Με τους δείκτες ανεργίας να αγγίζουν την... στρατόσφαιρα και τις επαγγελματικές προοπτικές να διαφαίνονται ισχνές, οι επαγγελματίες του κλάδου της Πληροφορικής πρέπει να σκέφτονται τις στρατηγικές κινήσεις που θα τους βοηθήσουν, κυριολεκτικά, να επιβιώσουν.
1. Φτιάξτε ένα συγκεκριμένο πλάνο
Το πλάνο πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους για την εργασία σας (ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος ρόλος για εσάς;) και το εισόδημά σας (πόσα ακριβώς χρήματα θα θέλετε να πληρώνεστε για τις υπηρεσίες σας μέχρι τέλος του 2009;). Με το να καταγράψετε με ακρίβεια τα πλάνα σας αυξάνετε τις πιθανότητες να τα υλοποιήσετε.
2. “Μελετήστε” τον εαυτό σας
Να είστε ειλικρινείς. Αναγνωρίστε τα δυνατά σας σημεία, όπως τι προσόντα διαθέτετε, πού μπορεί να σας πάνε μπροστά αλλά και τις αδυναμίες σας που μπορεί να τροχοπεδήσουν την ανέλιξή σας. Στο μικροσκόπιο πρέπει να μπουν και οι ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν ή να διεκδικήσετε στους κόλπους της εταιρείας -και εκτός- καθώς και οι ενδεχόμενες απειλές ή στοιχεία που μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας.
3. Ανανεώστε το βιογραφικό σας
Οι ευφυείς καριερίστες είναι πάντα έτοιμοι για την επόμενη ευκαιρία. Αφιερώστε χρόνο στο να εξετάσετε λεπτομερώς και να αναδιαμορφώσετε το βιογραφικό σας. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι στέλνετε ένα βέλτιστο «προϊόν», αφού μπορεί να είναι και η πρώτη σας επαφή με τον επόμενο εργοδότη σας.
4. Επενδύστε στην καριέρα σας
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ξεχνάνε ότι στην πραγματικότητα έχουν δύο δουλειές. Το πρώτο είναι να κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται και μάλιστα καλύτερα από τους άλλους. Το δεύτερο είναι να κάνουν αυτό που απαιτείται για να διασφαλίσουν ότι δεν διαμορφώνονται λάθος απόψεις για την προσφορά τους, κατά ενδεχόμενη απουσία τους. Να είστε στο γραφείο όταν είναι και το «αφεντικό». Ετσι, σας δίνεται η ευκαιρία να σας γνωρίσει και για άλλα πράγματα που κάνετε εκτός από τη θέση που καλύπτετε επί της παρούσης.
5. Εμπλακείτε σε οικονομικά ζητήματα
Διαχειριστείτε τις οικονομικές σας υποθέσεις. Το να δώσετε προσοχή σε οικονομικά θέματα είναι ένας από τους πιο έξυπνους και ασφαλείς τρόπους να βελτιώσετε το προσωπικό σας ισοζύγιο. Υπάρχουν πολλά βιβλία και μαθήματα on line που προσφέρουν τις βασικές γνώσεις διαχείρισης οικονομικών θεμάτων. Μια τέτοια ενασχόληση δεν απαιτεί πολύ χρόνο αλλά μπορεί να σας «σώσει» τη ζωή.
6. Αναπτύξτε αντανακλαστικά στα επείγοντα
Πολλοί θεωρούν ότι το να εργάζονται σκληρά, να είναι απασχολημένοι και να καταναλώνουν πολλή ενέργεια είναι το ίδιο με το να διαχειρίζονται την καριέρα και τη ζωή τους. Το να διαθέτετε αντανακλαστικά για επείγουσες ανάγκες σημαίνει ότι μπορείτε να θέσετε προτεραιότητες και να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια σε αυτά που πραγματικά αξίζουν.
7. «Κοιτάξτε» πάνω, όχι κάτω
Οταν η μείωση των μεγεθών κυριαρχεί στην αγορά, η ανάπτυξη της ομάδας σας δεν είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να διασφαλίσετε την επιτυχία. Αφιερώστε λιγότερο χρόνο με τα μέλη της ομάδας σας και περισσότερο για να καλύψετε τις ανάγκες του «αφεντικού». Οταν αποδείξετε ότι εργάζεστε ώστε να διαφανεί η αξία του/της θα ξεχωρίσετε από το πλήθος. Και επιπλέον είναι πιο πιθανό το «αφεντικό» να σας εφοδιάσει με πηγές απαραίτητες για να κάνει η ομάδα σας σωστά τη δουλειά της.
8. Εκσυγχρονίστε τα προσόντα σας
Γενικά, το να επιδεικνύετε ότι σας ενδιαφέρει να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας αναγνωρίζεται. Ιδιαίτερα τη χρονιά που διανύουμε η ικανότητά σας να εξελίσσεστε ως επαγγελματίας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Με την ανεργία να «χτυπάει κόκκινο» το να μην ενημερώστε μπορεί να έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στην καριέρα σας. Παρακολουθείστε σεμινάρια, συνέδρια ή άλλα τέτοιου είδους οχήματα που θα μεγιστοποιήσουν την προσφορά σας στην εταιρεία σας.
9. Αυτο-προβληθείτε
Είναι σημαντικό αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις να γνωρίζουν εσάς και τις δυνατότητές σας. Να ενημερώνετε συχνά το «αφεντικό» για τις δράσεις σας ή να στέλνετε e-mails για να ενημερώνετε τους υπεύθυνους για την προσφορά σας.
10. Φροντίστε τους οικείους σας
Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, όταν η θύελλα της οικονομικής κρίσης περάσει, θα θέλετε να έχετε κοντά σας τους οικείους σας. Ενώ είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στη δουλειά και την καριέρα σας, μην παραμελήσετε αυτούς που είναι σημαντικοί για εσάς. Αφιερώστε τους χρόνο… just for fun!