Cloud ERP; Το internet βοά! Αναζητείστε και θα δείτε και τα ευχάριστα: ένα από τα κορυφαία διεθνώς, είναι ελληνικό.

Ναι, υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις.  Αλλά οι περισσότεροι δέχονται  πως το cloud είναι το μέλλον. Ποιο μέλλον όμως; Και πως τα cloud ERP, θα αλλάξουν την εταιρική στρατηγική σκέψη;

Την δεκαετία του 30, Γαλλία και  Γερμανία αποδέχτηκαν τελικά την αξία των τεθωρακισμένων.  Δεν ήταν εύκολο: «Παράγονται δύσκολα»! «Χαλάνε εύκολα»! ήταν οι – αρχικά βάσιμες – αντιρρήσεις.  Όπως άλλωστε και οι γνωστές αντιρρήσεις για το Application Service Provisioning, (ASP, όρος – πρόγονος του «SaaS») είχαν κι αυτές τη βάση τους: «δεν εμπιστεύομαι τα δεδομένα μου αλλού» ήταν η συνηθέστερη. Τέλος πάντων οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν.

Τα τεθωρακισμένα προσέφεραν κινητικότητα, δύναμη πυρός, προστασία. Οι στρατιωτικές βιομηχανίες  παρήγαγαν πλήθος άρματα,  ισάξιας ποιότητας.  Κατ’ αναλογίαν σήμερα, η διεθνής βιομηχανία υποκλίνεται στα πλεονεκτήματα του cloud : οικονομία, προσβασιμότητα, ελαστικότητα! Και προσφέρει υπηρεσίες – εφαρμογές  τη μία μετά την άλλη.

Τελειώσαμε; Οχι δα! Τώρα αρχίζουμε!
Γαλλία και Γερμανία αντελήφθησαν διαφορετικά τις δυνατότητες του νέου όπλου.  Η σκέψη του Γαλλικού επιτελείου έμεινε προσκολλημένη στις εμπειρίες του Α’ Πολέμου. Υιοθέτησε τα άρματα για τη δύναμη πυρός και για την προστασία του πεζικού. Μα τα περιόρισε στους ρυθμούς του, τα ακινητοποίησε στα οχυρά. Χωρίς δυνατότητες ελιγμών. Η ποιότητά τους ήταν θαυμάσια αλλά η σκέψη του γερασμένου, Γκαμελέν επικράτησε του νεαρού, τολμηρού Ντε Γκώλ.  Στη Γερμανία οι νεανικές σκέψεις επεκράτησαν.

Τα τεθωρακισμένα ήταν πάνω απ’ όλα  ΚΙΝΗΣΗ!  Το πεδίο μάχης δεν ήταν τα στατικά χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά το «μπροστά»!  Μπορούσαν να διασπάσουν, να ανασχηματίζουν  διατάξεις, να τις αγνοούν, να βρεθούν παντού!  Και οι σημερινές επιχειρήσεις; Οι περισσότερες προσπερνούν τις βασικές επιφυλάξεις («ασφάλεια δεδομένων» κλπ) και υιοθετούν – τουλάχιστον πνευματικά – το cloud ERP. Διαπιστώνουν όντως το αυτονόητο: την οικονομία.

Αλλά οι περισσότερες μένουν εκεί:  κι όταν κάνουν το βήμα, πολλές απ’ αυτές «στριμώχνουν» τα cloud ERP στα γραφεία σαν να ήταν «συμβατικά» ERP’s. Ακριβώς όπως οι Γάλλοι στρίμωχναν τα τεθωρακισμένα τους στη γραμμή Μαζινό περιμένοντας μια μάχη άλλων εποχών.  Τώρα όμως (οι επιχειρήσεις) πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα.

Τα cloud ERP κάνουν τα πάντα τόπο επιχειρείν: αποθήκες, υποκαταστήματα, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία, αεροδρόμια, γραφεία πελατών. Netbooks, tablet PC’s, smartphones, ζωντανεύουν στα χέρια στελεχών που, μέχρι σήμερα, για να ενημερωθούν, να «ανασυγκροτηθούν», να κινήσουν πράγματα, έπρεπε να γυρίσουν «στο οχυρό»: στο γραφείο.

Ναι τα cloud ERP είναι φθηνότερα. Καλή η οικονομία, (αστειεύεστε;) αλλά τα σημαντικά είναι αλλού:

Μπορεί να πρέπει συγχωνεύσετε καθήκοντα οδηγών και πωλητών. Μπορείτε;
Έστω πως συμφωνείτε με τους πελάτες να βάζουν παραγγελίες ή βλάβες μόνοι τους. Να ελέγχουν αποθέματα, καρτέλες – όλα on line. Θα μπορούσατε να το κάνετε χωρίς λεφτά; Σε μια εβδομάδα; Θέλετε το υποκατάστημα αλλά όχι το νοίκι του. Θέλετε τα στελέχη αλλά όχι τα γραφεία.

Μπορείτε να πάρετε μια έξυπνη απόφαση κι αύριο το πρωί να εφαρμοστεί;  Μειώνετε (δυστυχώς) το μισθό των στελεχών σας. Μπορείτε να επιτρέψετε να εργάζονται από το σπίτι 1-2 μέρες την εβδομάδα για αντάλλαγμα; Ναι μπορείτε.  Όχι λόγω cloud ERP! Αλλά διότι σκέφτεστε ενεργητικά, προσαρμόζεστε στο νέο περιβάλλον, βλέπετε αμέσως τι γίνεται, αντιδράτε αμέσως.  Κι από την ιδέα ως την πράξη δε μεσολαβεί μια αιωνιότητα. Το 1940 τα γερμανικά τεθωρακισμένα έμπαιναν στο Παρίσι – σκονισμένα, πράγματι. Τα γαλλικά άθικτα, καλοβαμμένα, μάθαιναν τα νέα, «τακτοποιημένα» στα οχυρά της γραμμής Μαζινό.

Δεν σας περιμένουν «τακτοποιημένες» μάχες σύμφωνες με τα εγχειρίδια. Τι θα γίνει, πότε θα γίνει, πως θα γίνει το ψάχνετε, μα δεν το ξέρετε. Ένα ξέρετε: ότι πρέπει να είστε εκεί.