Ο ρόλος της τεχνολογίας και του ΙT management στην πορεία προς την επιχειρηματική ανάπτυξη, στην μετά πανδημίας εποχή, ήταν το κεντρικό θέμα του 16ου IT Directors Forum που διοργάνωσε το περιοδικό netweek της BOUSSIAS, σε συνεργασία με τους Algosystems, Cosmote, Netbull, Intrust και Performance Technologies.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας παίζουν τη δεδομένη στιγμή τον σημαντικότερο ρόλο τους στην ιστορία μας, όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά και επιβίωση. Σε αυτή την γεμάτη προκλήσεις ιστορική συγκυρία, ο σύγχρονος ΙΤ director αναζητά -σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο- τις βέλτιστες πρακτικές, στρατηγικές, προϊόντα και εφαρμογές, που θα εξασφαλίσουν ανθεκτικότητα, αποδοτικότητα, κέρδος, αλλά και ένα βιώσιμο μέλλον σε επιχειρήσεις και κοινωνία.

Ο ρόλος της τεχνολογίας και του ΙT management στην πορεία προς την επιχειρηματική ανάπτυξη, στην μετά πανδημίας εποχή, ήταν το κεντρικό θέμα του 16ου IT Directors Forum που διοργάνωσε το περιοδικό netweek της BOUSSIAS, σε συνεργασία με τους Algosystems, Cosmote, Netbull, Intrust και Performance Technologies.

Ανοίγοντας το πρώτο μέρος του συνεδρίου αφιερωμένο στην στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη μέχρι τώρα εμπειρία, ο συντονιστής του συνεδρίου και business editor Παναγιώτης Μαρκέτος, έδωσε τον λόγο στην Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΠΕ η οποία ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεί τη νέα πραγματικότητα και κανονικότητα στο πεδίο του σύγχρονου επιχειρείν. Αλλά και πρόκληση για τη χώρα όπου καλείται, μετά από μια δεκαετία κρίσης και μια διετία πανδημίας, να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, αντιμετωπίζοντας τόσο τα προβλήματα ασυμβατότητας πολιτικών και κανονιστικών πλαισίων, τις ανάγκες της αγοράς όσο και τις αλλαγές προτεραιοτήτων που το μέλλον απαιτεί σήμερα.

Την διαμόρφωση του μεταπανδημικού τοπίου των απειλών και της κυβερνοασφάλειας ανέλαβε να αναλύσει ο Δημήτρης Πατσός, Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του (ISC)2, με μια εξίσωση κυβερνοασφάλειας που συνδέει κόστος, περιπλοκότητα και ρίσκο, μαζί με νέους παράγοντες όπως οι ανάγκες διακυβέρνησης της τεχνολογίας, η συγκέντρωση ψηφιακής ισχύος και η ψηφιακή ανισότητα πολλαπλασιάζουν τις δυσκολίες. Σε ένα τοπίο όπου οργανωμένο έγκλημα αλλά και έθνη καταφεύγουν σε κυβερνοεπιθέσεις και η τηλεργασία και η εξάπλωση του ΙοΤ πλαταίνουν διαρκώς το πεδίο δράσης τους, απειλώντας τελικά το data integrity παγκοσμίως.

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Τσαγκάρης, CTO της Performance Technologies εξήγησε πως ο εκσυγχρονισμός μιας επιχείρησης εκκινεί πια από το υβριδικό cloud, σε συνδυασμό του με την τεχνητή νοημοσύνη. Για να περάσει στους τρόπους που οι στρατηγικές μετάβασης σε υβριδική λειτουργία cloud και υπάρχουσας υποδομής αποδίδουν σε ζητήματα κόστους, ασφάλειας, εκσυγχρονισμού, καινοτομιών και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με εφαρμογές ΑΙ.

Ο Ηλίας Σκορδάς διευθυντής ερευνών της Global Link παρουσίασε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη «The State of the CIO in Greece 2021» και τους κύριες θεματικές της, όπως τη διαμόρφωση του εταιρικού budget για IT projects, το ρόλο του ΙΤ στις εταιρείες, την οργάνωση τους για το digital transformation και την εξέλιξη της εργασίας στην μετά Covid-19 εποχή.

Την μάχη με το «Φαινόμενο της Πυθίας» και τις τεχνολογικές λύσεις, που θα δώσουν τέλος στην ανάγκη του σύγχρονου επιχειρείν να «μαντεύει», παρουσίασε η Μαριάννα Δραγάση, Senior Account Executive της Algosystems. Με το ΙΤ να μετατοπίζεται προς το cloud, οι ανάγκες για monitoring, σχεδιασμό και πρόβλεψη, αναγκάζουν σε υιοθέτηση νέων συστημάτων και εφαρμογών, όπως το «thousand eyes», που αντλούν δεδομένα έξω από το παραδοσιακό data center, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τα blind spots σε υποδομές και συστήματα.

Ο καθηγητής Μαρίνος Θεμιστοκλέους, διευθυντής του Institute for the Future και αναπληρωτής Κοσμήτορας στο School of Business University της Λευκωσίας, ανέλυσε την μετασχηματιστική ορμή που εισάγει στο ΙΤ οικοσύστημα η τεχνολογία του blockchain. Παρουσίασε την ιστορία της συγκεκριμένης τεχνολογίας και πέρασε στο disruption που έφερε σε χρήμα, assets και όλες τις επιμέρους αγορές καθώς και την επιρροή του στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα, τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά και τον τρόπο που πιστοποιούμε και διαχειριζόμαστε την πληροφορία με αυτό, αναβαθμίζοντας την.

Ακολούθησε η θεμελιώδης ανάγκη για continuity και οι τρόποι διασφάλισης του, στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως ανέλαβε να τα εξηγήσει ο Μάνος Κοκολάκης MSc, Delivery Manager της InTTrust SA, χρησιμοποιώντας το πραγματικό case του πελάτη της εταιρείας του TrainOSE, σε μια λεπτομερή παρουσίαση, ενός έργου που μεταξύ άλλων απέφερε στην InTTrust τα Cloud Computing Awards του 2021.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Ζαγαλίκης, Group CTIO, PPC S.A παρουσίασε την ολιστική στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΔΕΗ, καθώς αυτή βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής σε έναν εξωστρεφή οργανισμό, προσανατολισμένο στην παροχή νέων ευέλικτων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πελάτες της. Μέσα από τον συνδυασμό νέων τεχνολογιών με τις legacy υποδομές της, ανάλογες της ιστορίας δεκαετιών της, σε πάνω από 120 προγραμματισμένες δράσεις για τα επόμενα χρόνια.

Στην ασφάλεια της επιχειρηματικής λειτουργίας εστίασε ακολούθως ο Νικήτας Κλαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Netbull, αναλύοντας την σημασία του attack surface management στην ευρύτερη στρατηγική κυβερνοασφάλειας των εταιρειών. Παρουσίασε το νέο τοπίο απειλών που δημιούργησαν μια σειρά από παράγοντες -από την τηλε-εργασία ενόψει Covid-19 μέχρι την υιοθέτηση του cloud και την ανάπτυξη νέων ΙΤ assets- και τις στρατηγικές προσαρμογής της άμυνας σε αυτό, μέσα από την χαρτογράφηση του με υπερσύγχρονα ΙΤ εργαλεία.

Τα μυστικά συστατικά της επιτυχίας στο ψηφιακό επιχειρείν ανέλαβε να αποκαλύψει στους συνέδρους ο Δημήτρης Μπακάκος, Γενικός Διευθυντής της Singular Logic, συγκροτημένα σε ένα αποδοτικό game plan που να την εγγυάται. Μέσα από την σύνδεση integrated data για την παραγωγή meaningful insights, που θα αναβαθμίζουν την εμπειρία του χρήστη, τις οργανωτικές αλλαγές, που αποδίδουν agile και απρόσκοπτη λειτουργία στις επιχειρήσεις, χάρη στην ψηφιακή διασύνδεση του ΙοΤ, του ΙΤ infrastructure, του data stream και του ανθρώπινου δυναμικού σε έξυπνες λύσεις.
Ο Κωνσταντίνος Νούκας, Διευθυντής IT Operations Management της Syntax IT Group ανέδειξε τις τεχνολογικές τάσεις που αναδύθηκαν την εποχή της πανδημίας και ενδεχομένως παραμείνουν και στην μετα -πανδημική πρακτική, με κορυφαίο την τηλεργασία, τα ευέλικτα ωράρια, την εξάρτηση από νεότερες τεχνολογίες για εργασία και συναλλαγές και τις ανάγκες κυβερνοασφάλειας που έφερε ο εσπευσμένος ψηφιακός μετασχηματισμός. Ο Ιωάννης Ξανθάκος, Σύμβουλος Τεχνολογίας της SysteCom, εξήγησε πως μέσω της λύσης third party risk management της Bitsight, μπορεί να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας η οποία βάλλεται όλο και περισσότερο καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός, “απλώνει” συνεχώς το μέτωπο της στους επιτιθέμενους.

Οι απαντήσεις του ΙΤ στις ανάγκες του σήμερα
Ένα αξιόλογο πάνελ ομιλητών που περιελάμβανε την Έφη Μπαγουρδή, Managing Partner της Nimaworks, Αγγελική Φιλιπππούλου, SEUR, Regional Sales Manager Greece της Palo Alto Networks, Γιώργο Βασδέκη, CEO της BlueStream Solutions, Χριστόφορο Παπαχρήστου, Strategic Account Manager της Census και τον Δημήτρη Βερύκιο, Account Manager της Barphone, ανέλυσε στη συνέχεια τις στρατηγικές προσεγγίσεις των ΙΤ leaders στις προκλήσεις των καιρών μας. Μεταξύ άλλων ιχνηλατήθηκε η κίνηση των budget στο χώρο του ΙΤ, όπως διαμορφώθηκε πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι everything as a service τάσεις που διαγράφονται για το μέλλον, οι νέες προδιαγραφές κυβερνοασφάλειας που προκύπτουν από το νέο καθεστώς ΙΤ λειτουργίας και οι βέλτιστες λύσεις για αυτές.

Οι συνέργειες που προκύπτουν στο νέο περιβάλλον, ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού με τα skills ή την έλλειψη τους – και το απαραίτητο re-skilling ή up-skilling- στην πορεία αυτή του ΙΤ προς μια νέα εποχή, αλλά και οι ανάγκες σε cyber resilience. Αναλύθηκαν ακόμα τόσο οι νέες πρακτικές αυτές καθ’ αυτές, όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι εταιρείες, τόσο στους παραπάνω τομείς όσο και στον τομέα του customer care στην πανδημία και πως αναμένεται να προσαρμοσθούν στην πραγματικότητα μετά από αυτή.

Στη συνέχεια εξετάστηκε το φάσμα των στρατηγικών με τις οποίες οι ΙΤ leaders συμβάλουν στην κλιμάκωση του ψηφιακού μετασχηματισμού και οι βασικοί του drivers, σε μια συζήτηση ανάμεσα στους Στάθη Ανάγνου, Group CIO της Μοτοδυναμικής, Ευάγγελο Νικολαΐδη, Information Technology Director της Galenica, Ευάγγελο Πελεκάνο, CIO της Ellaktor Group, Δημήτρη Βαλινδρά Αντιπρόεδρο ΙΤ Demand Greece του Ομίλου Delhaize και Αλέξανδρο Ζιώμα, Διευθυντή του IT&T Business Unit του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε συντονισμό από τον Θάνο Φαλάγγα, Enterprise &Business Marketing & CRM Director του ομίλου ΟΤΕ.

Οι ιδιαίτερες εκείνες διαδικασίες του ΙΤ σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο επιχειρηματικό περιβάλλον σαν αυτό της εποχής μας, αναλύθηκαν διεξοδικά, αφού όπως επισήμανε και ο συντονιστής «πολλές φορές το ΙΤ έρχεται να απαντήσει σε μια απλή τοποθέτηση “do or die” σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης μεταβλητότητας και αυτό το καταφέρνει συγκλονιστικά». Χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Νικολαΐδης ανέστρεψε το θέμα της συζήτησης στο πως οι οικονομίες κλίμακας του ΙΤ συνδέονται με τους business drivers, για να τον ακολουθήσει ο Δημήτρης Βαλινδράς, με την διερεύνηση των disruptors που θα αλλάξουν το τοπίο στο retail. Ενώ ακολούθησαν η συμμετοχή του ΙΤ στην ίδια την ταυτότητα της επιχείρησης, όπως την παρέθεσε ο Αλέξανδρος Ζιώμας, η εμπειρία με τα εμπόδια και της προτεραιότητες στον μετασχηματισμό της Ellaktor, όπως παρουσιάστηκαν από τον Ευάγγελο Πελεκάνο, αλλά και η εντελώς διαφορετική οπτική της αγοράς της Mοτοδυναμικής που προσέφερε ο Στάθης Ανάγνου.

Το ΙΤ αποδίδει αξία και ταχύτητα
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε εστιάζοντας στον τρόπο που το ΙΤ εξακολουθεί να αποδίδει αξία στις επιχειρήσεις και προσφέρει το speed -to -market στρατηγικό πλεονέκτημα σε αυτές. Ο keynote speaker, Ade McCormack, Digital Τransformation Αdvisor, εισήγαγε το κοινό στην εποχή του «υπερανθεκτικού οργανισμού», αναλύοντας τα βασικά συστατικά που του αποδίδουν τις απαιτούμενες στην νέα εποχή ιδιότητες. Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα αφήγηση της τεχνολογικής πορείας μας σαν είδος, του disruption της, αλλά και της ΙΤ ηγεσίας ως βασικής κινητήριας δύναμης σε αυτή.

Ο Ιωάννης Παναγιώτου, Commercial Director της εταιρείας LeanIT, ακολούθησε εστιάζοντας στο enterprise service management και τον τρόπο που διευκολύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσα απο την συζήτηση που είχε με τον Kevin Leslie, Global Sales Leader, ITOM, της Micro Focus.

Ο καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Χρήστος Ξενάκης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του identity management, ως πρώτο και βασικότερο στοιχείο στην πορεία ενός οργανισμού προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ως βασικότερο ίσως παράγοντα ασφάλειας στην ψηφιακή «διαβίωση» ατόμων και οργανισμών.

Ακολούθως ο Ιωάννης Ψύχας, Data Protection Solutions Advisory Systems Engineer, for Greece, Cyprus & Malta, της Dell Technologies παρέθεσε τα «μαθήματα» που προέκυψαν για όλο τον ΙΤ κόσμο από την «μάχη των μαχών», όπως χαρακτηρίστηκε η πάλη του ΙΤ με τις ανάγκες που γέννησε ο Covid-19, ειδικά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Μένοντας στo ίδιο θεματικό πλαίσιο και ο Νίκος Ραυτόπουλος ΙT & Telecommunications Director, Information & Network Security Officer του ΑΔΜΗΕ, περιέγραψε τόσο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού και της στρατηγικής πίσω του, όσο και των ιδιαίτερων προβλέψεων που εμπεριέχονται σε αυτή για την κυβερνοασφάλεια του ομολογουμένως νευραλγικού φορέα, της διανομής ενέργειας.

Το ΙΤ συνδέει καινοτομία και βιωσιμότητα

Ο Greg Papangeles, Cloud Innovation Manager, της Performance Technologies, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες test automation επιταχύνουν και βοηθούν τις αλλαγές που υλοποιούνται τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις προκλήσεις και ευκαιρίες στη σχετική ανάπτυξη λογισμικού.

Τις προοπτικές που διαμορφώνονται στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού εκτός της χώρας μας πρόσθεσε στην ευρύτερη σκιαγράφηση αυτής της διαδικασίας ο δρ Οδυσσέας Πυροβολάκης, Project Advisοr του European Research Executive Agency της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ανέδειξε τα κυρίαρχα τεχνολογικά trends, όπως τα cloud, AI, service platforms κ.α. αλλά και προκλήσεις όπως της ανταγωνιστικότητας, βιωσιμότητας, αυτονομίας και ασφάλειας ανάμεσα τους. Η θεματική της καινοτομίας ήρθε σαν φυσική συνέχεια, καθώς ο Αναστάσιος Μουστάκης, Infrastructure Technologies Solutions Department Manager, της UniSystems, παρουσίασε τους τρόπους που η καινοτομία μπορεί να επιταχυνθεί μέσω μια προσέγγισης βασισμένης στο consumption based IT. Αλλά και του τρόπου με τον οποίο αυτή προκύπτει στο «κυνήγι» του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς οι οργανισμοί επανεφευρίσκουν διαδικασίες και υποδομές, όπως cloud και edge υβρίδια λειτουργίας.

Τον ρόλο της τεχνολογίας στο Ευρωπαϊκό «Green Deal», σε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό με θετικό για το περιβάλλον πρόσημο παρουσίασε η Αγγελική Δεδοπούλου, πρόεδρος του Digital Inclusion Working Group του Global Enabling Sustainability initiative (GeSi). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε πέρα από το ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η ανάπτυξη μιας «κοινωνικής βιωσιμότητας», μέσω μιας πιο διευρυμένης βάσης ανάπτυξης λύσεων από όλους, ενισχύοντας το digital inclusion.

Τη σχέση ανάμεσα στην προσθήκη αξίας, τα λειτουργικά μοντέλα, την καινοτομία και την ηγεσία προσπάθησαν να αναδείξουν στην συνέχεια οι Άκης Γιούχας, CΟΟ της Optima Bank, Δημήτρης Καραϊσκάκης, Chief Technical Officer του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιώργος Μαρίνος, υπεύθυνος Digital Transformation της Εθνικής Τράπεζας και Απόστολος Χουλιάρας, Commercial Director, της Volkswagen Bank, σε ένα πάνελ που συντόνισε ο Άγγελος Ανδρέου, αρχισυντάκτης του περιοδικού Digital Finance της BOUSSIAS. Οι συνομιλητές προσέθεσαν την πολύτιμη οπτική του χρηματο-οικονομικού τομέα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και πως το συνολικό τοπίο σε κάθε επίπεδο, από τα στελέχη, ως τις σχέσεις με τους πελάτες, αλλάζουν υπό το πρίσμα των τεχνολογικών εξελίξεων.

Ο τρόπος που οι ΙΤ leaders ενσωματώνουν τις τεχνολογικές καινοτομίες σε προϊόντα και τελικά στην εμπειρία του πελάτη, για να αποδώσουν επιπλέον αξία στις επιχειρήσεις μέσα από την νέα digital architecture αναλύθηκε από τον Άκη Γιούχα, σε μια συζήτηση που πέρασε στην ταχύτητα με την οποία πια «τρέχουμε» σε ένα δρόμο ψηφιακών πληρωμών, που είναι σαν «ξαφνικά να μας έφερε στο 2025» όπως είπε ο Απόστολος Χουλιάρας. Αναφέροντας και την πρωτοφανή ψηφιακή ωριμότητα που απέκτησε το κοινό, που ωθεί ακόμα παρακάτω σε αυτόν το δρόμο, όπως επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Μαρίνος, μαζί και με την θεσμική υποστήριξη. Αλλά και τον τρόπο που επενδυτές, όπως αυτοί του χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλάζουν τον τρόπο που λαμβάνουν και διαχειρίζονται την πληροφορία σε καθημερινή βάση, όπως εξήγησε και ο Δημήτρης Καραϊσκάκης. «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έρχεται να αξιολογήσει τη πλημμύρα πληροφορίας που πια υπάρχει πριν αυτή φτάσει στα χέρια του επενδυτή» όπως χαρακτηριστικά είπε.

ΙΤ ηγεσία και το στρατηγικό της αντίκτυπο
Το τρίτο μέρος του συνεδρίου αφιερωμένο στο strategic impact της ΙΤ ηγεσίας, άνοιξε με μια «ένας προς έναν» συζήτηση του συντονιστή Παναγιώτη Μαρκέτου με τον John Theophilos, Head of IT&T, της Fraport Greece, πάνω στην διάδραση ανάμεσα στον ταξιδιώτη και τις ταξιδιωτικές υποδομές, όπως το αεροδρόμιο, στο μετα-πανδημικό τουριστικό τοπίο. Όπου η ανάπτυξη της «zero touch experience», κλήθηκε να αναβαθμίσει την ταξιδιωτική εμπειρία λόγω Covid-19 και τώρα να την μετασχηματίσει ριζικά, με βασικό εργαλείο την τεχνολογία των ανέπαφων αυτοματισμών.
Ακολούθησε ένα πάνελ στο οποίο οι Γιώργος Χαρικιόπουλος, επικεφαλής Business Technology της Marine Traffic, Θανάσης Ιατρόπολος, Διευθυντής Digital Convergence & Information Systems Dep. της Εγνατίας Οδού Α. Ε. , Γιώργος Κουλογιάννης, Senior Director Technology, Innovation & Digital Services, της ΔΕΗ, Αιμίλιος Μάρκου Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellas Direct και Γιώργος Λεκάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέλαβαν υπό τον συντονισμό του Ξενοφώντα Λιαππάκη, Vice President και Chief Technology & Information Officer της PeopleCert και Chairman of Hellenic CIO Forum να εντοπίσουν και αναλύσουν τις νέες κυρίαρχες νόρμες, trends και τεχνολογίες σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο digital.

Όλοι συμφώνησαν ότι πιο ξεκάθαρος accelerator από την πανδημία δεν θα μπορούσε να υπάρξει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και αυτό όχι μόνο στο επίπεδο της άμεση ψηφιακής αναβάθμισης διαδικασιών και υπηρεσιών σε εταιρείες και οργανισμούς, αλλά και στην εξοικείωση του κοινού με ψηφιακές διαδικασίες, σε βαθμό που αυτό να ζητά και επιπλέον εξέλιξη τους στη νέα κανονικότητα, στην οποία «η αλλαγή δεν είναι πια μια σταθερά, όπως έλεγε κάποτε μια διαφήμιση, αλλά είναι επιταχυνόμενη» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Κουλογιάννης.

«Τηλεργασία και επέκταση του δικτύου ασφαλείας, μετέτρεψαν τις έκτακτες ανάγκες σε ευκαιρία για εξέλιξη» είπε ο Θανάσης Ιατρόπουλος.
Συμφωνώντας ο Γιώργος Κουλογιάννης ανέφερε ότι η πανδημία βρήκε στην αρχή του ψηφιακού μετασχηματισμού την ΔΕΗ και έτσι μετατράπηκε σε ευκαιρία, αλλά αποκάλυψε και το digital divide που καλύφθηκε χάρη σε αυτή, την ώρα όμως που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο οργανισμός έπρεπε να μοιράσει 2500 laptop σε υπαλλήλους του, για εργασία από το σπίτι. Ο Γιώργος Λεκάκος τόνισε μεταξύ άλλων την σημασία του re -skilling και της δια βίου μάθησης ως προαπαιτούμενου του ψηφιακού μετασχηματισμού, με τον ρόλο των Ελληνικών πανεπιστημίων κεντρικό σε αυτά.
«Ο καταναλωτής είναι πια ένας άλλος άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά ο Αιμίλιος Μάρκου για την εξέλιξη του demand και της αγοράς, μιλώντας για τις νέες απαιτήσεις σε ψηφιακές δυνατότητες του κοινού, αλλά και του νέου value chain που σχημάτισε η πανδημία. «Δεχόμαστε καθημερινά 500 εκατομμύρια θέσεις πλοίων» ανέφερε στη συνέχεια ο Γιώργος Χαρικιόπουλος μιλώντας για το τεράστιο οικοσύστημα της ναυτιλίας και το πως πλοηγείται σε μια θάλασσα δεδομένων της νέας ψηφιακής εποχής και δημιουργίας του νέου maritime intelligence.

Εντυπωσιακή ήταν μάλιστα και η επισήμανση του Αιμίλιου Μάρκου ότι δεν υπάρχουν πια historical brands, αφού χάρη στην τεχνολογία και το disruption «όποιος έχει τα καλύτερα services μπορεί να βγει νικητής». Σημείο εστίασης έγινε και ο ανταγωνισμός για ψηφιακά «ταλέντα» όπως διαμορφώνεται ανάμεσα στην αναστροφή του brain drain στο ΙΤ και την ενίσχυση του φαινομένου των ψηφιακών νομάδων και ένα ρεύμα «μετακόμισης» εταιρειών τεχνολογίας μόνιμα στην Ελλάδα.

Το συνέδριο έκλεισε με ένα ακόμα πάνελ από εκλεκτούς ειδικούς που προσπάθησαν ανάμεσα στις πλέον trending από τις τεχνολογίες, να εντοπίσουν εκείνες που αποτελούν το «tech-at-core» της αλλαγής που ήδη συντελείται, αλλά και εκείνες που είναι πολλά υποσχόμενες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο μέλλον. Οι συμμετέχοντες που ανέλαβαν αυτό το έργο -υπό τον συντονισμό του Παναγιώτη Μαρκέτου- ήταν οι Δρ. Χαρίτων Ευσταθιάδης, Group Information Technology Senior Manager, της Medochemie Ltd, Ιωάννης Παπίδης, Chief Technology and Business Change Officer της Dixons NA. Ευρώπης, Σάββας Τορτοπίδης, CIO της Δ. Μασούτης ΑΕ και Ιωάννης Τσαβδαρίδης, Chief Information & Digital Officer της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου. «Αν δεν έχεις τεχνολογικά εργαλεία στο χώρο του retail πιθανότατα δεν θα επιβιώσεις» ξεκαθάρισε εξαρχής ο Ιωάννης Παπίδης, μεταθέτοντας όμως στη συνέχεια το κέντρο βάρους του μετασχηματισμού από τα «εργαλεία» στην ενσωμάτωση τους και την σχετική εταιρική κουλτούρα, ώστε με το machine learning και το AI να προσφέρεται προσωποποιημένη εμπειρία στους πελάτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σάββας Τορτοπίδης είπε πως η τεχνολογία έχει λύσεις σχεδόν για κάθε πρόβλημα, αλλά πρέπει οι εταιρίες να βρουν ποιες από αυτές ικανοποιούν τις ανάγκες τους και ταυτόχρονα τις ανάγκες του πελάτη, που δεν ταυτίζονται πάντα, λέγοντας χαρακτηριστικά «κανένας οργανισμός δεν έχει κύριο μέλημα να βρεθεί στο cloud αύριο το πρωί αν αυτό δεν εξυπηρετεί έναν επιχειρησιακό σκοπό».

Σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο ο Χαρίτων Ευσταθιάδης φώτισε τον ρόλο της ομάδας του ΙΤ στην επιλογή και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.
Οι ιδιαιτερότητες του τραπεζικού τομέα με τις επαυξημένες ανάγκες κυβερνοασφάλειας -ειδικά όπου η επικοινωνία με τον πελάτη ανοίγει μέτωπο για τους επιτιθέμενους-, οι συγκεκριμένες προδιαγραφές και περιορισμοί εποπτείας του χρηματο-οικονομικού οικοσυστήματος, αλλά και οι δυνατότητες που τεχνολογίες όπως το cloud, το 5G ή το 6G θα φέρουν στην τραπεζική, κυριάρχησαν στο λόγο του Ιωάννη Τσαβδαρίδη.

«Όπως έχω ξαναπεί, όπως δεν χρειάζεται πια να συντηρούμε ένα κοτέτσι στον κήπο για να έχουμε αυγά και μια γελάδα για γάλα, έτσι δεν χρειάζεται να συντηρούμε υποδομές, αλλά μπορούμε πια να αγοράζουμε» είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια για τη διάσταση του cloud adoption o Χαρίτων Ευσταθιάδης. Ενώ εξίσου ενδεικτικό ήταν το στοιχείο ότι το e-commerce κομμάτι της εταιρείας του Σάββα Τορτοπίδη δεν είχε αποδοχή από το κοινό αν και υπήρχε για χρόνια, ενώ στις τρεις πρώτες εβδομάδες του κορωνοϊού ενεργοποιήθηκε “αναγκαστικά” σε 45 διαφορετικές πόλεις «εφαρμόζοντας τεχνολογία εκεί που υπάρχει πάντα η ανάγκη» όπως σημείωσε. NW