Στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε για πρώτη φορά, στα κεντρικά γραφεία της Cyta στην Κύπρο, ο τριήμερος μαραθώνιος καινοτομίας Cyta Smartcity Crowdhackathon με θέμα την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα των έξυπνων πόλεων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Crowdpolicy και υποστηρίχθηκε από την Cyta και άλλους χορηγούς, στο πλαίσιο της δράσης ανοικτής καινοτομίας Crowdhackathon. Στο Cyta Smartcity Crowdhackathon συμμετείχαν ομάδες και μεμονωμένοι διαγωνιζόμενοι, καθώς και στελέχη Δήμων και Κοινοτήτων, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη εφαρμογών που προωθούν την καινοτόμο νεανική επιχειρηματικότητα και την οικονομία μέσα από τον κρίσιμο και σημαντικό κλάδο των έξυπνων πόλεων.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 15 ομάδες, καλύπτοντας θέματα όπως διαφάνεια, parking, τεχνολογίες Internet of Things, blockchain, Civic Policies, νέα τεχνολογικά προϊόντα γύρω από το #smartcities κ.ά. Πριν την έναρξη του Crowdhackathon πραγματοποιήθηκε το Digital Tranformation Smartcities Workshop, το οποίο είχε στόχο να επιμορφώσει και να επισημάνει όλες τις σημαντικές πτυχές του νέου τεχνολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα των έξυπνων πόλεων και της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Τέλος, στο πλαίσιο του διαγωνισμού το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βράβευσε την πρώτη νικήτρια ομάδα (Analyzers, η οποία απέσπασε και 2.500 ευρώ) με υποτροφία (σε προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές ποσοστού 75% και 30% αντίστοιχα).