Η Βοussias Communications, αποκωδικοποιώντας τις τάσεις, αλλά και τις ανάγκες της νεοφυούς επιχειρηματικότητας προχωρεί από φέτος στη διοργάνωση των Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards (www.startupawards.gr), με στόχο την επιβράβευση της νέας ελληνικής καινοτόμoυ επιχείρησης.

Φιλοδοξία των Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards είναι να εξελιχθούν σε έναν ακόμα σημαντικό θεσμό του σύγχρονου ελληνικού επιχειρείν, αναδεικνύοντας ελληνικά start-ups που προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, διαθέτουν πλήρη επιχειρηματικά μοντέλα, οικονομική βιωσιμότητα και – φυσικά – υψηλή αναπτυξιακή προοπτική. Στα βραβεία αυτά έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν υποψηφιότητα νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις που λειτουργούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα ή ανήκουν κατά πλειοψηφία σε Έλληνες, αλλά λειτουργούν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Υποστήριξη από σημαντικές προσωπικότητες και φορείς
Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από μια Επιτροπή Αξιολόγησης που απαρτίζεται από αναγνωρισμένους επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες του startup οικοσυστήματος (όπως οι: Ελένη Κολοφωτιά, Διευθύντρια Επενδύσεων, ΤΑΝΕΟ Α.Ε., Μάρκος Βερέμης, CEO & Co Founder, Upstream, Χάρης Μακρυνιώτης, Managing Director, Endeavor Greece, Απόστολος Αποστολάκης, co-Founder, e-Food.gr, doctoranytime.gr, venturefriends.co). Οι φορείς που υποστηρίζουν το διαγωνισμό καθώς και η Επιτροπή Αξιολόγησης θα δώσουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις που θα διακριθούν να επιτύχουν την κατάλληλη δικτύωση που επιζητούν, όσον αφορά πελάτες, χρηματοδότηση, εξωστρέφεια, κλπ.

Τα βραβεία υποστηρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, ο Δήμος Αθηναίων, και το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων, το Ταμείο Ανάπτυξης Νέων Επιχειρήσεων – ΤΑΝΕΟ Α.Ε. o Τομέας Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας ΣΕΒ και το EkinisiLAB, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου & Επιχειρείν- ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών-ΣΕΠΕ, το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece και το International Hellenic University.

Δύο κατηγορίες υποψηφιοτήτων
Οι κατηγορίες των υποψηφιοτήτων διακρίνονται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά υποψηφιότητες από startups στον επιχειρηματικό κλάδο που δραστηριοποιούνται ή απευθύνονται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους. Οι υποκατηγορίες του πρώτου πυλώνα είναι τρεις: startups στη μεταποίηση- εμπόριο, τεχνολογικά startups και startups στις υπηρεσίες. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά υποψηφιότητες που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, τα επιχειρηματικά μοντέλα, τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή προοπτική, καθώς και την οργάνωση και τους ανθρώπους που απαρτίζουν την επιχειρηματική ομάδα.

Καθ. Γιώργος Δουκίδης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής
Το ελληνικό οικοσύστημα της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας έχει φθάσει σταδιακά τα τελευταία χρόνια σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας, ιδιαίτερα στον ακαδημαϊκό χώρο, με έμφαση στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των start ups. Το πρόβλημα όμως παραμένει στην ανάδειξη και ανάπτυξη «high impact» νέων ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν καινοτόμα προϊόντα/ υπηρεσίες αλλά χρειάζονται βοήθεια για να αναπτύξουν περαιτέρω την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, να κινηθούν δυναμικά στις διεθνείς αγορές, να κερδίσουν πελάτες ιδιαίτερα στο εξωτερικό, να προσελκύσουν σοβαρούς διεθνείς επενδυτές και να οργανωθούν σωστά σε ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες και στρατηγική όπως οι ώριμες εταιρείες. Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να προσφέρει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

Ο διαγωνισμός διαφοροποιείται ουσιαστικά από τους αρκετούς υπάρχοντες διαγωνισμούς, οι οποίοι αφορούν κυρίως φοιτητικές ομάδες που δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει επιχειρηματική οντότητα, με ιδέες που δεν έχουν μεταλλαχθεί σε καινοτόμα προϊόντα και με έλλειψη πελατών και επενδυτών. Άρα η έμφαση στα «Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards» είναι η ανάδειξη και υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν «υψηλής επίδρασης (high impact)», προσφέροντας υψηλή προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία. Αυτό θα επιτευχθεί:

  • Από τα έμπειρα μέλη της κριτικής επιτροπής, που μέσω της σοβαρής τεχνογνωσίας τους στην ανάπτυξη των δικών τους επιχειρήσεων θα δώσουν πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές στους διαγωνιζόμενους
  • Από τους σχετικούς φορείς που υποστηρίζουν τον διαγωνισμό, που μέσω των εξειδικευμένων υποδομών και υπηρεσιών τους θα βοηθήσουν τις νέες επιχειρήσεις στην περαιτέρω ανάπτυξή τους
  • Από τις διαδικασίες του διαγωνισμού και της τελετής βράβευσης, όπου οι διακριθείσες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα για επιχειρηματική δικτύωση και εύρεση πιθανών συνεργατών και επενδυτών.

Απόστολος Αποστολάκης, co-Founder, e-Food.gr, doctoranytime.gr, venturefriends.co
To ελληνικό οικοσύστημα startup έχει μεγαλώσει σημαντικά, καθώς όλο και περισσότερα άτομα ασχολούνται με αυτό. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, διότι η τεχνολογική επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται από αξιοκρατία και δημοκρατικότητα στις ευκαιρίες. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για μια νέα τεχνολογική επιχείρηση είναι σχετικά λίγα και ένα άτομο με ικανότητες και πείσμα για επιτυχία μπορεί να βρει χρηματοδότες για να ξεκινήσει. Παράλληλα, η επιχειρηματικότητα ωριμάζει με τις δυσκολίες και εξελίσσει τα άτομα που εμπλέκονται, καθώς αυτά αγωνίζονται να δημιουργήσουν κάτι βιώσιμο. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία αυτή μας μαθαίνει να δημιουργούμε και να αγωνιζόμαστε, χαρακτηριστικά που δεν αναπτύσσονται ούτε συναντώνται ευρέως στη σημερινή Ελλάδα. Επομένως, όσο πιο πολύς κόσμος εκτίθεται σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία τόσο το καλύτερο. Όμως, επειδή πρέπει να κοιτάμε και το αποτέλεσμα (bottom line), είναι, επίσης, σημαντικό να βλέπουμε ποιες προσπάθειες πετυχαίνουν και, τελικά, υλοποιούν καινοτόμες χρήσιμες και βιώσιμες υπηρεσίες. Γι’ αυτό το λόγο μου αρέσουν τα Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards. Διότι έρχονται να επιβραβεύσουν startups που έχουν πετύχει, έχουν πελάτες και δημιουργούν αξία, που δεν έχουν γίνει ακόμα μεγάλες εταιρείες, αλλά βαδίζουν προς τα εκεί. Καλή επιτυχία, η Ελλάδα χρειάζεται τέτοια παραδείγματα!

Γιώργος Σαλιάρης Φασσέας, Πρόεδρος, IPG Mediabrands
Καθώς οι επιλογές για εύρεση εργασίας είναι περιορισμένες και η τεχνολογία κάνει τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων προσιτή, προσβάσιμη και εφικτή σε περισσότερους, βλέπουμε να εμφανίζονται πολλές startups στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, η επιχειρηματικότητα είναι μοναχικό άθλημα, οι παράλληλοι ρόλοι που πρέπει να παίζει ο /η ιδρυτής/τρια πολλοί, τα εμπόδια υπερβολικά, ο διεθνής ανταγωνισμός τεράστιος, η χώρα μας όχι-και-πολύ-βοηθητική και οι αποφάσεις που παίρνουν οι επιχειρηματίες μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την εταιρεία τους. Γι’ αυτό και τους θεωρώ ήρωες. Ήρωες που διαταράζουν αγορές, ήρωες που παρέχουν κάτι με καινοτόμο τρόπο στους πελάτες τους, ήρωες που δημιουργούνε θέσεις εργασίας, ήρωες που πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα μας, ήρωες που πρέπει να βραβευτούν. Tα Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards είναι φτιαγμένα για τους ήρωες και ηρωίδες. Κανονικά έπρεπε να δώσουμε βραβείο σε όλους τους συμμετέχοντες!

Μάρκος Βερέμης, CEO & Co Founder, Upstream
Ένα από τα ελάχιστα καλά πράγματα που έχουν συμβεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι ότι τα τεχνολογικά startups με εξωστρεφή προσανατολισμό έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σκοπός των Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards είναι να ανακαλύψουν τις πιο αξιόλογες προσπάθειες και αυτές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές, ήτοι εταιρείες που μπορεί να φαίνονται σήμερα μικρές, αλλά μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα στα επόμενα δέκα χρόνια. Έχει πολύ μεγάλη αξία να εντοπίσει κανείς αυτές τις εταιρείες από πολύ νωρίς, εταιρείες που έχουν κάνει ήδη πολύ μεγάλα άλματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και θα παίξουν δομικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, καθώς μπορούν να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα και να φέρουν ξένους επενδυτές στη χώρα μας.

Ελένη Κολοφωτιά, Διευθύντρια Επενδύσεων, ΤΑΝΕΟ Α.Ε.
Η χώρα μας διανύει περίοδο επταετούς ύφεσης και οικονομικής κρίσης. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας, σημαντική ελπίδα αποτελεί η ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startups, καθώς η στροφή των νέων κυρίως επιστημόνων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, σηματοδοτεί αλλαγή της παγιωμένης για δεκαετίες και λανθασμένης εκ του αποτελέσματος κουλτούρας. Όλοι οι υφιστάμενοι φορείς ανάπτυξης και ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων οφείλουν να αγκαλιάσουν και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια. Τα startups δημιουργούν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου και αποτελούν το μόνο αντίδοτο στην αναχαίτιση του “brain drain” φαινομένου που αντιμετωπίζουμε ως χώρα από την έναρξη της κρίσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Ιρλανδία το 2015 τα 2/3 των νέων θέσεων εργασίας δημιουργήθηκαν από startups.

Τα Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards αποτελούν εξαιρετική πρωτοβουλία για την αναγνώριση και επιβράβευση της προσπάθειας των καινοτόμων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα βοηθάνε στη διάχυση της γνώσης και στη δημιουργία καλύτερου επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος. Προκειμένου να καταφέρουμε ως χώρα να δημιουργήσουμε ένα “Startup Nation”, οφείλουμε να συνδέσουμε την πανεπιστημιακή και την επιχειρηματική κοινότητα. Από τα πανεπιστήμιά μας αποφοιτούν εξαιρετικοί επιστήμονες και εντός των πανεπιστημίων παράγεται επιστημονικό έργο με σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα. Το στοίχημα που πρέπει να πετύχουμε είναι η σύνδεση των πανεπιστημίων μας με την επιχειρηματική κοινότητα, ελληνική και ξένη, και η δυνατότητα μετατροπής των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε νέες δυναμικές επιχειρήσεις. Τα Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards κινούνται σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Καθηγητής Νικόλαος Α. Μυλωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων ALBA
Τα Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards αποτελούν καίριο συστατικό στοιχείο της αλλαγής νοοτροπίας και πράξης που έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα. Ο 21ος αιώνας είναι γεμάτος ανοίκειες προκλήσεις, ενώ σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα ακόμα μας ταλανίζουν τα προβλήματα του παρελθόντος. Είναι επιτακτική ανάγκη οι νέοι να βρούν διεξόδους για να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο που κρατάει καθηλωμένους πολλούς συμπολίτες μας. Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα είναι η πιο πολλά υποσχόμενη διέξοδος αλλά προϋποθέτει μεγέθυνση σε μεγάλη κλίμακα: ακόμα περισσότεροι άνθρωποι να επιχειρήσουν, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες αποτυχίες. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας ριζικά νέος τρόπος αντίληψης του κόσμου, της αβεβαιότητας και της πράξης. Ένας νέος τρόπος δράσης και ανάληψης κινδύνου. Τα Παπαστράτος STARTUP GREECE Awards είναι ιδανική πλατφόρμα για την ενθάρρυνση περισσότερων ανθρώπων, για την καλλιέργεια των αναγκαίων δεξιοτήτων και για την επιβράβευση της προσπάθειας.