Από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν στην καθημερινότητα το σύνολο των καταστημάτων λιανικής και ειδικότερα τις αλυσίδες, είναι η γρήγορη αλλαγή τιμών, ώστε να συμβαδίζει με την αλλαγή στρατηγικής της διοίκησης καθώς και με τη σωστή τιμή από το ράφι έως το ταμείο
Τα Electronic Shelf Labels (ESL) και τα Price Checkers συνδράμουν σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα, αφού μειώνουν όλους τους χρόνους αντίδρασης καθώς επίσης προλαμβάνουν τυχόν προβλήματα διαφορών τιμής που μπορεί να προκύψουν από την άμεση ενημέρωση του ταμειακού συστήματος και την μη έγκυρη αναγραφή νέων τιμών στην ετικέτα του προϊόντος.
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα στηρίζεται στην απρόσκοπτη σύνδεση των ESL και Price Checkers με την κεντρική βάση όπου τηρούνται όλες οι τιμές των προϊόντων, οπότε σε οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει, η ενημέρωση στο ράφι ή στο micro kiosk (Price Checker) είναι άμεση. Τα οφέλη στην υλοποίηση αυτών των τεχνολογιών είναι πολλαπλά. Η εμπιστοσύνη που αποκτά ο πελάτης ξέροντας ότι η τιμή του προϊόντος που τον ενδιαφέρει είναι αυτή και δεν αλλάζει όταν πάει στο ταμείο, είναι μία από τις σημαντικότερες.
Η μείωση λειτουργικού κόστους από την απαλοιφή ενδιάμεσων φάσεων (χαρτί ετικέτας, εκτυπωτής barcode, ανθρωποώρες, αποστολή ετικετών στο σημείο πώλησης και άλλα) είναι ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα. Στην περίπτωση των price checkers μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και για την ενημέρωση των πελατών όσον αφορά το τυχόν loyalty schema που έχει η επιχείρηση. Τέλος, σημαντική είναι η διασφάλιση των σωστών τιμών για την ομαλή λειτουργία του καταστήματος από αγορανομικής πλευράς, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τα πρόστιμα είναι “τσουχτερά”.
Επιπλέον εξοπλισμός
Για τις παραπάνω εφαρμογές, ο επιπλέον εξοπλισμός είναι η αγορά των συγκεκριμένων ετικετών ηλεκτρονικής απεικόνισης (ESL) και των barcode reader τύπου micro kiosk (Price Checker). Φυσικά δεν περιλαμβάνονται τα αναλώσιμα που αφορούν την καλωδίωση αλλά το κόστος είναι ελάχιστο, συγκριτικά. Πέραν όμως των δύο αυτών λύσεων που η απόσβεση τους εκτιμάται σε μια περίοδο 18-24 μηνών, υπάρχει και η λύση φορητού τερματικού με σύνδεση Bluetooth με ένα εκτυπωτή υψηλής ευκρίνειας, ώστε να μπορεί ο υπάλληλος του καταστήματος να αλλάζει μόνος του τις τιμές είτε λόγω αλλαγής πολιτικής είτε λόγω φθοράς ή επιστροφής όπου τυχόν να λείπει η ετικέτα.
Ετσι, μειώνουμε τα κόστη και αποκεντρώνουμε την εργασία στο σημείο που χρειάζεται. Τα Barcode Scanner εξελίσσονται συνέχεια και τα αποτελέσματα τους έχουν βοηθήσει πολύ στη συνολικότερη εμπειρία του πελάτη. Η σάρωση βοηθάει στην αποφυγή λαθών τόσο στην τιμή όσο και στη λογιστική αποτύπωση των προϊόντων που αγοράζει ο καταναλωτής. Τα συστήματα αυτοεξυπηρέτησης τιμών δίνουν την ανεξαρτησία στον πελάτη να κινηθεί άνετα χωρίς να απασχολεί το προσωπικό που ήδη μπορεί να απασχολείται από κάποιον άλλο, μειώνοντας έτσι το χρόνο αναμονής του και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο σε μια καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση.
Στην περίπτωση των φορητών barcode scanner μπορούμε σε περιόδους αιχμής ή κάποιων ειδικών γεγονότων, όπως π.χ. Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, να έχουμε αποφυγή συσσώρευσης των πελατών στην ουρά του ταμείο, σαρώνοντας τα προϊόντα που κρατάει ο πελάτης και εκδίδοντας την απόδειξη απομακρυσμένα ή με φορητή λύση, το λεγόμενο «queue-busting». Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ευρεία διάδοση των συγκεκριμένων τεχνολογικών εξελίξεων. Συνήθως μεγάλα καταστήματα άνω των 300 τ.μ. διαθέτουν price checker τεχνολογία και λιγότερο ESL.
Αν και συγκριτικά με το παρελθόν έχει μειωθεί σημαντικά, το κόστος κτήσης της τελευταίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τη μέση ελληνική επιχείρηση. Η υιοθέτηση μάλλον δεν θα αργήσει, άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν και οι αγορανομικές διατάξεις που πέρασαν πρόσφατα, καθώς και η ωριμότερη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων, αφού αν κάποιος βάλει τα άμεσα και έμμεσα κόστη της παραδοσιακής λύσης, καθώς και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες το χάσμα και η υλοποίηση είναι προδιαγεγραμμένη.