Ο Δήμος Ιλίου με στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών, εντείνει τις προσπάθειές του για να οδηγηθεί σταδιακά στην υλοποίηση του οράματος της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πόλης!

Το πρώτο μεγάλο βήμα του Δήμου για την ουσιαστική ένταξη της πόλης μας στην Kοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί η νέα ηλεκτρονική πύλη -στη διεύθυνση www.ilion.gov.gr– η οποία λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου μαζί με τη φωνητική πύλη αυτόματης εξυπηρέτησης -στο τηλέφωνο 210 2610654.

Οι δημότες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, έχουν πλέον τη δυνατότητα, μέσω της ηλεκτρονικής και φωνητικής πύλης, να έχουν άμεση πρόσβαση -24 ώρες το 24ωρο- σε πλήθος χρήσιμων πληροφοριών και να εκτελούν ηλεκτρονικά ορισμένες συναλλαγές, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και πόρους.

Ο επισκέπτης της ηλεκτρονικής πύλης μπορεί να έχει ακριβή πληροφόρηση για τις δημοτικές υπηρεσίες και τα απαιτούμενα για κάθε ενέργεια βήματα και έγγραφα, να εκτελεί ηλεκτρονικά ορισμένες συναλλαγές, να αιτείται για την παραλαβή δικαιολογητικών, όπως τα πιστοποιητικά του δημοτολογίου, να ενημερώνεται έγκαιρα για τις δραστηριότητες του Δήμου, όπως πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και να συμμετέχει, μέσω forum και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, στα κοινά, καταθέτοντας την άποψή του για διάφορα θέματα.

Ο χρήστης της φωνητικής πύλης θα μπορεί να ενημερώνεται για επιλεγμένες ανακοινώσεις, να υποβάλει αιτήματα ή παράπονα και να ενημερώνεται για την εξέλιξή τους.

Δωρεάν πρόσβαση στο Internet
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» για την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi Hot Spots, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις στο κέντρο του Δήμου (σε πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους), ενώ έχει δρομολογηθεί και η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του έργου, με την οποία θα καλυφθεί πολύ μεγάλο μέρος της πόλης.

Επειδή, όμως, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση επαρκεί μόνο για την υλοποίηση των δύο πρώτων φάσεων του έργου, η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να χρηματοδοτήσει και την τρίτη φάση προκειμένου το δίκτυο ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο να καλύπτει ολόκληρο το Δήμο.

Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν σύνδεση στο Internet, να πραγματοποιούν ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές, να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται.

Δημοτική ψηφιακή ραδιοτηλεόραση
Τέλος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δημιουργείται στην πόλη μας Ψηφιακός Τηλεοπτικός Σταθμός και Ψηφιακό Ραδιόφωνο με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Πρόκειται για ένα δικτυακό πρόγραμμα το οποίο υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ψηφιακή τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Δήμου ανοίγουν νέους δρόμους στην πληροφόρηση με απευθείας ή μαγνητοφωνημένες μεταδόσεις εκδηλώσεων, συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερωτικές εκπομπές ποικίλης ύλης, περιβαλλοντικά θέματα, ντοκιμαντέρ, προβολή της τοπικής αγοράς κ.λπ. Αυτό θα γίνει με την εγκατάσταση δεκτών σε κεντρικά σημεία της πόλης (με hot spots) που θα διασφαλίσουν επαφές από διάφορες περιοχές του Δήμου για ενημέρωση των πολιτών, επισκεπτών και ειδικών κοινωνικών ομάδων.

Όπως στη δεκαετία του ’50 ζήσαμε τις ημέρες του ραδιοφώνου, στη δεκαετία του ’70 την ασπρόμαυρη τηλεόραση και στη δεκαετία του ’90 τη δορυφορική, έτσι σήμερα ζούμε την εποχή της ψηφιακών τεχνολογιών και από την εξέλιξη αυτή ο πολίτης μπορεί επωφεληθεί τα μέγιστα, αρκεί εμείς να βρούμε όλα εκείνα τα εργαλεία και να εκμεταλλευτούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες για να φτάσει ταχύτατα η ενημέρωση σ’ όλα τα σπίτια του Ιλίου.