο και απρεπή σχόλια.

Αποτέλεσμα; Το Tay… κατέβασε ρολά έπειτα από μόλις 16 ώρες, ενώ η Microsoft αναγκάστηκε να προβεί στην έκδοση επίσημης απολογίας. “Ε, και;”, ενδέχεται να αναρωτηθείτε δικαίως. Ο κ. Nadella δεν το άφησε να χαθεί στη συλλογική λήθη. Αντιθέτως, έστειλε ένα e-mail στην ομάδα AI της Microsoft, όπου ανέφερε: “Συνεχίστε να εργάζεστε σκληρά, με ιδέες και “καθαρή” ματιά και μην ξεχνάτε πως βρίσκομαι στο πλάϊ σας. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη διαρκή μαθησιακή διαδικασία και βελτίωση”.

Πως… μεταφράζεται στην εταιρική διάλεκτο η παρέμβαση του ισχυρού άνδρα της Microsoft;

  1. Τα στελέχη και οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως διαθέτουν την κάλυψη της διοίκησης στις επιμέρους ενέργειες, πράξεις και δράσεις τους.
  2. Η κριτική πρέπει να αντιμετωπίζεται ως “δώρο”, καθώς βοηθά κάθε καλόπιστο να ανακαλύψει “τυφλά” σημεία, που χρήζουν βελτίωση.

Η αποδοτική ηγεσία ξεδιπλώνεται μέσα σε λίγες λέξεις…

Keep on leading!