Η Πληροφορική είναι ενσωματωμένη στο DNA της Aspida και γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία δίνει μεγάλη βάση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, τόσο για την επιχειρηματική ανάπτυξή της όσο και για να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της.

«Ποτέ δεν σταματάμε να ψάχνουμε τρόπους και να υιοθετούμε νέες πλατφόρμες και λύσεις που θα κάνουν τη λειτουργία μας πιο σύγχρονη, αποτελεσματική και ασφαλή. Το μέλλον των IT υποδομών βρίσκεται στο cloud, αυξάνοντας την αξιοπιστία, την αποκέντρωση, την ασφάλεια, και τη διαθεσιμότητα τους» δηλώνει στο NetFAX o Αχιλλέας Κωνστάντζος, IT Manager της Aspida.Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Πληροφορικής υλοποιεί το τελευταίο διάστημα τη μεταφορά των πληροφοριακών υποδομών της στο cloud (ένα έργο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί). Παράλληλα, εξετάζεται η αρτιότερη αξιοποίηση του CRM.

Αυτή την περίοδο γίνονται δοκιμές κι έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με παρόχους λύσεων cloud CRM για την αντικατάσταση της υφιστάμενης λύσης. Aπώτερος στόχος να γίνει integration του CRM με την τηλεφωνία και τα emails, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο βαθμός αυτοματοποίησης των επιχειρηματικών διαδικασιών. Στο απώτερο μέλλον, η Διεύθυνση Πληροφορικής εξετάζει την ανάπτυξη ενός εσωτερικού cloud ERP, αξιοποιώντας το πλούσιο δυναμικό των developers που διαθέτει και το οποίο είχε σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της «έξυπνης» λύσης της εταιρείας για την παρακολούθηση των συστημάτων των πλοίων, με σκοπό την ανίχνευση και αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων που μπορούν να τα πλήξουν.

Αυτή η λύση συνδυάζει προγραμματιζόμενο hardware, software (που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά) και υπηρεσίες, ενώ παρακολουθείται αδιαλείπτως από το Security Operation Center (SOC) της εταιρείας. «Μια μεγάλη πρόκληση για όλους είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, ο φόβος για την αλλαγή, και η τάση προς στασιμότητα. Εκεί απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να “αγκαλιάζουν” την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό, να εκπαιδεύονται και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, καθώς και να υπάρχει διαρκής εκπαίδευση και επαγρύπνηση για το πώς γίνεται η χρήση της τεχνολογίας με τρόπο ασφαλή για τον οργανισμό αλλά και για τους ίδιους τους χρήστες» σημειώνει ο Α. Κωνστάντζος, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που έχει η εκπαίδευση των χρηστών μέσα σε κάθε οργανισμό για την καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τους εργαζομένους.