Είναι όλοι κομμάτι της Κοινωνικής Οικονομίας (The Social Economy), υποστηρίζει ο Tom Koulopoulos, συγγραφέας. Οπως είμαστε και εμείς, άλλωστε. Σκεφτείτε... Μέχρι πριν από λίγο καιρό κυκλοφορούσαμε όλοι με τις επαγγελματικές μας κάρτες, μοιράζοντάς τες. Αυτή η ανάγκη πλέον δεν υπάρχει. Μπορούμε απλώς να «googlάρουμε» το όνομα.
Καλωσορίσατε στην «Κοινωνική Οικονομία», ένα τόπο με τεράστια ανάπτυξη και προφανώς απεριόριστα όρια, ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Η Κοινωνική Οικονομία είναι περισσότερο από απλώς κάποιες νέες τεχνολογίες, όπως το Facebook και το Twitter. Επαναπροσδιορίζει τα πράγματα που για καιρό θεωρούσαμε δεδομένα για το πώς αλληλεπιδρούμε και πώς δημιουργούμε αξία. Ολοι, ακόμα και όσοι αντιστέκονται, γρήγορα θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές και στρατηγικές που θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε και να θριαμβεύουμε σε αυτόν τον απίστευτα διασυνδεδεμένο κόσμο. Πώς, όμως, η κοινωνική οικονομία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που «επιχειρούμε»;
Κοινωνική επιρροή: Το social marketing έχει να κάνει με την επιρροή. Ενδεικτικό παράδειγμα η The Huffington Post. Χρησιμοποίησε επιδέξια την έννοια του «δικτύου όσων έχουν επιρροή», και η ιδρύτριά της, Arianna Huffington έδωσε νέο νόημα στον όρο «επιφανές άτομο της κοινωνίας», εξαργυρώνοντάς το σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.
Κοινωνική διαφάνεια: Το social business απαιτεί διαφάνεια, κάτι που δύσκολα αποδέχονται πολλές εταιρείες. Μέχρι σήμερα οι εταιρείες προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφά τα του οίκου τους από την αγορά. Το blog, όμως, του Jonathan Swartz, CEO της Sun Microsystems πριν εξαγοραστεί από την Oracle, ήταν ανοιχτό στα σχόλια της κοινής γνώμης – το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα ωραίο, έθετε όμως τον τόνο για τη διαφάνεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Social time: Το social business είναι πραγματικού χρόνου. Η αμεσότητα και η always-on φύση των πελατών απαιτεί μία ανταποδοτική προσέγγιση. Οι πελάτες σας θα σας κρίνουν από το πόσο γρήγορα η εταιρεία ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, τα παράπονά τους και τις συμπεριφορές τους.
Κοινωνικό νόημα: Το brand σας είναι ισχυρό αν είναι σαφές τι εκπροσωπεί. Πολλοί αγοράζουν i-phone εν μέρει γιατί είναι ένα καλό τηλέφωνο. Αλλά επίσης αγοράζουν i-phοne γιατί «λέει» κάτι για το ποιοι είναι. Τι λέει το brand της εταιρείας σας για το ποιος είναι ο πελάτης σας; Τι αξία φέρνει στη ζωή του; Η εποχή του αφοσιωμένου πελάτη έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Κοινωνική εμπειρία: Ακόμα και οι κατασκευαστές «σκληρών» αγαθών, όπως η ΒΜW το μαθαίνουν αυτό καθώς μετακινούν την εμπειρία της οδήγησης σε mobile συσκευές, όπως τα iPods με εφαρμογές που όχι μόνο λειτουργούν με τα προϊόντα τους αλλά επαναπροσδιορίζουν την έννοια της οδηγικής εμπειρίας. Η ίδια αρχή έχει εφαρμογή και στα πιο εμπορευματοποιημένα αγαθά. Μπορεί το προϊόν να μην διαφοροποιείται, η εμπειρία όμως πρέπει.