Ως επαγγελματίας της Πληροφορικής είναι σίγουρο ότι διαβάζετε πολύ. Περιορίζεστε, βεβαίως, σε manuals και άλλα τεχνικά αναγνώσματα που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο της εργασίας σας. Το οφείλετε όμως στον εαυτό σας, να διαβάζετε και άλλου είδους βιβλία σχετικά με το ΙΤ. Κάποια από αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πιο στρατηγική άποψη του κλάδου. Αλλα, σας επιτρέπουν να τον χαρείτε, ή ακόμα και να γελάσετε με τον πόνο σας.

1. Does IT Matter? του Nicholas Carr
Κάθε εταιρεία στον πλανήτη βασίζεται, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, στην τεχνολογία της Πληροφορικής για τη λειτουργία της. Κι ενώ η Πληροφορική αναγνωρίζεται ως απαραίτητη, αμφισβητείται ως παράγοντας ουσιαστικής διαφοροποίησης. Ο διάσημος υπονομευτής της σημασίας του ΙΤ, Nicholas Carr, μας προκαλεί να εξετάσουμε το ρόλο που διαδραματίζει η Πληροφορικής στη συνολική επιτυχία του Βusiness. Το βιβλίο «Does IT matter?» αξίζει να το διαβαστεί από κάθε στέλεχος του κλάδου της Πληροφορικής, ανεξάρτητα από το αντικείμενο της εργασίας του.

2. The Road Ahead του Bill Gates
Μετά την επανάσταση που επέφεραν τα Windows 95, ο Bill Gates έγραψε το «The Road Ahead», εξετάζοντας τις δραματικές αλλαγές που επέφερε το personal computing και προβλέποντας ακόμη δραματικότερες εξελίξεις για το μέλλον του Internet. Υπάρχουν δύο εκδόσεις του βιβλίου αυτού. Η πρώτη κυκλοφόρησε το 1995 και η δεύτερη το 1996. Η δεύτερη έκδοση ακολούθησε τόσο σύντομα επειδή ο Gates συνειδητοποίησε ότι το Internet άλλαζε τον κόσμο με ρυθμό ταχύτερο από εκείνον που είχε προβλέψει στην πρώτη του έκδοση και ήθελε το βιβλίο του να είναι ακριβές. Αν και το βιβλίο αυτό είναι σχετικά παλιό, εξακολουθεί να αποτελεί ένα χρήσιμο ανάγνωσμα. Δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική στον άνθρωπο που, αρκετά χρόνια πίσω, είχε διακρίνει την πορεία που θα έπαιρνε η τεχνολογία και κατηύθυνε τη Microsoft στη σωστή κατεύθυνση.

3. Showstopper! του G. Pascal Zachary
Εάν έχετε αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στο ΙΤ, θα θυμάστε τον Ιούλιο του 1993, οπότε και κυκλοφόρησαν τα Windows NT 3.1. Ηταν η πρώτη πραγματική 32-bit εκδοχή των Windows, και επέφεραν δραματικές αλλαγές στον κόσμο των επαγγελματιών της Πληροφορικής. Εκείνη την εποχή, το λειτουργικό αυτό σύστημα ήταν επαναστατικό για μια σειρά από λόγους και το «Showstopper!» προσφέρει γνώση «behind the scenes» σχετικά με το πώς η Microsoft ανέπτυξε το πιο σύνθετο OS που φτιάχτηκε ποτέ για PC.

4. iWoz: Computer Geek to Cult Icon του Steve Wozniak
Ολοι αναγνωρίζουν τον Steve Jobs ως ηγετική δύναμη της Apple, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι έφτασε ως εκεί μαζί με το συνεργάτη του, Steve Wozniak. Στο βιβλίο του, ο Wozniak αφηγείται τα πρώτα χρόνια της κοινής τους ιστορίας και τον αμοιβαίο ενθουσιασμό τους για την αναδυόμενη τότε τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν είναι και πολλοί οι άνθρωποι που μπορούν να γράψουν ένα βιβλίο σχετικά με το πώς έφτιαξαν τον πρώτο σύγχρονο Η/Υ! Οχι μόνο παρουσιάζει την απαρχή της Apple με ενδιαφέροντα τρόπο, έχει επίσης και ανέκδοτα για τεχνοκράτες, παλιές φωτογραφίες και γλωσσάρι όρων σχετικών με Η/Υ. Ακόμα κι αν δε γουστάρετε τα Mac, σίγουρα θα γουστάρετε τον Wozniak.

5. The Cuckoo’s Egg του Cliff Stoll
Ο Cliff Stoll ήταν ένας αστρονόμος που αναγκάστηκε να αναλάβει καθήκοντα computer operator στα Lawrence Berkeley Laboratories λόγω έλλειψης χρημάτων, το 1986. Εκεί, εντόπισε έναν μη-εξουσιοδοτημένο χρήστη και άρχισε να τον παρακολουθεί συστηματικά καθώς εκείνος εισέβαλε σε δίκτυα πανεπιστημίων, στρατιωτικών βάσεων και προμηθευτών εξοπλισμού. Με τις ενέργειές του αυτές, ο Stoll ξεσκέπασε τελικά ένα διεθνές κύκλωμα κατασκοπείας το οποίο πουλούσε πληροφορίες στην KGB. Ως μεθοδικός επιστήμονας, ενημέρωνε ένα log book σε ημερήσια βάση, καταγράφοντας τις κινήσεις και τις μεθόδους των χάκερ. Το βιβλίο του διηγείται μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία, με αξία τόσο εκπαιδευτική, όσο και ψυχαγωγική.

6. Godel, Escher, Bach του Doug Hofstadter
Σε μια βαθιά εξερεύνηση των επιτευγμάτων του ανθρώπινου μυαλού, με παραδείγματα από το έργο του διανοητή Kurt Godel, του καλλιτέχνη M. C. Escher και του συνθέτη Johann Sebastian Bach, το βιβλίο αυτό προσφέρει μια φιλοσοφική προσέγγιση σχετικά με το πώς η ζωή, οι σκέψεις και η τεχνολογία συνδέονται μεταξύ τους. Ο Hofstadter εκθέτει πολλές συναρπαστικές ιδέες και άλλες τόσες εικονογραφήσεις, διαγράμματα και εξισώσεις.

7. The Google Story των David Vise και Mark Malseed
Το βιβλίο αυτό διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη πηγή πληροφόρησης σχετικά με την Google επειδή οι συγγραφείς του είχαν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ιστορικά αρχεία και πρόσωπα -συμπεριλαμβανομένων των συνιδρυτών της Google, Larry Page and Sergey Brin.

8. Wikinomics των Don Tapscott και Anthony D. Williams
Ξεκινώντας από το παράδειγμα της Wikipedia, το βιβλίο αυτό εξερευνά παραδείγματα εταιρειών που αξιοποιούν το μοντέλο της ευρείας συνεργασίας και των wikis για να αναπτυχθούν γρήγορα και με επιτυχία.

9. Microserfs του Douglas Coupland
Πρόκειται για μια διασκεδαστική ιστορία φανταστικών χαρακτήρων που εργάζονται στη Microsoft και αισθάνονται σα δουλοπάροικοι με… φεουδάρχη τους τον Bill Gates. Μέχρι που αποφασίζουν να αναζητήσουν…μια θέση στον ήλιο, στο Σαν Φρανσίσκο.

10. The Soul of a New Machine του Tracy Kidder
Η ένταση του ανταγωνισμού στον κλάδο της Πληροφορικής είναι γνωστή και παροιμιώδης. Ο Kidder αποτυπώνει την πίεση όπως τη βιώνουν κάποιοι μηχανικοί της Data General Corporation στους οποίους ανατέθηκε η ανάπτυξη ενός νέου minicomputer. Το βιβλίο αυτό, το οποίο και κυκλοφόρησε το 1981, κέρδισε και βραβείο Πούλιτζερ.