Ο Rafal Lukawiecki, Strategic Consultant, Project Botticelli Ltd, ήταν ο κεντρικός ομιλητής του «Microsoft Business Intelligence Roadshow» που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου. Το netweek είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του για το μέλλον του Business Intelligence και τις απίστευτες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει σε επιχειρήσεις και κράτη κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

netweek: Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στο κομμάτι του Business Intelligence;

Rafal Lukawiecki: Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια του BI θα καθοριστούν κυρίως από καινούργιο και πιο ισχυρό visualization των δεδομένων, καθώς και από την σημαντική τάση προς το self service – ανάλυση που θα διεξάγουν μόνοι τους οι information workers, οι υπάλληλοι της εταιρείας, οι οποίοι μπορεί να μην ξέρουν τα analytics, αλλά αισθάνονται πολύ άνετα να χρησιμοποιούν το excel με προηγμένους τρόπους.

Μία άλλη τάση αφορά, ευτυχώς, στην ποιότητα των δεδομένων. Καθώς χρησιμοποιούμε δεδομένα, τα παράγουμε και τα καταναλώνουμε εσωτερικά, όλο και περισσότερο, συνειδητοποιούμε ότι η ποιότητα των δεδομένων δεν είναι κάτι που έχουμε κάνει καλά μέσα στα χρόνια. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα λύσουμε άμεσα τα επόμενα χρόνια, αλλά θα είναι σίγουρα μία τάση.

netweek: Πού βλέπετε ότι βρίσκεται το μέλλον του BI;

Rafal Lukawiecki: Το άμεσο μέλλον του BI βρίσκεται στην εξισορρόπηση των αναγκών της εταιρείας και των υπαλλήλων της. Μου αρέσει να το λέω ως η «ισορροπία του ελέγχου και της ευελιξίας».

Για παράδειγμα, κάποιες εταιρείες, κυβερνήσεις ή μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί, έχουν μεγάλες ανάγκες ελέγχου και δεν είναι πάντα τόσο διατεθειμένες να επιτρέψουν σε κάθε υπάλληλο να κάνει τη δική του ανάλυση. Από την άλλη πλευρά, μικρότερες εταιρείες ή ίσως καινούργιες εταιρείες, που μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα, ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευελιξία που τους προσφέρει το να μπορούν γρήγορα να αναλύουν πράγματα, χωρίς απαραίτητα να ανησυχούν για τον έλεγχο.

Στο μέλλον, λοιπόν, πρέπει να δούμε πώς οι δυο ανάγκες αυτές συναντώνται. Γιατί σήμερα συνήθως οι εταιρείες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον έλεγχο και την ευελιξία. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο δυνατοτήτων σε ένα εργαλείο, μία λύση.

netweek: Γιατί μία εταιρεία, αυτή την περίοδο των μειωμένων προϋπολογισμών και της ανάγκης για μείωση του κόστους, να επενδύσει σε συστήματα και λύσεις BI;

Rafal Lukawiecki: Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι πολύ εύκολη. Αν θέλει μια εταιρεία να μειώσει το κόστος πρέπει να ξέρει πού να το μειώσει. Ο πιο σημαντικός και ο μόνος στόχος του BI είναι να κάνει την εταιρεία να αποδίδει καλύτερα. Και αν καλύτερη απόδοση σημαίνει μείωση κόστους, τότε απαιτείται το BI για να εντοπιστεί πού να μειώσει η εταιρεία το κόστος. Τo BI είναι πολύ πλούσιο σε τεχνικές modeling, για παράδειγμα.

Μία από αυτές, που μπορεί να γίνει ακόμα και στο excel, είναι η «what if analysis». Με αυτή την τεχνική εξετάζει κανείς τα ιστορικά δεδομένα, για παράδειγμα δαπάνες και κέρδη και λέει: «τι θα συμβεί αν μειώσω τα κόστη εδώ»; Και βλέπει πώς, με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αυτό επιδρά στην προοπτική κέρδους. Ολοι ξέρουν ότι αν μειώσεις κόστος μπορεί, επίσης, χωρίς να χρειάζεται, να μειώσεις και κέρδη. Και κανείς δεν θέλει να το κάνει αυτό. Θέλει να ξέρει πού να μειώσει το κόστος χωρίς να επηρεάσει τα κέρδη. Και εδώ είναι που βοηθάει το BI.

netweek: Σε ποια άλλα οφέλη μπορεί να προσβλέπει μια εταιρεία από το BI;

Rafal Lukawiecki: Νομίζω ότι το BI έχει πολλά διαφορετικά οφέλη. Εξαρτάται από το επίπεδο με το οποίο η εταιρεία αλληλεπιδρά με το BI. Για παράδειγμα, αν είναι περισσότερο προηγμένος χρήστης, BI τεχνικές όπως το data mining θα της επιτρέψουν να εξερευνήσει τα δεδομένα της και να βρει το νόημα που κρύβεται μέσα στις συναλλαγές.

Θα εντοπίσει, για παράδειγμα, ότι κάποιες συναλλαγές έχουν με άλλες συναλλαγές ομοιότητες που δεν ήξερε. Ενα άλλο είναι ότι μέσω του BI η διαδικασία λήψης αποφάσεων επιταχύνεται. Ανέφερα στην αρχή ότι μία από τις βασικές τάσεις είναι το visualization των δεδομένων. Οταν τα δεδομένα παρουσιάζονται στους χρήστες ως εικόνα, αμέσως οι χρήστες πιάνουν το νόημα. Ακριβώς αυτό το visualization των δεδομένων καθιστά τη λήψη αποφάσεων γρηγορότερη και πιο ακριβή και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του BI.

netweek: Ποιος είναι ο πιο βασικός παράγοντας επιτυχίας και ποιο το πιο σύνηθες λάθος όσον αφορά τις υλοποιήσεις BI λύσεων;

Rafal Lukawiecki: Ο πιο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας σε μια πρωτοβουλία BI είναι η υποστήριξη και η δέσμευση της διοίκησης, όπως δηλαδή σε οποιαδήποτε επένδυση σε τεχνολογία. Εχω διαπιστώσει ότι πολλές πρωτοβουλίες BI στο παρελθόν ξεκινούσαν από το τμήμα Πληροφορικής, το οποίο είχε πολύ καλές προθέσεις αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Ενα σύνηθες λάθος που έχω δει είναι ότι η εταιρεία χτίζει ένα εργαλείο που κανείς δεν χρησιμοποιεί μετά, γιατί δεν αντιπροσωπεύει τις ανάγκες των χρηστών. Στο μέλλον νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους χρήστες να μας οδηγήσουν. Για αυτό και το self service BI είναι τόσο καλό. Οι χρήστες μας δείχνουν πού πρέπει να πάμε. Και αυτός είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος ανάπτυξης BI λύσεων μέσα στον οργανισμό – από το να χτίσουμε τη λύση πρώτα και μετά να περιμένουμε κάποιον να τη χρησιμοποιήσει, όπως κάναμε στο παρελθόν.

netweek: Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι υποσχέσεις που το BI δεν έχει εκπληρώσει ακόμα;

Rafal Lukawiecki: Μία από τις μεγαλύτερες υποσχέσεις που δεν έχει εκπληρωθεί ακόμα αφορά στην καλύτερη ποιότητα των δεδομένων. Και ανησυχώ για αυτό μερικές φορές, γιατί συχνά αναλύουμε δεδομένα και βασίζουμε αποφάσεις σε αυτές τις αναλύσεις, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η ανάλυσή μας μπορεί να είναι λάθος επειδή τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε για αυτήν είναι λάθος. Ενα από τα πράγματα λοιπόν στα οποία πρέπει να σημειώσει πρόοδο το BI, και νομίζω ότι βλέπουμε πλέον όλες οι εταιρείες να προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, είναι η βελτίωση αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας των δεδομένων.

netweek: Πιστεύετε ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να ωφεληθεί από εργαλεία BI;

Rafal Lukawiecki: Τρομακτικά πολύ. Νομίζω ότι ο δημόσιος τομέας είναι, πιθανώς, ένας από τους πιο σημαντικούς χρήστες του ΒΙ και για αυτό το λόγο δεν μου αρέσει να αποκαλώ το Business Intelligence, “business” intelligence, γιατί είναι ένα κακό όνομα. Οπως είπα και στην παρουσίασή μου, ο στόχος του BI είναι να βελτιώσει την απόδοση ενός οργανισμού. Οπότε μου αρέσει να σκέφτομαι το BI ως PI, Performance Intelligence, γιατί λειτουργεί για τις κυβερνήσεις, το στρατό, τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, την υγεία όπου δεν υπάρχει «επιχειρείν».

Για παράδειγμα, ήμουν πριν από λίγο καιρό στο Ντουμπάι, όπου το γραφείο του Πρωθυπουργού χρησιμοποίει BI scorecards και dashboards για την καλύτερη διαχείριση της πόλης. Εχουν dashboard που δείχνει τον τρέχοντα αριθμών ατυχημάτων στο δρόμο της πόλης και πολύ γρήγορα μπορούν να αντιδράσουν, σε κυβερνητικό επίπεδο, αν δουν μια αυξητική τάση μια συγκεκριμένη μέρα ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή.   Παραδοσιακά, θα έπρεπε κανείς να περιμένει πολύ καιρό ώστε το τμήμα στατιστικής να παράγει αυτά τα δεδομένα.

Σήμερα, αν τα δεδομένα είναι ακριβή, οι τεχνολογίες BI επιτρέπουν σε οποιονδήποτε στο δημόσιο φορέα, ειδικά στην κυβέρνηση, να λάβει καλύτερες κυβερνητικές αποφάσεις νωρίτερα.

Απλώς νομίζω ότι ενώ ο δημόσιος τομέας είναι ένας υπέροχος χρήστης του BI / PI, δυστυχώς είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχτεί δικαιολόγηση για ένα τέτοιο έργο και αυτό είναι μία πρόκληση που ο δημόσιος τομέας πρέπει να αντιμετωπίσει.

netweek: Θα λέγατε ότι το ιδανικό σύστημα BI θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προβλέψουμε την κρίση που ξέσπασε πριν από δύο χρόνια;

Rafal Lukawiecki: Οπωσδήποτε. Θα έλεγα ότι στο μέλλον πιστεύω, ειδικά σε μία δημοκρατική χώρα, όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σχεδόν όλα τα κυβερνητικά δεδομένα, και μάλιστα με εύκολο τρόπο, ώστε μια χώρα γεμάτη με έξυπνους ανθρώπους να είναι σε θέση να προβλέψει και κατά συνέπεια να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις. Φανταστείτε τι θα ήταν δυνατό, αν δημοκρατικά μπορούσαμε να λάβουμε τις αποφάσεις μας με αυτό τον τρόπο.