Το Τμήμα Πληροφορικής του ΕΟΤ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής Πληροφορικής, που θα καλύπτει στο έπακρο τις ανάγκες προβολής της χώρας, στο πλαίσιο του σημαντικού έργου που επιτελεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Γι’ αυτό το σκοπό υλοποιήθηκε αρχικά (2014) ένα migration σε virtual πλατφόρμα (με VMWare VSphere 5.5 Essential Plus), ενώ εγκαταστάθηκε και το Enterprise Vault για την αρχειοθέτηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Exchange – σημειωτέον ότι ο ΕΟΤ είναι από τους ελάχιστους δημόσιους οργανισμούς που κάνουν χρήση ενός εξελιγμένου συστήματος αρχειοθέτησης των emails. Αυτήν την περίοδο γίνεται αναβάθμιση του Exchange και του Enterprise Vault στις τελευταίες εκδόσεις τους.

«Το Exchange 2016 διαθέτει ένα πολύ καλό OWA (Outlook Web Access), το οποίο θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε το κόστος των αδειών χρήσης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε και την εγκατάσταση Open Source λύσεων» δηλώνει στο NetFAX ο Γιώργος Παπαδόπουλος, CIO, EOT. Το Τμήμα Πληροφορικής διερευνά σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες διευθύνσεις, επίσης, τη δημιουργία ενός νέου portal για το VisitGreece (το επίσημο site προβολής της χώρας), αντικαθιστώντας το υπάρχον, το οποίο έχει αναπτυχθεί πάνω σε μια propriety λύση, η συντήρηση της οποίας έχει πολύ μεγάλο κόστος.

«Για τη νέα πλατφόρμα εξετάζουμε τη χρήση εργαλείων ανοικτού κώδικα για έργα μεγάλης κλίμακας χωρίς, βέβαια, να κάνουμε κανένα συμβιβασμό στην υψηλή ασφάλεια που προσφέρει η υπάρχουσα λύση» επισημαίνει ο Γ. Παπαδόπουλος. Περίοδος προκήρυξης για την αναβάθμιση του VisitGreece αναμένεται να είναι το φθινόπωρο 2017.

«Φιλοσοφία στον οργανισμό είναι η ολοκλήρωση των λύσεων και ο περιορισμός των πολλών φυσικών ή εικονικών μηχανών που προσφέρουν κάποια υπηρεσία» και στο πλαίσιο αυτής της λογικής θα γίνει η προμήθεια έως το φθινόπωρο ενός database server για Oracle με CPU Licensing κ.λπ. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου των PCs του οργανισμού. Τέλος, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας και των προσπαθειών εναρμόνισης με τις σύγχρονες επιταγές ασφάλειας, θα αναβαθμιστεί, ως πρώτο μέτρο, η περιμετρική ασφάλεια και θα εγκατασταθούν νέα firewalls.