Επέκταση δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή με τον ταυτόχρονο σχεδιασμό και την έναρξη υλοποίησης πιλοτικών έργων με σειρά από μεγάλους πελάτες μέσω της αξιοποίησης του τηλεπικοινωνιακού κόμβου που δημιούργησε στην Φρανκφούρτη, βρίσκονται στα άμεσα πλάνα της Space Hellas σύμφωνα με τον Δρ. Ιωάννη Μερτζάνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Στη σημασία του Application Ready Infras-tructure (ACI) της Cisco στη νέα προσέγγιση της επιχειρησιακής ΙΤ υποδομής, στα σενάρια δυναμικής επέκτασης της εταιρείας στη Μέση Ανατολή, στην διαδικασία του σχεδιασμού και της έναρξης υλοποίησης πιλοτικών έργων με σειρά από μεγάλους πελάτες μέσω της αξιοποίησης του τηλεπικοινωνιακού κόμβου που δημιούργησε στην Φρανκφούρτη και που θα χρησιμοποιηθούν ως reference point για την υπόλοιπη αγορά, αλλά και στην απαίτηση εκ μέρους των επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο ότι διαθέτουν ήδη σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού αναφέρθηκαν οι Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas και Παναγιώτης Μπέλλος, Διευθυντής Marketing της εταιρείας σε μια σύντομη συνομιλία τους με το netweek. Συνάντηση, που έλαβε χώρα στο περιθώριο του IT Directors Forum 2016. “Είχα την τιμή να συμπαρουσιάσω με τον Oren Seliger, IT Theater Leader EMEAR South της Cisco, το ρόλο που παίζει στις ημέρες μας το time to market και το όπως η τελευταία “χαρτογραφεί” την πορεία υιοθέτησης του Fast IT μοντέλου λειτουργίας των επιχειρήσεων”, σημείωσε ο Δρ. Μερτζάνης και συνέχισε: “Πρέπει να σας αναφέρω πως με την Cisco συνεργαζόμαστε επί πολλά χρόνια, αυτή τη στιγμή είμαστε Gold Partner τους, έχουμε επενδύσει σημαντικά τόσο στους ανθρώπους μας όσο και στο επίπεδο της τεχνολογίας. Πρόκειται για μια συνεργασία με “βαθιές” ρίζες, η οποία συνοδεύεται από σημαντικό περιεχόμενο και έχει λειτουργήσει τόσο προς αμοιβαίο όφελος όσο και επ’ ωφελεία των ίδιων των πελατών μας”.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ξεκινά από εμάς πρωτίστως!
Ένα από τα ζητήματα που μονοπωλούν -περίπου- το τελευταίο χρονικό διάστημα τις συζητήσεις τόσο στον ΙΤ κλάδο όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο εν γένει συμπυκνώνεται κάτω από τον διακριτικό τίτλο: “digital transformation”.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Μερτζάνης: “Καθώς ζούμε στην εποχή κατά την οποία ολοένα και πιο έντονα κάνει την εμφάνισή του ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όσο και συναρπαστικό το γεγονός ότι δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις. Πόσο, μάλλον, σε πρώτο βαθμό που συμπεριλαμβάνει τις ίδιες τις εταιρείες Πληροφορικής. Καλούμαστε, πλέον, να αλλάξουμε μοντέλο και δομή λειτουργίας, να εκπαιδεύσουμε διαφορετικά το προσωπικό μας, καθώς επίσης και να γίνουμε πολύ γρήγοροι προκειμένου να ανταποκριθούμε με αμεσότητα και πληρότητα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη ξεχωριστά. Σήμερα, πλέον, όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις εντός των συνόρων αντιλαμβάνονται τόσο το περιεχόμενο όσο και την αξία του digital transformation. Μάλιστα, ορισμένες εξ’ αυτών ήδη κάνουν δειλά-δειλά τα πρώτα τους βήματα. Από τη δική μας πλευρά, επείγει να υλοποιήσουμε μερικά επιτυχημένα πιλοτικά έργα, και δη με ασφάλεια. Εξάλλου, η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα και πρόκληση ταυτόχρονα, καθώς η ύπαρξη σειράς χαρακτηριστικών όπως λ.χ. το mobility, η μεταφορά “ευαίσθητων” δεδομένων εκτός των δομών της ίδιας της επιχείρησης κ.ά. προϋποθέτει την ύπαρξη ενός “σφικτού” όσο και αυστηρού πλαισίου λειτουργίας”.

Πιλοτικά έργα με “αιχμή του δόρατος” τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην Φρανκφούρτη
Ένα από τα σημεία γύρω από το οποίο και περιστράφηκε η παρουσίαση των κυρίων Seliger και Μερτζάνη ήταν το Cisco Application Ready Infrastructure (ARI), ένα “φρέσκο” μοντέλο για την υλοποίηση των απαιτούμενων ΙΤ υποδομών με βάση τις εφαρμογές λογισμικού. “Πράγματι, η Cisco έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα στο οποίο κυρίαρχο ρόλο παίζει το Application Ready Infrastructure (ARI), δηλαδή οι υποδομές στηρίζονται -πλέον- στις εφαρμογές και όχι στο… σίδερο. Το ενδιαφέρον μας δεν εξαντλείται στον εν γένει εξοπλισμό που θα προστεθεί στον υφιστάμενο, αλλά να καθιερώσουμε μια νέα φιλοσοφία, “ανοικτή”, που θα στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου στα applications. Πρόκειται για ένα “πλέγμα” στοιχείων, όπως λ.χ. η ασφάλεια, το portal, οι υπηρεσίες, οι διαδικασίες αυτοματοποίησης και orchestration, ο virtualization hypervisor και η διαχείριση των υποδομών. Όσο για το δικό μας ρόλο; Είναι να παρέχουμε άμεσα στις επιχειρήσεις-πελάτες μας τις βέλτιστες δυνατές λύσεις. Κι αυτό γίνεται πραγματικότητα με την εκμετάλλευση των resources που τυχόν έχουν οι ίδιες στις εγκαταστάσεις τους με τα αντίστοιχα που υπάρχουν εκεί έξω, διασφαλίζοντας πρωτίστως την έννοια της ευελιξίας.

Δεν επιδιώκουμε να “εγκλωβίζουμε” τους πελάτες μας στρέφοντάς τους προς μια κατεύθυνση και από εκεί λ.χ. να μην μπορούν να “τρέξουν” τις εφαρμογές τους κάπου αλλού, να πάρουν πίσω τα δεδομένα τους κ.ο.κ. Αντιθέτως, μια από τις βασικές μας επιθυμίες είναι αυτοί να έχουν το δικαίωμα να μετακινηθούν εύκολα και γρήγορα, όταν χρειάζονται τα κατάλληλα resources να μπορούν να τα εκμεταλλεύονται από κάπου κ.ά.”, υπογραμμίζει ο Δρ. Μερτζάνης και συμπληρώνει:

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση κατά την οποία σχεδιάζουμε και ξεκινάμε την υλοποίηση ορισμένων πιλοτικών έργων. Για αυτό το λόγο και έχουμε δημιουργήσει έναν τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην Φρανκφούρτη, που αποτελεί το κέντρο διασύνδεσης του συνόλου των μεγάλων παρόχων cloud υπηρεσιών. Πρόθεσή μας είναι μαζί με τους πελάτες μας να προσθέσουμε αξία στις τεχνολογικές υπηρεσίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Στη συνέχεια, τα επιτυχημένα cases θα τα χρησιμοποιήσουμε ως σημεία αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο.

Κάτι, που αναμένουμε να λάβει χώρα εντός του 2017. Μάλιστα, έχουμε απευθυνθεί σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς που διακρίνονται από εξωστρέφεια προκειμένου να συμμετάσχουν στην υλοποίηση των πιλοτικών έργων και δεν σας κρύβω πως βρισκόμαστε κοντά στο να έχουμε τις πρώτες συμφωνίες. Κυρίως στοχεύουμε σε εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν ταχύτατα, να προσφέρουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες τους και οι οποίοι μέσω του υβριδικού cloud θα μπορούν να το κάνουν πράξη, καθώς “παντρεύει” τα καλύτερα σημεία των δύο… κόσμων”.

Ο περιορισμός των ΙΤ προϋπολογισμών, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας, η αναγκαιότητα για άμεσα αποτελέσματα, συχνά πολλαπλάσια έναντι του παρελθόντος με σαφώς λιγότερο προσωπικό, συνέβαλαν καταλυτικά στο να αναδυθούν νέα patterns και πρακτικές εκ μέρους των επιχειρήσεων-πελατών. “Εξαιτίας του “προβληματικού” οικονομικού περιβάλλοντος, οι επιχειρήσεις στη χώρα μας ζητούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο ότι διαθέτουν ήδη σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού. Σε αυτή τη διαμορφούμενη πραγματικότητα, η δική μας ευκαιρία βρίσκεται -φυσικά- στις υπηρεσίες. Σε αυτό, συνεπικουρεί και το ενισχυόμενο φαινόμενο του outsourcing, το οποίο φαίνεται πως επιλέγουν ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να… απεμπλακούν από τη διαχείριση του συνόλου των πληροφοριακών τους υποδομών, επικεντρώνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον τους στις core δραστηριότητές τους”.

Επέκταση στην Μέση Ανατολή
Σε ορισμένες από τις κινήσεις που εντάσσονται στον συνολικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Μπέλλος, Διευθυντής Marketing της Space Hellas: “Στην εταιρεία αντιμετωπίζουμε ένα σύνθετο… στοίχημα. Να παραμείνουμε επάνω στο “κύμα” της τεχνολογίας, ενώ την ίδια στιγμή να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές οι οποίες με τη σειρά τους θα καταλήγουν σε λύσεις και υπηρεσίες που θα έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις-πελάτες, βοηθώντας τις να επιλύσουν συγκεκριμένα προβλήματα. Παράλληλα, φέτος θεωρούμε πως θα ξεκινήσουμε να δρέπουμε τους καρπούς του συνόλου των κινήσεων εξωστρέφειας που έχουμε πραγματοποιήσει κατά τα προηγούμενα χρόνια. Κεφάλαια, τα οποία θα επανεπενδυθούν σε δραστηριότητες μας, δημιουργώντας την ανάλογη υπεραξία. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Space Hellas για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε στα 25,1 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 25,9 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Όσο για τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν σε 7,0 εκατομμύρια ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2016 έναντι 6,1 εκατομμύρια ευρώ το 2015. Τα δε κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 632.999 ευρώ το α’ εξάμηνο του 2016 έναντι 338.000 ευρώ το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα σενάρια που εξετάζουμε είναι και η επέκτασή μας στη Μέση Ανατολή, όπου θα επιχειρήσουμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση, την εμπειρία και την εξειδίκευση που έχουμε αποκτήσει από την υλοποίηση σειράς μεγάλων ΙΤ έργων, προκειμένου να τα προσαρμόσουμε στις απαιτήσεις και τα “θέλω” των εκεί πελατών”.