Τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται και επικοινωνούν με πελάτες και προμηθευτές, επεκτείνοντας πρακτικά την “εμβέλεια” της κεντρικής μηχανογράφησης μιας επιχείρησης, αλλάζει η εφαρμογή Soft1 360 της SoftOne Technologies Α.Ε., σύμφωνα με τον Γιάννη Γιωργουλάκη, Web & Mobile R&D Director της εταιρείας.

NW: Κύριε Γιωργουλάκη, ποια η δυναμική του m-business λογισμικού και ποιες οι προοπτικές του στην χώρα μας; Απευθύνονται σε συγκεκριμένες καθετοποιημένες αγορές ή επαγγελματικές κατηγορίες;

Γιάννης Γιωργουλάκης: Tο enterprise mobility αναμένεται να επιφέρει κάτι παραπάνω από σημαντικές αλλαγές στην επιχειρησιακή καθημερινότητα, πιο σημαντικές ακόμη και από αυτές που προκάλεσε η εμφάνιση του αυτοκινήτου τον προηγούμενο αιώνα! Μάλιστα, η αυξημένη χρήση των φορητών συσκευών θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αξιοποίηση των οφελών της φορητότητας. Ήδη, οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν να βασίζονται ολοένα και περισσότερο σε smartphones, tablets ή netbooks προκειμένου να διεξάγουν καθημερινές δραστηριότητες, δίχως να δεσμεύονται από επιμέρους περιορισμούς. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία η νέα γενιά των εργαζομένων χρησιμοποιούν -πλέον- τις συγκεκριμένες συσκευές όχι μόνο για λόγους επικοινωνίας, αλλά και για την ανάλυση κρίσιμων δεδομένων, καθώς επίσης και για την αλληλεπίδραση με άλλες εταιρικές εφαρμογές.

Τι ζητούν από τις λύσεις m-business λογισμικού οι επιχειρήσεις-πελάτες; Με ποιο τρόπο προσπαθείτε να ανταποκριθείτε στα “θέλω” τους;

Κατά το παρελθόν, το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν σε εφαρμογές διαχείρισης πωλήσεων, αποθήκης, merchandising, απογραφής, picking κ.ά. Σήμερα, όμως, εξαιτίας της επίδρασης των Social Media οι επιχειρήσεις θέλουν να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους σε πραγματικό χρόνο. Στη SoftOne, λαμβάνοντας υπόψη αυτή την παράμετρο, προχωρήσαμε στη σχεδίαση ενός Mobility Framework ενιαίας αρχιτεκτονικής, για την ανάπτυξη web και mobile εφαρμογών, οι οποίες βρίσκονται πλήρως ενταγμένες στην κεντρική μηχανογράφηση. Κατ’ αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να διαμορφώσει -απευθείας από το κεντρικό της σύστημα- όλες τις εργασίες, τα πεδία και τα στοιχεία εμφάνισης της εφαρμογής, σύμφωνα με το ρόλο εργασίας και τα δικαιώματα πρόσβασης κάθε χρήστη ξεχωριστά. Με απλά λόγια, με ένα drag n drop, μπορεί να διαμορφώσει μία λειτουργική εφαρμογή, άμεσα διασυνδεδεμένη με την κεντρική μηχανογράφηση και το κυριότερο, πλήρως προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε χρήστη!

Η λογική του “one size fits all” ταιριάζει στην αγορά των λύσεων m-business λογισμικού;

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, η ύπαρξη μίας εφαρμογής που να “ταιριάζει” σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, κρίνεται ως δύσκολη. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εταιρείες καλούνται είτε να κάνουν “παραχωρήσεις” επί της λειτουργικότητας είτε να επιλέξουν την ανάπτυξη custom εφαρμογών για επιμέρους ανάγκες, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και χρόνο.

Βέβαια, και σε αυτήν την προσέγγιση υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, όπως λ.χ. η κλιμάκωση από ένα μικρό αριθμό εφαρμογών που καλύπτουν ένα μικρό μέρος επιχειρησιακών ενοτήτων σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας, η διασφάλιση της συμβατότητας αυτών των εφαρμογών, με τρίτες χρησιμοποιούμενες εταιρικές εφαρμογές, η ασφάλεια των δεδομένων που φυλάσσονται στις συσκευές, καθώς και της διακίνησης της πληροφορίας, η συμμόρφωση με τις πολιτικές και τους κανονισμούς πρόσβασης και δικαιωμάτων, η στρατηγική βελτιστοποίησης της διάρκειας ζωής των εφαρμογών, ο κατακερματισμός ανά συσκευή ή και λειτουργικό σύστημα, η πρόβλεψη αναφορικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας και η προσαρμογή στις συχνές και ταχύτατες αλλαγές που αφορούν ειδικά τις φορητές συσκευές κ.ά.

Σε αυτό το σημείο η SoftOne αναλαμβάνει να δώσει λύση και απάντηση συνάμα στις δυσκολίες που γεννώνται, με το Mobility Framework, καθώς επίσης και την “all-in-one” mobile λύση της. Με ποιο τρόπο; Επιτρέποντας στην επιχείρηση να προσαρμόσει και να διαμορφώσει ταυτόχρονα με εύκολο τρόπο τη mobile εφαρμογή σύμφωνα με τις απαιτήσεις του business της, αλλά και το ρόλο εργασίας του εκάστοτε χρήστη της. Έτσι, μέσα από μία μια μόνο εφαρμογή είναι σε θέση να καλύψει το σύνολο των λειτουργιών της!


Το ζήτημα της ασφάλειας πόσο “πονοκεφαλιάζει” τους δυνητικούς πελάτες-επιχειρήσεις;

Σαφώς και είναι σημαντικό ζήτημα. Και για το λόγο αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή αξιόπιστης λύσης και κατ’ επέκταση, του κατάλληλου παρόχου. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως για εμάς στη SoftOne, η ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα. “Security comes first”, όπως πάντοτε υποστηρίζουμε εμφατικά. Αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνολογίες κρυπτογράφησης δεδομένων και ταυτοποίησης χρηστών, δεύτερο επίπεδο αδειοδότησης χρηστών με SMS κ.ά., εξασφαλίζουμε τη μέγιστη ασφάλεια στους πελάτες μας. Την ίδια στιγμή, παρέχουμε τη δυνατότητα καταγραφής των ενεργειών του χρήστη στην κεντρική μηχανογράφηση. Ακόμη και της ακριβούς γεωγραφικής θέσης από την οποία εκτελεί τις εν λόγω ενέργειες.

Έχετε αντιληφθεί πως μπορεί να μεταβληθεί σε… ανάχωμα για την ολοκλήρωση μιας πώλησης-συμφωνίας συνεργασίας;

Σαφέστατα. Νομίζω πως -μέρα με τη μέρα- γίνεται απολύτως κατανοητό ότι καμία λύση μηχανογράφησης δεν θα μπορεί πλέον να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, εάν ταυτόχρονα, δεν είναι “ανοιχτή” σε νέες τεχνολογίες και δεν προσφέρει ισχυρές δυνατότητες επιχειρησιακής φορητότητας.

Ποια τα πλεονεκτήματα των λύσεων m-business λογισμικού;

Σε πρώτιστο βαθμό, η ενίσχυση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Με μία πραγματική λύση enterprise mobility, οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται με την ίδια ευκολία, ακόμη και όταν δεν βρίσκονται στο γραφείο τους. Η δυνατότητα αυτή από μόνη της, “μαρτυρά” τα σημαντικά πλεονεκτήματα των εν λόγω λύσεων. Δεν χρειάζεται, πλέον, να επιστρέψουν στο γραφείο, καθώς διαθέτουν το σύνολο της πληροφόρησης που χρειάζεται προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, κάθε στιγμή, στη φορητή τους συσκευή. Γεγονός, που συμβάλλει στην αναβάθμιση των συνεργασιών, αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Ποια είναι η πρόταση της Softone;

Αξιοποιώντας την πλατφόρμα Mobility Framework, η SoftOne έχει αναπτύξει την εφαρμογή “Soft1 360”. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή λύση enterprise mobility τόσο για τα ελληνικά, όσο και τα διεθνή δεδομένα, καθώς επιτρέπει την ασφαλή και αξιόπιστη χρήση της κεντρικής μηχανογράφησης από οπουδήποτε, με τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής (λ.χ. PC, Mac, tablet ή smartphone). Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε πως η εφαρμογή Soft1 360 αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται και επικοινωνούν με πελάτες και προμηθευτές, καθώς επεκτείνει πρακτικά την «εμβέλεια» της κεντρικής μηχανογράφησης της επιχείρησης! Κάτι που το κάνει πράξη ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για on-premise ή cloud εγκατάσταση, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα της επιχείρησης και όχι σε αντίγραφα.

Το Soft1 360 δεν είναι μία ακόμη λύση “περιορισμένων δυνατοτήτων” που καλύπτει επαρκώς μία και μόνο λειτουργία. Η εφαρμογή Soft1 360 διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις που απορρέουν από το ρόλο ή τη θέση του εκάστοτε χρήστη της επιχείρησης, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό όλες τις διαδικασίες της. Σε πλήρη διασύνδεση με το κεντρικό ERP, καταγράφει και ενημερώνει αυτόματα το σύστημα με όλες τις ενέργειες του χρήστη, ενώ διαθέτει και off line λειτουργία, για περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η σύνδεση στο internet. Επιπροσθέτως, πρόκειται για μία σύγχρονη εφαρμογή που λειτουργεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον (web, iOS ή Android), με ιδιαίτερα εύχρηστο user interface που προσαρμόζεται αυτομάτως σε κάθε συσκευή χρήσης.

Το τρίπτυχο “Επιχειρείν δίχως σύνορα – Εξάλειψη της πολυπλοκότητας – Χαμηλό κόστος” αντικατοπτρίζει τις λύσεις της Softone στον τομέα του m-business λογισμικού;

Σε απόλυτο βαθμό, καθώς η πρόταση αξίας της εφαρμογής Soft1 360 περικλείει ακριβώς τα προαναφερθέντα σημεία. To Soft1 360 βοηθά κάθε επιχείρηση να “τρέξει” τη λειτουργία της από παντού, με τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής.Κάτι που κάνει πράξη, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο να έχει τις λειτουργίες του κεντρικού ERP που αυτός επιθυμεί, στη φορητή του τη συσκευή. Εύκολα και απλά, δίχως πολυπλοκότητα ή πρόσθετες παραμετροποιήσεις. Και αυτό, δίχως πρόσθετες επενδύσεις, καθώς η εφαρμογή Soft1 360 διατίθεται με την καταβολή μίας συνδρομής. Τόσο απλά και ξεκάθαρα!