Δεκάδες εκατομμύρια στοιχείων αναγνώρισης χρηστών email των Gmail, Microsoft και Yahoo διατίθενται προς πώληση από Ρώσο χάκερ – γνωστό ως “the Collector”.

Η υποκλοπή είναι μέρος μίας ακόμη μεγαλύτερης κλοπής στοιχείων που αφορά 1,17 δις. στοιχεία χρηστών κυρίως της Mail.ru, της πιο δημοφιλούς υπηρεσίας email στη Ρωσία, όπως αναφέρει η Hold Security. Οι ερευνητές της Hold εντόπισαν χάκερ που «διαλαλούσε» το… κατόρθωμά του σε online forum, και ζήτησε από την Hold 50 ρούβλια – περίπου 0,75 δολ. – για ένα τμήμα των αρχείων μεγέθους 10 GB. Τελικά συμφώνησε να προχωρήσει στη συναλλαγή με αντάλλαγμα προώθησή του με θετικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα!

Περίπου 40 εκατ. των στοιχείων προέρχονται από το Yahoo Mail, 33 εκατ. από το Microsoft Hotmail και περίπου 24 εκατ. από το Gmail, ενώ σχεδόν 57 εκατ. προέρχονται από το Mail.ru, σύμφωνα με το Reuters. Χιλιάδες άλλα προέρχονται από εργαζόμενους μεγάλων εταιρειών με έδρα τις Η.Π.Α. που δραστηριοποιούνται στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της λιανικής. Ακόμη ένα μεγάλο τμήμα αφορά λογαριασμούς Γερμανικών και Κινεζικών παρόχων υπηρεσιών email. Δεδομένου του πολλαπλασιασμού των ψηφιακών επιθέσεων, οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για ενημέρωση του κοινού σε περίπτωση υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο που ορίζουν οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες, θα συζητηθούν στο Data Privacy & Protection Conference, στις 23 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο Maroussi Plaza.