Σύμφωνα με την πρόβλεψη παγκόσμιας κυκλοφορίας δεδομένων της Cisco Visual Networking Index (VNI) για την περίοδο 2012 - 2017, η διακίνηση δεδομένων μέσω κινητών συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο θα 13πλασιαστεί στα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας τα 11,2 exabyte τον μήνα.

Η αναμενόμενη σταθερή αύξηση στη διακίνηση δεδομένων μέσω κινητών συσκευών οφείλεται εν μέρει στη διαρκή αύξηση του αριθμού των συνδέσεων mobile Internet. Η προβλεπόμενη αύξηση στην κυκλοφορία δεδομένων μέσω κινητών συσκευών παγκοσμίως αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό αύξησης που φτάνει το 66%, ενώ μόνο η σταδιακή αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων που προστίθεται στο mobile Internet κατά την περίοδο 2016-2017 είναι 3,7 exabyte το μήνα, η οποία είναι υπερτετραπλάσια του εκτιμώμενου μέγεθος του συνολικού  mobile Internet το 2012.

Η παγκόσμια αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω κινητών συσκευών οφείλεται κυρίως στην αύξηση χρηστών κινητών συσκευών, στην αύξηση των κινητών συνδέσεων, στα ταχύτερα κινητά δίκτυα, καθώς και στον μεγαλύτερο όγκο βίντεο για κινητές συσκευές. Η μελέτη της Cisco προβλέπει, επίσης ότι το 71% του συνόλου των smartphone και των tablet είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με κινητά δίκτυα που θα βασίζονται στο IPv6 μέχρι το 2016.
 
Αναφορικά με τις περιοχές, αναμένεται ότι η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση, με ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) 77%, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού 76%, η Λατινική Αμερική 67%, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 66%, η Βόρεια Αμερική 56% και η Δυτική Ευρώπη 50% . Τέλος, αναμένεται αύξηση στην υιοθέτηση τεχνολογίας 4G, αφού μέχρι το 2017, τα δίκτυα 2G θα υποστηρίζουν το 33% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητών συσκευών/M2M, τα δίκτυα 3G θα υποστηρίζουν το 57% και τα δίκτυα 4G θα υποστηρίζουν το 10% και οι συνδέσεις 4G θα αντιστοιχούν στο 45% της συνολικής κυκλοφορίας δεδομένων μέσω κινητών συσκευών.