Στο πλαίσιο του Global Mobile Broadband Forum, που διεξάχθηκε το χρονικό διάστημα 19-21 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, η Huawei και το GSMA παρουσίασαν στοιχεία για το τωρινό και το μελλοντικό rollout του 5G.

Το Global Mobile Broadband Forum άνοιξε με την ομιλία του ο τωρινός πρόεδρος της Huawei, Ken Hu, αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη η μαζική παράδοση εξοπλισμού 5G – η Huawei έχει διαθέσει μέσα στο 2018 πάνω από 10.000 βασικούς σταθμούς 5G – με την πρόοδο στα δίκτυα 5G να προχωρά σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Ήδη αυτή τη στιγμή 154 τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι από 66 χώρες δοκιμάζουν το 5G στα δίκτυά τους.

Η Huawei εκτιμά ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 40 δισ. έξυπνες συσκευές διασυνδεδεμένες στο Internet. Mε το 5G, όλα θα είναι και θα παραμένουν online, τόνισε ο Hu. Στο μέλλον δεν θα είναι δυνατόν να μην είναι κανείς online. H Ηuawei σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους οικονομικά 5G κινητά, χωρίς να ανακοινώσει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό.

Γρήγορη υιοθέτηση του 5G από τους τελικούς καταναλωτές περιμένει και το GSMA. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ομιλία του ο Mats Granryd, General Director του GSMA, σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως 5,1 δισ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας, ένας αριθμός που θα αυξηθεί στα 6 δισ. έως το 2025. Το GSMA εκτιμά ότι μέχρι το 2025 σχεδόν 1,3 δισ. χρήστες θα χρησιμοποιούν το 5G.