Είναι μερικές φορές δύσκολο να θυμηθείτε γιατί μπήκατε στη δουλειά του ΙΤ ή γιατί εξακολουθείτε να μένετε σε αυτή, ειδικά όταν τα πράγματα φαίνεται να «σέρνονται», όταν οι πελάτες απαιτούν παραμετροποίηση του προϊόντος και το αφεντικό σας αγριοκοιτάζει… Είναι ώρα λοιπόν να ξαναθυμηθείτε γιατί εξακολουθείτε να εμφανίζεστε κάθε πρωί στο γραφείο...

1. Οι άνθρωποι
Οι άνθρωποι στο ΙΤ είναι μια καταπληκτική ομάδα. Η Πληροφορική είναι ένας ποικιλόμορφος και πολυμορφικός κλάδος, και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό τείνουν να είναι ιδιαίτερα παθιασμένη με τη δουλειά αυτή. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι μισθοφόροι που βρίσκονται σε αυτό μόνο για τα λεφτά, αλλά ευτυχώς είναι σχετικά λίγοι.

2. Η ενέργεια
Ο μόνος κλάδος με αντίστοιχη σχεδόν ακατέργαστη ενέργεια με το ΙΤ είναι το marketing – αλλά πάλι τα στυλό με το brand δεν είναι τόσο ενδιαφέροντα. Οι άνθρωποι του ΙΤ είναι ενθουσιασμένοι με την εργασία τους και ενθουσιασμένοι με τη δουλειά που κάνουν. Η Πληροφορική σαν κλάδος προσφέρει μεγάλη ποικιλία και επιλογές για εργαζόμενους και έργα, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποιον που αγαπά το ΙΤ να κάνει δουλειά που σιχαίνεται – από τη στιγμή βέβαια που ξεπεράσουν τα αρχικά στάδια της καριέρας τους.

3. Οι απαιτήσεις εκπαίδευσης
Μια μερίδα ανθρώπων στο ΙΤ έχουν πτυχία που συνδέονται με την Πληροφορική. Στην πραγματικότητα, όμως, ένα μέρος των ανθρώπων στο ΙΤ δεν έχουν κανένα πτυχίο. Οπως και ο ενδυματολογικός κώδικας, υπάρχει ένας άγραφος νόμος στο χώρο του ΙΤ: η εμπειρία μετράει πάρα πολύ. Ναι, υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου το υπόβαθρο στην επιστήμη των υπολογιστών και των μαθηματικών είναι απαραίτητο. Αλλά για τη μέση επιχειρηματική χρήση, δεν είναι απαραίτητο. Σε αυτό προσθέστε το γεγονός ότι η τεχνολογία γίνεται τόσο γρήγορα παρωχημένη και το γεγονός ότι ο κλάδος λειτουργεί μια χαρά και χωρίς την απαίτηση για ένα πτυχίο, και έχετε έναν τομέα εξαιρετικά φιλόξενο.

4. Ο ενδυματολογικός κώδικας
Ενα από τα εξαιρετικά πράγματα στο ΙΤ είναι ότι γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στα υπόγεια των εταιρειών. Τότε παλιά, που η επιχείρηση αρέσκονταν στο να κλειδώνει το ΙΤ στο μπουντρούμι και να πετάει πού και πού ένα μπολ με δημητριακά στους «σπασίκλες» της τεχνολογίας. Κατ’ επέκταση, δεν τους ενδιέφερε αν οι εργαζόμενοι στο τμήμα Πληροφορικής είχαν μακριά μαλλιά και μούσι, ή λεκέδες από πίτσα στο πουκάμισό μας. Βέβαια, αυτό πλέον έχει αλλάξει στις περισσότερες εταιρείες και κατ’ επέκταση υπάρχουν πια κάποια ενδυματολογικά στάνταρντ για τους εργαζόμενους στο ΙΤ. Αλλά δεν φαίνεται να είναι τόσο αυστηρά όσο στην υπόλοιπη εταιρεία. Υπάρχει μία υπόγεια, ανομολόγητη συνομωσία ανάμεσα στους ΙΤ managers ότι ο χαλαρός ενδυματολογικός κώδικας είναι πρακτικά μέρος των παροχών. Φυσικά, και κανείς δεν πρόκειται να σας πει τίποτα αν εμφανιστείτε ντυμένοι …σαν τα εξώφυλλα του GQ. Αλλά αν η άποψή σας για το στυλ είναι λιγότερο ραφιναρισμένη, η Πληροφορική σαν κλάδος δεν ενδιαφέρεται.


5. Το περιβάλλον
Οπως και ο ενδυματολογικός κώδικας, το περιβάλλον στα περισσότερα τμήματα ΙΤ και εταιρείες Πληροφορικής είναι πιο «ανεπίσημα» σε σχέση με ένα τυπικό γραφείο. Αφίσες από ταινίες με κινούμενα σχέδια, βιβλία παντού, και whiteboards με αστεία σκίτσα. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι συνήθως οι εργαζόμενοι στο ΙΤ περνάνε πολύ περισσότερες ώρες στο γραφείο.

6. Οι πολλαπλές ταχύτητες
Στον κλάδο της Πληροφορικής, μπορεί κανείς να κάνει τα ίδια πράγματα κάθε μέρα αν θέλει, ή μπορεί να αναλάβει μια θέση εργασίας που συνεχώς εξελίσσεται. Πραγματικά εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας. Κάποιοι προγραμματιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακόμα μετά από 10 χρόνια την COBOL, ενώ άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει 10 διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια. Αντίθετα με τους περισσότερους κλάδους, κάποιες περιοχές της Πληροφορικής κινούνται αρκετά αργά για αυτούς που δεν αισθάνονται άνετα με τις τακτικές «αναστατώσεις», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου κινείται αρκετά γρήγορα για αυτούς που αρέσκονται σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Οταν κανείς είναι στο ΙΤ, μπορεί να βρει μια δουλειά που ταιριάζει στο στιλ του.

7. Ευέλικτες συνθήκες εργασίας
Το ΙΤ είναι δεκτικό σε δεκτικό σε ευέλικτα ωράρια και την τηλεργασία. Οι επαγγελματίες του ΙΤ μπορεί να εργάζονται κάποιες ώρες περισσότερο από άλλους επαγγελματίες, αλλά αυτός ο έξτρα χρόνος μπορεί να αντισταθμιστεί με κάποια ευελιξία. Τα περισσότερα άλλα επαγγέλματα φαίνεται ότι είναι «κολλημένα» στο γραφείο 9.00-17.00. Αν προτιμάτε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, ή το να μην είστε στο γραφείο σε περιοδική βάση, το ΙΤ είναι ο κατάλληλος κλάδος για σας. Στην πραγματικότητα, η Πληροφορική είναι τόσο ευέλικτη που είναι δυνατό να εργάζεστε ή ακόμα και να διευθύνετε μια επιχείρηση από το σπίτι σας, το φοιτητικό σας δωμάτιο ή το …γκαράζ στο πατρικό σας – τα παραδείγματα στο χώρο είναι πολλά.

8. Η ποικιλία στους ρυθμούς
Οι περισσότερες δουλειές στο ΙΤ είναι «κυκλικές». Ολες έχουν διαφορετικούς ρυθμούς. Κυμαίνονται από την παράνοια, με 60 ώρες δουλειά την εβδομάδα για δύο μήνες στο τέλος ενός έργου, μέχρι «διακοπές στο γραφείο» σε άλλες χρονικές στιγμές στον κύκλο του έργου. Κάποιοι επαγγελματίες του ΙΤ είναι σε συνεχή βιασύνη, όπως άλλα επαγγέλματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο ρυθμός ταλαντεύεται ανάμεσα στο «παρανοϊκά πολυάσχολο» και το «χαλαρά». Αυτό προστατεύει τη δουλειά από το να γίνει βαρετή. Ενα ζήτημα εδώ είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι εργαζόμενοι κινούνται συνεχώς σε υψηλές ταχύτητες με πολύ μικρές παύσεις και αυτό ενέχει τον κίνδυνο να «καούν». Αλλά πάλι, είναι προτιμότερη η καταπόνηση από το να μην έχει κανείς τίποτα να κάνει.

9. Η γεωγραφία
Το ΙΤ δεν είναι ένας κλάδος στον οποίο κυριαρχεί μία συγκεκριμένη πόλη, περιοχή ή χώρα. Για παράδειγμα, στην αγορά Πληροφορικής των ΗΠΑ έχει πολλούς εργαζόμενους από άλλες χώρες. Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να δείτε τον κόσμο, η Πληροφορική μπορεί να αποτελέσει το εισιτήριο σας. Η Πληροφορική έχει ισχυρή παρουσία στις πιο «μοδάτες» πόλεις του κόσμου -Νέα Υόρκη, San Francisco, Λονδίνο-, αλλά και σε περισσότερο «εναλλακτικές» περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ινδία. Η ζήτηση είναι αρκετά διάσπαρτη, ώστε κανείς μπορεί να επιλέξει να εργαστεί ακόμα και σε ένα λιγότερο αστικό περιβάλλον.

10. Pay day
Ας είμαστε ειλικρινείς. Παρά την γκρίνια, οι επαγγελματίες της Πληροφορικής είναι καλά αμειβόμενοι…