Η IBM Security έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του IBM X-Force Threat Intelligence Index 2017.

Η εν λόγω μελέτη αναλύει συμβάντα ασφάλειας από σχεδόν 8.000 πελάτες της IBM σε περισσότερες από 100 χώρες, όπως και δεδομένα από άλλες πηγές (π.χ. spam sensors και honeypots). Αποτέλεσμα: το 2016 καταγράφηκε μια ανησυχητική αύξηση των κακόβουλων δράσεων, με επιθέσεις hackers και απώλειες δεδομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποκλοπές δεδομένων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 566%: από 600 εκατ. σε πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια. Ιδιαίτερα, δε, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπήκαν στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών.

Το ransomware αποτέλεσε και το 2016 μια επικερδής ενασχόληση για τους κυβερνοεγκληματίες, καθώς σχεδόν 70% των επιχειρήσεων που κτυπήθηκαν πλήρωσαν πάνω από 10.000 δολάρια έκαστη σε λύτρα, για να αποκτήσουν πρόσβαση στα επιχειρησιακά δεδομένα και συστήματα τους. Αν και η υγεία αποτέλεσε το 2015 τον κλάδο που δέχθηκε τις περισσότερες επιθέσεις hackers, το 2016 οι επιθέσεις εστίασαν στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι επενδύσεις στο cyber security, ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα ο χρηματοπιστωτικός τομέας, παρά το μεγάλο αριθμό επιθέσεων που δέχθηκε, να συμπεριληφθεί στην τρίτη πιο πληγείσα περιοχή, πίσω από τις εταιρείες TΠΕ και το Δημόσιο. Η IBM Security κατέγραψε σχεδόν 54 εκατ. περιστατικά ασφαλείας φέτος, ήτοι μια αύξηση κατά 3% σε σχέση με πέρσι.

Τέλος, σημειώθηκε μια κατακόρυφη πτώση (48%) στα περιστατικά ασφαλείας, τα οποία απαιτούσαν μια περισσότερη εντατική έρευνα από τους εμπειρογνώμονες, κάτι που αντανακλά τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει σε λύσεις προστασίας και στην αξιοποίηση των νέων, cognitive, τεχνολογιών για την κυβερνοάμυνα.