Από την αρχή της ιστορίας, ο άνθρωπος προσπαθεί να κατανοήσει και να εξουσιάσει τον κόσμο του. Η τεχνολογία της Πληροφορικής είναι ο τρόπος με τον οποίο πετυχαίνει το παραπάνω. Λέγεται ότι ο Αρχιμήδης είχε πει πώς θα μπορούσε να μετακινήσει ολόκληρο τον κόσμο εάν είχε στη διάθεσή του έναν αρκετά μεγάλο μοχλό και ένα αρκετά δυνατό υπομόχλιο. Ενας τέτοιος μοχλός είναι και το netweek για τον κλάδο της Πληροφορικής και είναι τιμή μου να γράφω για αυτήν την επετειακή έκδοση.

17 Νοεμβρίου 1944
Συνεργασία κυβέρνησης και ιδιωτικού κλάδου στον τομέα του R&D
Προς το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου, ο αμερικανός πρόεδρος Franklin Delano Roosevelt απέστειλε επιστολή στον Dr. Vannevar Bush επαινώντας τον για το έργο του όσον αφορά το συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων του ιδιωτικού κλάδου.

Ο πρόεδρος έκλεινε το γράμμα του προς τον Dr. Bush ρωτώντας: «Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση σήμερα, και στο μέλλον, για να βοηθήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς;» Η απάντηση του Dr. Bush, γνωστή ως «Τα Ατελείωτα Ορια της Επιστήμης,» έθεσε τα θεμέλια για την τεχνολογική καινοτομία που επιτεύχθηκε τα επόμενα 50 χρόνια. Εκείνη ήταν η πρώτη στιγμή που το κοινό συνέδεσε την επιστήμη με την παραγωγή υλικού πλούτου.

4 Οκτωβρίου 1957
Παγκόσμιος αγώνας για τεχνολογική υπεροχή

Η Σοβιετική Ενωση εκτόξευσε τον Σπούτνικ, τον πρώτο δορυφόρο, το 1957.

Ο φόβος και το δέος για αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα κινητοποίησε τους Αμερικανούς να αλλάξουν την εστίαση της εκπαίδευσης στους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας. Βάσει των προγραμμάτων που ακολούθησαν, εκπαιδεύτηκε η επόμενη γενιά εφευρετών και επιχειρηματιών. Και αυτοί, με τη σειρά τους, δημιούργησαν το σημερινό περιβάλλον, στο οποίο η παρουσία των υπολογιστών είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

1975
Το κύμα των PC

Η επανάσταση των PC ξεκίνησε στο Αλμπουκέρκι των ΗΠΑ με έναν Altair 8800, αξίας 397 δολαρίων. Ηταν ο πρώτος προσιτός οικιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής που σημείωσε κάποια εμπορική επιτυχία. Πριν από τον Altair, οι υπολογιστές αφορούσαν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλες κυβερνήσεις σε επίπεδο back-office.

9 Αυγούστου 1995
Το κύμα του Internet

Οι συνάδελφοί μου στο UCLA θα έχουν κάποιες ενστάσεις για την παράληψη της ημερομηνίας της 29ης Οκτωβρίου 1969, την ημέρα που η ομάδα του καθηγητή Leonard Kleinrock έστειλε το πρώτο μήνυμα μέσω Internet.

Το μήνυμα αυτό υπέστη μάλιστα και κρασάρισμα των συστημάτων, οπότε αντί για «Login» εστάλη, τελικά, μόνο το «LO».

Κατά την άποψή μου, το Netscape IPO ήταν εκείνο που έβαλε το ΙΤ στην σκέψη κάθε ανθρώπου του business παγκοσμίως.

Φεβρουάριος 2004
Ιδρύθηκε το Facebook

Το σημερινό κύμα τεχνολογίας εστιάζει στο social networking, και δη μέσω smartphones.


2006
Η ζωή ψηφιοποιείται και το Oxford English Dictionary περιλαμβάνει το λήμμα «Google» ως ρήμα

Στις 19 Αυγούστου 2004, η Google έκανε ένα ασυνήθιστα μεγάλο άνοιγμα στο κοινό. Προσφέροντας τις μετοχές της έναντι 85 δολαρίων σε δημόσια εγγραφή, συγκέντρωσε ένα ποσό-ρεκόρ για εταιρεία του κλάδου της τεχνολογίας: κοντά 2 δισ. δολ. Δύο χρόνια μετά, η Google βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφιακού ανάγλυφου που αποκαλούμε σύγχρονη ζωή.

Το ένα τρίτο του ελεύθερου χρόνου τους, οι ενήλικοι των ΗΠΑ το περνάνε on-line. Οι πρωτοετείς στο πανεπιστήμιο έχουν καταργήσει τα ρολόγια χειρός και αρκούνται στα κινητά τους. Σύμφωνα με τον Eric Schmidt, CEO της Google, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων «… θέλουν να τους πει η Google τι θα πρέπει να κάνουν στη συνέχεια».

Η επιστημονική φαντασία μπορεί να μην είχε προβλέψει την Google, αλλά είχε φανταστεί υπολογιστές που θα μας σύστηναν τι να κάνουμε [HAL 9000]. Ο William Gibson, γνωστός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, εξηγεί: «Ο κυβερνοχώρος, μέχρι και λίγα χρόνια πριν, ήταν ένα συγκεκριμένο ‘αλλού ‘ το οποίο επισκεπτόμασταν περιοδικά και στο οποίο ρίχναμε ματιές από το γνώριμό μας φυσικό κόσμο. Σήμερα, ο κυβερνοχώρος έχει φέρει τα μέσα έξω. Εχει μετατρέψει τον φυσικό κόσμο σε αποικία του».

Οκτώβριος 2009
Analytics

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα δεδομένα παρά ποτέ. Η κοινωνία έχει την προσδοκία από τους οργανισμούς να επενεργούν στα δεδομένα αυτά με τρόπο αποτελεσματικό. Οι νόμοι αλλάζουν. Το δικαίωμά μας να κάνουμε λάθος καταργείται. Η ανοχή της κοινωνίας όσον αφορά τη λανθασμένη ερμηνεία σωστών δεδομένων είναι σχεδόν μηδενική (π.χ. διαιτητές αγώνων ποδοσφαίρου).

Ο παλιός κόσμος της επιχειρηματικής ευφυΐας (του reporting και της παρακολούθησης του τι συνέβη σε μια επιχείρηση, αντικαθίσταται από τα predictive analytics (π.χ. του γιατί συνέβη αυτό που συνέβη και του τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον). Πριν πέντε χρόνια, όσοι ασχολούνταν με τα analytics δαπανούσαν το 95% του χρόνου τους σε αναφορές για το παρελθόν και μόλις το 5% για το μέλλον. Το 2010, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 70/30. Μέχρι το 2015 θα είναι 10/90. Η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο διοίκησης έχει γίνει αντικείμενο ελέγχου με το μικροσκόπιο.

2010
Νέες μορφές εργασίας

Το λογισμικό μας επιτρέπει να τεμαχίζουμε κάθε καθήκον σε μικροσκοπικά κομματάκια και να κάνουμε την ίδια εργασία με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους, σε άπειρα διαφορετικά μέρη. Η βιομηχανική επανάσταση ανάγκασε τους εργάτες να συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο μέρος και να εκτελούν ένα επαναλαμβανόμενο καθήκον. Η Πληροφορική, αντιθέτως, θα φέρει τη δουλειά εκεί όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι.

2010
Η επιστροφή της τεχνολογίας Process Management

Η πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικό και η ανάκληση των μοντέλων της Toyota μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να έχουμε γνώση του τι συμβαίνει στην επιχείρησή μας.  Η γνώση των διαδικασιών θα διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.

28 Οκτωβρίου 2010
Παγκόσμιος αγώνας για τεχνολογική υπεροχή , Μέρος Β’

Η Κίνα έφτιαξε το γρηγορότερο supercomputer του κόσμου: 1,4 φορές ταχύτερο από το προκάτοχο «Jaguar» του Oak Ridge National Laboratory του Τενεσί των ΗΠΑ.