O CEO και συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, παραιτήθηκε από τη θέση του στην εταιρεία. Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο Tim Cook, πρωτύτερα Chief Operating Officer (COO) της εταιρείας και «δεξί χέρι» του Jobs τα τελευταία χρόνια.

Ο Jobs ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια από προβλήματα υγείας τα οποία τον ανάγκασαν να λάβει αρκετές φορές πολύμηνες άδειες. Το 2009 ανακοίνωσε ότι πάσχει από μια ανισορροπία στις ορμόνες του και μάλιστα είχε τεθεί και σε μεταμόσχευση συκωτιού.

«Πάντα έλεγα ότι αν έρθει ποτέ η μέρα που δεν θα μπορώ πλέον να εκπληρώσω τα καθήκοντα και τις προσδοκίες από τη θέση μου ως CEO, θα ήσαστε οι πρώτοι που θα το μαθαίνατε. Δυστυχώς, αυτή η μέρα έφτασε», εξήγησε σε γραπτή του δήλωση προς το Δ.Σ., συμπληρώνοντας ότι «οι πιο λαμπρές και καινοτόμες μέρες της Apple βρίσκονται μπροστά μας». Ο Jobs θα συμμετάσχει στο ΔΣ ως Πρόεδρος.

Ο Steve Jobs θεωρείται – όχι άδικα – ως ένας από τους πιο θρυλικούς επιχειρηματίες στην αμερικάνικη ιστορία, καθώς οι ιδέες και η αισθητική του άλλαξαν όχι μόνο τον κλάδο της τεχνολογίας αλλά και τον τρόπο που ζούμε, διασκεδάζουμε και επικοινωνούμε. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Reed College στο Portland, ωστόσο ένα χρόνο αργότερα τα παράτησε, παρόλο που παρακολούθησε κάποια μαθήματα που του άρεσαν όπως η καλλιγραφία. Ύστερα από ένα μικρό πέρασμα στην Atari, ταξίδεψε στην Ινδία όπου πειραματίστηκε με ψυχεδελικές ουσίες και ήρθε σε επαφή με τον Βουδισμό, γεγονότα που σημάδεψαν τη δημιουργική του πορεία αργότερα στην Apple.

Επιστρέφοντας στην California, συνεργάστηκε με τον Steve Wozniak – ο οποίος ανέλαβε την τεχνική φύση της δουλειάς – και το 1976 ίδρυσαν στο σπίτι του ενός από τους δυο (όπως γινόταν κατά κόρον εκείνη την εποχή) την Apple. Δημιούργησαν τον Apple I, για τον οποίο ο Jobs ανέλαβε τις πωλήσεις. Η ευρεία επιτυχία τους όμως ήρθε με το λανσάρισμα του Apple II, που υπήρξε πρωτεργάτης του Personal Computing. H εταιρεία εισήλθε στο Χρηματιστήριο το 1980. Το λανσάρισμα του Macintosh το 1984 δεν άφησε αμφιβολία ότι η Apple επρόκειτο για σοβαρό παίκτη στην αγορά.

Το 1985, ο τότε CEO της Apple, John Sculley, τον οποίο είχε προσλάβει ο Jobs από την Pepsi – με το επιχείρημα «θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου να πουλάς ζαχαρωμένο νερό ή θες μια ευκαιρία να αλλάξουμε τον κόσμο;» – απέλυσε τον Jobs με την ομόφωνη αποδοχή του ΔΣ, καθώς είχαν διαφορετικές ιδέες για το μέλλον της εταιρείας. Ο Jobs ίδρυσε τη δική του εταιρεία, NeXT, η οποία δεν έτυχε εμπορικής επιτυχίας.

Ωστόσο εξαγόρασε μια μικρή εταιρεία ονόματι Pixar που ασχολείτο με 3D animation (η οποία έθεσε το standard για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων) και το 2006 την πούλησε στην Disney. To 1996 επέστρεψε στην Apple σε μια εποχή που η εταιρεία βρισκόταν δυο βήματα πριν τη χρεοκοπία. Ο Jobs άλλαξε την πορεία της, δημιουργώντας έναν ισχυρό οίκο με την διάθεση προϊόντων όπως τα iPod, iTunes και αργότερα τα iPhone και iPad.

Ουσιαστικά η Apple άλλαξε τόσο τον κλάδο της μουσικής όσο και αυτόν της επικοινωνίας εν κινήσει. Κάποιοι λένε ότι η επόμενη κίνηση της εταιρείας έχει να κάνει με τον κλάδο της τηλεόρασης. Πρόσφατα η Apple κατέστη η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή αξία στον κόσμο, που ξεπερνά τα 330 δις. δολ.