Σημαντική διάκριση από το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας απέσπασε πριν από λίγες ημέρες η πατρινή εταιρεία τεχνολογίας MEAZON (μέλος των κόμβων καινοτομίας του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών), η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη μετρητών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.

Η ελληνική εταιρεία είχε θέσει υποψηφιότητα σε διαγωνισμό του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για την κατασκευή ενός υπομετρητή (sub-meter) που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση πολλών φορτίων σε κτήρια για τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης. Μετά από μια απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης που διήρκεσε τρία χρόνια, η MEAZON ήταν η μόνη εταιρεία που κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το διαγωνισμό, υπερσκελίζοντας γνωστούς διεθνείς κατασκευαστές που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά του energy metering.

«Η διάκριση αυτή αποτελεί για εμάς μια αναγνώριση της δουλειάς που έχει κάνει η ομάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το γεγονός ότι αυτή η αναγνώριση έρχεται από το υπουργείο ενέργειας της Αμερικής της δίνει μια ιδιαίτερη βαρύτητα» δηλώνει στο NetFAX o Στέλιος Κουτρουμπίνας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. «Οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά πράγματα από τις υπόλοιπες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Ίσως το οικοσύστημα να μην είναι πλήρες και το περιβάλλον “εχθρικό”, αλλά οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων έχουν τα εφόδια να πρωταγωνιστούν…» συμπληρώνει.

Η MEAZON έχει συνάψει ήδη συμφωνία συνεργασίας με την ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Endesa στο τομέα μετρητών ενέργειας, ενώ βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας και με άλλες εταιρείες του χώρου. Όσον αφορά τη χώρα μας, η MEAZON συνεργάζεται με μία από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, έχοντας εγκαταστήσει 500 μετρητές σε καταστήματά της για την παρακολούθηση της ενεργειακής του κατανάλωσης, με σκοπό την εξοικονόμηση 8-10% σε ηλεκτρικής ενέργειας.