Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο φορητός. Το εταιρικό δίκτυο εκτείνεται πέρα από το ενσύρματο, υπηρεσίες Wi-Fi υπάρχουν παντού, ενώ η χρήση του 3G και του cloud έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Την ίδια στιγμή, τα όρια ανάμεσα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο γίνονται όλο και πιο ασαφή – οι χρήστες χρησιμοποιούν smart phones για σκοπούς που αφορούν στην εργασία τους, και εταιρικές συσκευές για πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαρκής πρόκληση της ασφάλειας
Παρόλο που ο κόσμος χωρίς καλώδια και περιορισμούς προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και παραγωγικότητα στους εργαζόμενους, αποτελεί μία νέα πρόκληση για τα τμήματα Πληροφορικής που θέλουν να προστατέψουν τα εταιρικά δεδομένα και το δίκτυο. Η προετοιμασία για την ασφάλεια της Πληροφορικής σε μια εποχή που κυριαρχούν τα ασύρματα δίκτυα προκαλεί έντονο πονοκέφαλο σε πολλούς IT Managers, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μία κατάσταση αντιφατική.

Από τη μια πλευρά, πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργαζομένων που θέλουν να χρησιμοποιούν πιο σύγχρονα smart phones και tablets, για να είναι παραγωγικοί χωρίς να παρεμποδίζονται από ελέγχους ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή πρέπει να αποκρούσουν έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων από malware από φορητές συσκευές σε σύγκριση με το παρελθόν. Ασφαλώς, η πρόκληση της εξισορρόπησης της χρήσης με την ασφάλεια δεν είναι καινούργια για τα τμήματα Πληροφορικής. Ομως ποτέ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τόσες πολλές απειλές από τόσο ευρεία γκάμα χρηστών και πόρων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 66% των εργαζομένων πιστεύει ότι θα πρέπει να μπορεί να συνδεθεί δωρεάν με οποιαδήποτε συσκευή προσωπική ή εταιρική- και να έχει πρόσβαση στις εφαρμογές και πληροφορίες όλο το εικοσιτετράωρο. Εξάλλου, τρεις στους πέντε εργαζόμενους πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο γραφείο για να είναι παραγωγικοί.

Οι παραπάνω στατιστικές μάς βοηθούν να διαμορφώσουμε μία σαφή εικόνα. Η χρήση έξυπνων φορητών συσκευών ως σημαντικά επιχειρησιακά εργαλεία έχει σωστή βάση και η ζήτηση από τους χρήστες δημιουργεί μία τάση για μεγαλύτερη ευελιξία και συνδεσιμότητα στο χώρο εργασίας.

Οταν το ζήτημα όμως είναι η ασφάλεια, η ίδια η φύση των φορητών συσκευών αποτελεί σημαντική πρόκληση. Η έλλειψη πρωτοκόλλων σε όλο τον κλάδο σημαίνει ότι η ενημέρωση ασφάλειας μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε, είτε πρόκειται για εταιρείες hardware είτε για παρόχους ασύρματων δικτύων ή για παρόχους λογισμικού που δημιουργούν το πλούσιο περιεχόμενο που κάνει τις συσκευές τόσο επιθυμητές. Μπορεί ακόμη και να μην υπάρχουν καθόλου.

Η σωστή προσέγγιση
Εχοντας αυτό υπόψη τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν τη διαχείριση των φορητών συσκευών, την παραγωγικότητα και ασφάλεια των δεδομένων.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία αναλυτών Quocirca, το ένα τρίτο των εταιρειών το αμελεί. Η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα. Οι εταιρείες πρέπει να συνεργάζονται με τους εργαζόμενους για την προώθηση σαφών πρωτοκόλλων σχετικά με το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται smart phones και tablets, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές παραβιάσεις ασφάλειας και η κακή χρήση.

Η ανάπτυξη των κατάλληλων τακτικών και διαδικασιών, οι οποίες είναι σύμφωνες με την εταιρική κουλτούρα, καθώς και οι σαφείς οδηγίες σχετικά με το τι θα συμβεί σε εργαζόμενους που τις παραβιάζουν, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο, χωρίς να υπονομεύουν την ασφάλεια.

Είναι σαφές ότι, εάν η εταιρεία σας δεν έχει αντιμετωπίσει την απειλή που συνεπάγεται η χρήση φορητών υπολογιστών, θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το πώς θα το επιτύχει, καθώς η συχνότητα των malware που προέρχονται από το Διαδίκτυο και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να αυξάνονται. Θέτοντας όμως το δίκτυο στην καρδιά της λύσης και πηγαίνοντας από τη λογική της «μίας συσκευής κάθε φορά» στην αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν την απειλή με στρατηγικό τρόπο, εξοικονομώντας χρόνο για το τμήμα Πληροφορικής και συνεχίζοντας να προσφέρουν στους χρήστες την ευελιξία και φορητότητα που απαιτούν.