Οι ρυθμοί εξέλιξης στις κινητές επικοινωνίες, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε αγοραστικό επίπεδο, επιταχύνονται συνεχώς. Έτσι το, τουλάχιστον ένα, κινητό είναι ίσως το μόνο εξάρτημα-συσκευή που κουβαλάει σχεδόν μόνιμα η συντριπτική πλειοψηφία πια των ανθρώπων όλου του κόσμου.

Σε τεχνολογικό επίπεδο, μια συσκευή ενός έτους είναι απλώς παλιά, ενώ αν αναφερθούμε σε λογισμικό, οι συνεχείς ενημερώσεις είναι, μάλλον, επιβεβλημένες. Αυτή η απόλυτη εξάρτηση από την κινητή συσκευή δημιουργεί συχνά μια απέχθεια στους πολίτες του δυτικού κόσμου, θεωρώντας πως συμβολίζει πολλά από τα αρνητικά στοιχεία της εποχής μας. Η απεξάρτηση από το κινητό είναι συχνά συνώνυμο της ελευθερίας, ενώ μόνο το κλείσιμο της συσκευής σηματοδοτεί τις πραγματικές διακοπές.

Αυτή η δαιμονοποίηση της κινητής συσκευής προέρχεται από μερίδα του κόσμου που έχει την πολυτέλεια μιας κανονικής ζωής και μιας συνέχειας στην καθημερινότητα. Τερματισμός της λειτουργίας της σε αυτήν την περίπτωση, μεταφράζεται σε αποκοπή από τα προβλήματα και τα άγχη. Τι συμβαίνει,όμως, όταν η καθημερινότητα είναι γεμάτη προβλήματα και βασικές ελλείψεις για το αύριο; Ποια είναι η σχέση με το κινητό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ακόμα και για τα στοιχειώδη, όπως στέγη και τροφή;

Η εικόνα με τα κινητά κατάχαμα στην Ειδομένη που φορτίζονται στοιβαγμένα σε μια γιρλάντα από πολύμπριζα είναι, τουλάχιστον, σουρεαλιστική. Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει πως ένας πρόσφυγας μπορεί να αντιληφθεί τη ζωτική σημασία της ευέλικτης και άμεσης επικοινωνίας, όταν τίποτα δεν είναι σταθερό και δεδομένο στην ζωή του. Ίσως, τελικά, αυτή η αντίθεση να είναι αναμενόμενη και ευθυγραμμισμένη με τόσες άλλες που βιώνουμε αυτές τις μέρες. Τη συσκευή που τόσο θα θέλαμε να πετάξουμε στην θάλασσα, οι πρόσφυγες την προσέχουν ως ότι πολυτιμότερο έχουν, όταν μπαίνουν κατά δεκάδες σε ένα φουσκωτό προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.