Ο Κώστας Καλλιανός, Head Of Information Technology Department της Makro cash & carry wholesale, αναλύει στο netweek τα επιχειρηματικά οφέλη των Electronic Shelf Labels και των Price Checkers
Netweek: Ποιες είναι οι ανάγκες που σας οδήγησαν στην υλοποίηση λύσης Electronic Self Labels;
Κώστας Καλλιανός: Η ιδέα των ηλεκτρονικών ετικετών (ESL) δεν αποτελεί ένα νέο στοιχείο για τον Γερμανικό όμιλο METRO Group στον οποίο ανήκει η Makro. Στην Ελλάδα, η πρώτη προσπάθεια υιοθέτησης της ιδέας αυτής ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας χωρίς όμως αίσιο τέλος.
Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια άλλαξαν πολλά, η τεχνολογία ωρίμασε και απέβαλε τυχόν προβλήματα που υπήρχαν την συγκεκριμένη περίοδο προσφέροντας πλήθος πλεονεκτημάτων στον πελάτη και την επιχείρηση.
Πλεονεκτήματα που ως κύριο στόχο έχουν την εξηπηρέτιση του πελάτη και την ανάπτυξη κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέσω της εξάλειψης ενός εκ των σημαντικότερων προβλημάτων που απασχολεί τις εταιρείες του χώρου: της διαφοροποίησης τιμής ραφιού και ταμείου.
Netweek: Ποια είναι τα οφέλη από την υλοποίηση ESL συστημάτων για τον τελικό καταναλωτή και ποια για την εταιρεία;
Κώστας Καλλιανός: Μια τέτοιου είδους επένδυση δεν είναι μικρή, έχει όμως μια πραγματικά γρήγορη απόσβεση και παρέχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Καταρχήν, η τιμή που βλέπει ο πελάτης στο ράφι θα είναι και αυτή που θα πληρώσει και φυσικά όλοι γνωρίζουμε την σημασία αυτού.
Πέραν όμως της αξιοπιστίας υπάρχουν πολλές διάφορες άλλες εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν την καθημερινή λειτουργία του καταστήματος όπως π.χ μία δεύτερη οθόνη που ενεργοποιείται με την χρήση ενός remote control, η οποία παρέχει στον υπάλληλο του καταστήματος, πληροφορίες που αφορούν στο προϊόν, όπως για παράδειγμα το διαθέσιμο απόθεμα, την ημερομηνία της επόμενης παραλαβής, την διάταξη του προϊόντος στο ράφι κ.λ.π.
Οπως αντιλαμβάνεται κάποιος, κάτι τέτοιο βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης του πελάτη, ενισχύοντας παράλληλα την αποδοτικότητα των υπαλλήλων του καταστήματος. Το πιο σημαντικό όμως, πέρα από την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την αύξηση της παραγωγικότητας, είναι ότι «κερδίζουμε» την εμπιστοσύνη του πελάτη μας και κάτι τέτοιο είναι ανεκτίμητο.
Netweek: Ποιος είναι ο τεχνολογικός εξοπλισμός που απαιτείται για την υλοποίηση μίας ESL λύσης; Ποια η δική σας επιλογή;
Κώστας Καλλιανός: Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες ηλεκτρονικών labelς, οι οποίες διαφοροποιούνται στον τρόπο επικοινωνίας, στην διάρκεια ζωής τον ετικετών κτλ. Στην λύση που επιλέξαμε (υπέρυθρης επικοινωνίας) χρειάστηκε εγκατάσταση πομποδεκτών στα καταστήματα οι οποίοι συνδέονται με το ERP σύστημα και ουσιαστικά μεταφέρουν την πληροφoρία στο ESL λαμβάνοντας από το καθένα απάντηση όσον αφορά την ορθή η μη ενημέρωση.
Στις εγκαταστάσεις μας χρειάστηκε ένας πομποδέκτης ανά 80 με 100 τμ καταστήματος, παρόλα αυτά όμως μια τέτοια μέτρηση δεν αποτελεί κανόνα δεδομένου ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι, όπως το ύψος του χώρου πιθανά εμπόδια κτλ. Τέλος η όλη υποδομή απαιτεί να στηθεί μια δομημένη καλωδίωση, την αγορά ενός server ανά κατάστημα που φιλοξενεί την εφαρμογή ESL και φυσικά τα labels.
Αυτό όμως που είναι οπωσδήποτε σημαντικό να ληφθεί υπόψη στην εφαρμογή μια τέτοιας λύσης και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της είναι το λειτουργικό κομμάτι της. Μια τέτοια τεχνολογία είναι «ευαίσθητη» στα εμπόδια (πχ ένα διαφημιστικό κρεμασμένο από την οροφή, μια παλέτα ξεχασμένη σε κάποιο διάδρομο κτλ).
Ακόμα είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθούν τα ειδικά στηρίγματα που υποδέχονται τα ESLs ώστε να τοποθετηθούν τα labels στο ράφι σωστά και να είναι ορατά στον πελάτη καθώς και τα ειδικά προστατευτικά που εμποδίζουν την καταστροφή των ετικετών από καρότσια κλαρκ κτλ. Συμπερασματικά λοιπόν εκτός από την τεχνολογία πρέπει να γίνει και μια υποτυπώδης διαμόρφωση του καταστήματος και της λειτουργίας του για να υποδεχθεί σωστά την συγκεκριμένη λύση.