Καθώς πλησιάζουμε στην έλευση της νέας χρονιάς, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας της Symantec αναφέρονται σε τάσεις που πιθανώς αναμένουμε να δούμε το 2017, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Symantec η ψηφιακή ασφάλεια στο νέο έτος θα επικεντρωθεί συνοπτικά στα εξής: Internet of Things (IoT). Η Symantec κάνει λόγο για μια ευρύτερη χρήση των συσκευών ΙοΤ στις επιχειρήσεις, αλλά και στην ιδιωτική μας ζωή, κάνοντας, παράλληλα, νύξη για τη μεγάλη πιθανότητα τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα να γίνουν στόχος επιθέσεων ransomware με ότι αυτό συνεπάγεται. Μεταξύ, άλλων, περιμένει και μια αύξηση των επιθέσεων IoT DDoS.

Άλλωστε, η επίθεση Dyn τον περασμένο Οκτώβριο, απέδειξε τον τεράστιο αριθμό των συσκευών IoT που δεν έχουν ασφάλεια και είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε επιθέσεις.
Cloud Generation. Η επέκταση της χρήσης cloud στις επιχειρήσεις, με το εργατικό δυναμικό να γίνεται πιο “φορητό” από ποτέ, θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις στη χρήση ασύρματων και cloud-based υπηρεσιών.

Αυτό θα τραβήξει την κυβερνοεγκληματιών, με το cloud να μετατρέπεται σε ένα πολύ προσοδοφόρο στόχο για επιθέσεις, με την ανάγκη προστασίας του να γίμνεται ακόμη πιο κρίσιμη. Παράλληλα, η ανάπτυξη της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σε λύσεις που έχουν τις δυνατότητες να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα από τα αμέτρητα endpoints και τους αισθητήρες επιθέσεων, σε διάφορους οργανισμούς, βιομηχανίες και γεωγραφικές περιοχές.

Έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Τέλος, η Symantec περιμένει εντατικοποίηση των κακόβουλων επιθέσεων που θα αυτοχρηματοδοτούνται με την κλοπή χρημάτων, αύξηση των δύσκολα ανιχνεύσιμων fileless malwares και των phishing sites με HTTPS, όπως και την εκμετάλλευση των drones για κατασκοπεία και επιθέσεις (αυτό ίσως να εμφανισθεί το 2017, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί αργότερα).