Οι παγκόσμιες κοιτίδες τεχνολογίας και Πληροφορικής αντιμετωπίζουν, πια, ένα τεράστιο κόστος εργασίας στον τομέα τους. Αυτό οδήγησε πολλές εταιρείες στην αναζήτηση φτηνού εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε offshore προορισμούς, όπου τα κόστη ήταν πολύ μικρά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ινδία.

Η διαφορά ώρας και κουλτούρας, όμως, μαζί με την απόσταση στον χώρο και στην αντίληψη δημιούργησε πολλά προβλήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες να ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ εργασιακού κόστους και απόδοσης.

Η τελευταία τάση είναι οι λεγόμενες near-shore λύσεις, με εκπροσώπους αυτής της τάσης τη Ρουμανία, την Τσεχία, την Πολωνία και, προσφάτως, τη Βουλγαρία. Οι χώρες αυτές έχουν γεμίσει με development centers πολυεθνικών κολοσσών στο χώρο της Πληροφορικής. Η Ελλάδα θα μπορούσε, σαφέστατα, να παίξει πρωταρχικό ρόλο σε αυτήν τη νέα τάση, μιας και ανήκει στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και έχει ικανότατο δυναμικό καταρτισμένων και εξειδικευμένων μηχανικών που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τέτοιες προσπάθειες.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί την παγκοσμιότητα της αγοράς του IT. Μία επένδυση από το εξωτερικό στο χώρο των κατασκευών, του εμπορίου ή της περίθαλψης, προϋποθέτει ύπαρξη επαρκούς πελατειακής βάσης μέσα στη χώρα. Επενδύσεις, όμως, στον χώρο του ΙΤ γίνονται με μοναδικό γνώμονα το στελεχιακό δυναμικό της χώρας, κριτήριο το οποίο μπορεί να μας φέρει πολύ ψηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Προϋπόθεση, βέβαια, για κάθε επένδυση είναι η ύπαρξη ενός σταθερού και ευνοϊκού φορολογικού συστήματος, μαζί με ένα κράτος αρκούντως ευέλικτο, ώστε η όποια επένδυση να έχει πιθανότητες ανθοφορίας. Αυτό είναι ακριβώς και το σημείο στο οποίο η χώρα μας καταφέρνει να σπάει όλα τα αρνητικά ρεκόρ, χάνοντας ευκαιρίες για μεγάλες και άμεσες επενδύσεις, όπως και τη δυνατότητα να κρατήσει τα καλύτερα μυαλά του IT εντός της χώρας.