Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Καναδά σκοπεύει να καταργήσει την κοπή κερμάτων μικρής αξίας αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο, ψηφιακό νόμισμα.

Στόχος του νομισματοκοπείου είναι να δημιουργήσει το ψηφιακό ισοδύναμο των κερμάτων που χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας συναλλαγές. Το MintChip, το οποίο και ονομάστηκε έτσι λόγω του Mint, του μικροεπεξεργαστή που υποστηρίζει το σχετικό σύστημα, αποτελεί ένα τρόπο ασφαλούς ανταλλαγής δολαρίων Καναδά (σταδιακά και άλλων νομισμάτων, βάσει των πλάνων των εμπνευστών του) με βάση ένα trusted hardware και ξεκάθαρες πρακτικές λογιστικής.

Ο μικροεπεξεργαστής αυτός μπορεί να ενσωματωθεί σε μια ποικιλία συσκευών, από κάρτες micro SD μέχρι συστήματα POS. Η χρηματική αξία μεταφέρεται στο τσιπάκι από έναν πράκτορα της MintChip και, στη συνέχεια, μεταξύ των μικροεπεξεργαστών.Το ΜintChip αποτελεί άλλη μία από αρκετές παρόμοιες πρωτοβουλίες για μετατόπιση των καθημερινών συναλλαγών στη σφαίρα του ψηφιακού. Διαφοροποιείται, ωστόσο, και από το Square (το οποίο βασίζεται στην υφιστάμενη δομή καρτών και τραπεζών) και από το Bitcoin (το οποίο λειτουργεί σαν ψηφιακό νόμισμα και όχι πορτοφόλι) και το Google Wallet (για λόγους απλότητας και προσιτότητας στο μέσο καταναλωτή).

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Καναδά φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί σε πολλαπλές πλατφόρμες, είναι απλό και αποτελεί ασφαλή εναλλακτική των μετρητών. Αν και αξιοθαύμαστη, για κάποιους η προσπάθεια του καναδικού νομισματοκοπείου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αποτελεί ωστόσο ένα από τα απαραίτητα ενδιάμεσα βήματα για την εξέλιξη στον τομέα του ψηφιακού χρήματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Καναδά στράφηκε στην κοινότητα των developers και ζήτησε τη βοήθειά τους προκειμένου να κάνει το MintChip πραγματικότητα.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη, που το νομισματοκοπείο αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τις προθεσμίες υποβολής προτάσεων. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπή κριτών στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και στελέχη των Google, eBay και CBC αλλά και από το ευρύ κοινό. Οι νικητές, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο, θα επιβραβευθούν με μια μπάρα χρυσού αξίας 17.000 δολαρίων.