Υπάρχουν παράγοντες που έχουν συμβάλλει στη μεταμόρφωση του ρόλου του CIO. Ποιοι είναι όμως οι νέοι ρόλοι που οφείλουν να υιοθετήσουν οι CIOs, προκειμένου να βοηθήσουν στην εξέλιξη της καριέρας τους;
Πηγή: CIO magazine, Απόδοση: Χριστίνα Ροζάκη / [email protected]
Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες για τους οποίους έχει αλλάξει ο σύγχρονος ρόλος του CIO: Α) Η καταναλωτική τεχνολογία έχει καινοτομήσει πολύ περισσότερο από ότι οι επιχειρηματικές τεχνολογίες, κάτι που έχει μειώσει τη διαχειριστική επιρροή του CIO. Β) Τα κληρονομημένα συστήματα που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο επενδύσεων του Υ2Κ λειτουργούν ως εμπόδιο για τις αναβαθμίσεις συστημάτων. Γ) Ο ρυθμός των τεχνολογικών εξελίξεων έχει αλλάξει το ρυθμό υιοθέτησής τους.
«Οι CIOs του μέλλοντος δεν θα επιβλέπουν ΙΤ έργα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ούτε θα ηγούνται της οργανωτικής αλλαγής μέσω υιοθέτησης τεχνολογιών», λέει ο αναλυτής και CEO της Constellation Research, Ray Wang. «Αντιθέτως, ο τίτλος του CIO πλέον θα περιλαμβάνει πολύ πιο ευρείες έννοιες και θα απαιτεί από τους CIOs να παραδώσουν πολύ περισσότερη επιχειρηματική αξία, κέρδος και διαφοροποίηση στην αγορά».
Η εσωτερική απειλή
Παρόλο που οι CIOs επόμενης γενιάς θα αναδυθούν μέσα από το περιβάλλον της παραδοσιακής τεχνολογίας καθώς και από business περιβάλλοντα με ειδίκευση στην τεχνολογία, οι επί του παρόντος CIOs θα χρειαστεί να διαχειριστούν τέσσερα νέα «άβαταρς.» Με τη λέξη άβαταρς αναφερόμαστε στους ιδιαίτερους ρόλους και χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνουν ώστε να είναι έτοιμοι για… μάχη.
Οι CIOs που θα αποτύχουν να εξελιχθούν σε αυτούς τους νέους ρόλους, θα χάσουν τις λειτουργίες τους και θα τις αναλάβουν οι ομάδες του business. Τα «line of business στελέχη ήδη έχουν αρχίσει να παίζουν ρόλους CIO σε πολλές από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε», σχολίασε ο Wang.
Επομένως, ο νέος CIO θα πρέπει να εξισορροπεί τις δραστηριότητες που γίνονται εξωτερικά με αυτές που γίνονται εσωτερικά, και να μπορεί να συνδυάζει ίσα μέρη τεχνολογικής ευφυΐας με business αντίληψη. Μερικοί CIOs ίσως προσφέρουν εμπειρία σε έναν τύπο άβαταρ, αλλά οι κορυφαίοι CIOs θα διεκδικήσουν να κατακτήσουν και τους τέσσερις τύπους.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα τέσσερα νέα άβαταρς και τα skills που χρειάζονται για την επιτυχία, είναι τα εξής:
1. Chief «Infrastructure» Officer
Πολλοί CIOs είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτό το άβαταρ. Οι εν λόγω chief infrastructure officers επικεντρώνονται στη μείωση κόστους, ελέγχοντας το 65 με 70% του συνολικού budget, και τείνουν να δίνουν έμφαση στο κομμάτι της τεχνολογίας και στις εσωτερικές διαδικασίες. Ο Wang υποστηρίζει ότι αυτός ο ρόλος έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε μια core δυνατότητα, στην οποία ωστόσο, δίνεται όλο και λιγότερη σημασία.
2. Chief «Integration» Officer
Τόσο για το πρώτο, όσο και το δεύτερο άβαταρ, προβλέπεται να είναι εύκολη η μετάβαση. Ο chief integration officer έχει συνηθίσει να διαχειρίζεται μόλις 5 με 10% του συνολικού budget και να συνενώνει πολλές διαφορετικές επιχειρηματικές διαδικασίες, δεδομένα, συστήματα, κληρονομημένα συστήματα και νέες cloud προσεγγίσεις. Οι integration officers τείνουν να δίνουν έμφαση τόσο στο τεχνολογικό κομμάτι όσο και στις εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες.
3. Chief «Intelligence» Officer
Οι intelligence officers διαχειρίζονται περίπου το 10 με 15% του συνολικού budget και αγωνίζονται να βελτιώσουν την πρόσβαση του business user σε πληροφορίες. Η εν λόγω περσόνα τείνει να δίνει έμφαση στο κομμάτι του business και τις εσωτερικές διαδικασίες, και επιθυμεί έντονα να συνδυάσει τα σωστά δεδομένα στο σωστό άνθρωπο τη σωστή στιγμή μέσα από το σωστό interface. «Καθώς πολλές από τις λειτουργίες infrastructure γίνονται πλέον outsourced ή διαχειρίζονται μέσα από περιβάλλοντα cloud, η περσόνα του chief intelligence officer έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε μια από τις πιο σημαντικές», λέει ο Wang.
4. Chief «Innovation» Officer
Επενδύοντας 5 με 10% του συνολικού budget, οι chief innovation officers πρέπει να εισάγουν την καινοτομία αλλά να το κάνουν σε μικρό κόστος. Αυτό το άβαταρ έχει κατά κύριο λόγο εμπειρία σε business και «κινείται γρήγορα, αποτυγχάνει γρήγορα και προχωράει μπροστά», όπως λέει ο Wang. Είναι μάλλον το πιο σκληρό άβαταρ -και το πιο δύσκολο να υιοθετήσουν οι CIOs. Απαιτεί καλή κατανόηση της επιχειρηματικής στρατηγικής καθώς και συνεχής ενημέρωση για έναν μεγάλο αριθμό από καινούριες τεχνολογίες. Συχνά, αυτές οι τεχνολογίες δεν έχουν ακόμη παρουσία στην αγορά και απαιτούν γνώστες και πρώιμους υιοθετητές.
Τα core skills
Αναφορικά με τα core skills, ο Wang τονίζει ότι οι CIOs επόμενης γενιάς θα χρειάζεται να μπορούν να:
1. Εκτιμούν άμεσα το ποιες καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς τους. Οι ηγετικές εταιρείες θα ξαναεπενδύσουν σε ερευνητικά budget και εσωτερικές διαδικασίες που ενημερώνουν, διασπείρουν και προετοιμάζουν την επιχείρηση για έναν αυξημένο ρυθμό υιοθέτησης τεχνολογίας.
2. Σχεδιάσουν επιχειρηματικά μοντέλα νέας γενιάς. Οι IT leaders πρέπει να αναγνωρίσουν το πού μπορούν να δημιουργήσουν διαφοροποίηση αυτές οι τεχνολογίες μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς και να μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα και να παραδώσουν αποδόσεις της αγοράς που μειώνουν τα κόστη.
3. Χρηματοδοτούν την καινοτομία μέσα από βελτιστοποίηση των κληρονομημένων συστημάτων. Τα IT budgets αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για όλο το 2011. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις καινοτόμες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα επόμενης γενιάς πρέπει να χρηματοδοτούνται μέσα από τη βελτιστοποίηση των υπαρχόντων επενδύσεων.