Μπορεί η «νέα» ηλεκτρονική οικονομία να δώσει διέξοδο και το απαραίτητο οξυγόνο στις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν μέσα στο υπάρχον επιχειρηματικό γίγνεσθαι;

Στην αγορά ισχύει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού το ρητό «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Αρκούν κάποια τρανταχτά, αρνητικά παραδείγματα για να καταδικαστούν συλλήβδην συλλογικές προσπάθειες και νέες τάσεις.

Από τη φούσκα του .com…
Θύμα ενός γενικότερου αφορισμού, λοιπόν, έπεσε και η «ηλεκτρονική οικονομία». Στο εξωτερικό έγινε πάταγος από την περίφημη φούσκα των επιχειρήσεων τύπου «.com», αλλά και στη χώρα μας επήλθε κόπωση και απογοήτευση από τα πενιχρά αποτελέσματα μιας σειράς έργων τύπου Portal, κύρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι συντηρητικοί βιάστηκαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της παραδοσιακής οικονομίας, η οποία στηρίζεται κατά κανόνα σε «tangible assets», δηλαδή σε αγαθά και υπηρεσίες τα οποία είναι χειροπιαστά και δεν στηρίζονται σε πελατολόγιο αγνώστων, διασπαρμένων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Απαξιώθηκε έτσι σε μια νύχτα η «νέα ηλεκτρονική οικονομία», πολλοί προεξόφλησαν το τέλος της και μόνο λίγοι, διορατικοί ή πεισματάρηδες, προσπάθησαν νηφάλια να καταλάβουν τι έφταιξε, έτσι ώστε να επιχειρήσουν ένα δυναμικό come back.’

…στη δεύτερη ευκαιρία
Το επιχειρηματικό μοντέλο, όμως, της νέας οικονομίας έχει πολύ γερές βάσεις. Αν απαλλαγεί από τη δίψα για βιαστικά κέρδη στη Wall Street και από ημιτελείς προσπάθειες για Portals δίχως περιεχόμενο, μπορεί να μας δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Web Portals, Social Media, συλλογή και αναμετάδοση περιεχομένου, ηλεκτρονικό εμπόριο, ανέβασμα επιχειρηματικών εφαρμογών στο σύννεφο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη.

Τώρα που η μείωση του κόστους είναι πρωταρχικό μέλημα των πάντων, τώρα που τα κόστη στο κατάστημα δεν μπορούν να συμπιεστούν άλλο, τώρα που η ενημέρωση είναι μια συνεχής ροή κειμένου, ήχου και εικόνας και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης παλεύουν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στο νέο τοπίο, τώρα που η κυβέρνηση στην Ελλάδα έθεσε ως στόχο τη διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους μέσα από την ανοικτή πληροφόρηση των πολιτών για όλα όσα τους αφορούν και για όλα όσα πληρώνουν, τώρα είναι η δεύτερη ευκαιρία!

… και στη Νέα εποχή με αναδιάταξη πόρων
Οι ιθύνοντες όμως της Πληροφορικής θα πρέπει να προσέξουν. Νέα Οικονομία και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση δεν είναι ένα μάτσο από .ASP σελίδες, τις οποίες μπορεί να κάνει και ο γραφίστας, portal για ηλικιωμένους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή, ή site ηλεκτρονικού εμπορίου ανακόλουθα και ανακριβή.

Η Νέα Οικονομία θα πρέπει να ακολουθήσει «παραδοσιακή» προσέγγιση στην υλοποίηση. Πελάτες με συγκεκριμένες ανάγκες, συλλογή εξατομικευμένων προδιαγραφών, συγκρότηση ομάδας έργου, διαχωρισμός ικανοτήτων και αρμοδιοτήτων στην ομάδα έργου, φάσεις έργου, συγκεκριμένα παραδοτέα και έλεγχος επίτευξης μετρήσιμων στόχων.

Στη φαρέτρα του πληροφορικού υπάρχουν βέλη διαφορετικής φιλοσοφίας και στόχευσης. Free Open Source πλατφόρμες ευρύτατης αποδοχής, αλλά και πανάκριβες πλατφόρμες που καταλαμβάνουν περίοπτες θέσεις στα περίφημα τεταρτημόρια των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου θέλει προσοχή, δεν σκοτώνεις μύγα με πολυβόλο, ούτε εξαπολύεις τόξο σε ελέφαντα. Οποιο εργαλείο και αν επιλεγεί, όμως, θα πρέπει η ομάδα έργου να αφιερώσει χρόνο για να «γνωριστεί» μαζί του.

Η λογική των wizzards και των χιλιάδων έτοιμων templates και modules που κάνουν τα πάντα για μας, χωρίς να γνωρίζουμε το πώς, αργά ή γρήγορα θα γυρίσουν εναντίων μας. Δεν υπάρχει σοβαρός επαγγελματίας του χώρου που να μην ομολογεί ότι, αργά ή γρήγορα, αναγκάστηκε να επέμβει στο δωρεάν template ή module προκειμένου να διορθώσει είτε ένα τόσο εξόφθαλμο bug, είτε για να ικανοποιήσει μια συγκεκριμένη ανάγκη του πελάτη του.

Σημεία κλειδιά για την επιτυχία του έργου είναι η διασύνδεση με άλλα συστήματα, κύρια μέσω ανοικτών προτύπων (όπως τα web services), το data cleansing και το migration των δεδομένων, η προσεκτική επιλογή της υποδομής που θα φιλοξενήσει τη λύση, η εξασφάλιση του απαραίτητου network bandwidth κ.ά. Θέσεις εργασίας που χάνονται στην παραδοσιακή οικονομία μπορούν να μεταφερθούν στη νέα οικονομία της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας. Αν υπάρξει σοβαρότητα και μέθοδος, η Πληροφορική μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ενός τρένου που την έχει ανάγκη!