Προπομπός της Κοινωνίας του Gigabit στην Ελλάδα είναι από την Πέμπτη 12 Ιουλίου ο Δήμος Βύρωνα, όπου η Vodafone Ελλάδας εγκαινίασε -παρόντων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, και του δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη- το δίκτυο FTTH (Fiber-To-The-Home) που εγκατέστησε στην περιοχή, με το οποίο καλύπτονται 17.000 νοικοκυριά.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε το NetFAX, πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενημέρωσης (pop-up store) Vodafone Fiber Ready Arena, που θα λειτουργήσει επί τρεις μήνες για να προσφέρει την αναγκαία πληροφόρηση στους δημότες σχετικά με το δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων, συνοδεία των ανάλογων επιδείξεων, αλλά και να το προωθήσει εμπορικά, τόσο για οικιακούς, όσο και για εταιρικούς πελάτες. Το νέο δίκτυο υποστηρίζει μία σειρά από υπηρεσίες και εφαρμογές νέας γενιάς που απαιτούν υπερυψηλές ταχύτητες και σταθερότητα σύνδεσης, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για να πλησιάσει η Ελλάδα, που σήμερα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των σχετικών δεικτών, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να προχωρήσει στην υλοποίηση του οράματος της Κοινωνίας του Gigabit.

Μ’ αυτή την ευκαιρία, ο Ν. Παππάς τόνισε ότι το εγχείρημα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας, αλλά και απόδειξη του πώς η (επιδιωκόμενη) κερδοφορία μιας επιχείρησης μπορεί να συμβάλει στο γενικότερο κοινωνικό συμφέρον κι όχι να είναι εις βάρος του. Δήλωσε ότι η υλοποίηση έγινε μέσα σε λίγους μήνες, χάρη και στη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ρεκόρ αποτελεσματικότητας, ενώ τόνισε πως οι μεγάλες, κρίσιμες και χρήσιμες υποδομές που δημιουργούνται σήμερα αποτελούν την καρδιά του νέου αναπτυξιακού σχεδίου, προβλέποντας ότι τα νέα δίκτυα θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας σε κάθε τομέα και ως το 2022 η συνδεσιμότητα στη χώρα μας, «θα σπάσει τα κοντέρ».

Η δικαίωση του Β. Μαγκλάρα
Από την πλευρά του, ο Β. Μαγκλάρας υπογράμμισε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για τον ισχυρό αντίκτυπο που η οπτική ίνα και το 5G θα έχουν στην οικονομία (σε ανταγωνιστικότητα – παραγωγικότητα – κερδοφορία), καθώς αλλάζουν τα πάντα και μιλάμε πλέον για αλλαγή παραδείγματος. Υπενθύμισε τον αγώνα του υπέρ της ίνας και κατά του χαλκού, ο οποίος εξάντλησε τις δυνατότητές του, έχοντας απέναντί του την αγορά (εξαίρεσε τη Vodafone), τον ρυθμιστή, αλλά και τις Βρυξέλλες, για να καταλήξει λέγοντας πως «η μάχη κερδήθηκε!».

Ο δήμαρχος του Βύρωνα άφησε να εννοηθεί πως κι αυτός αντιμετώπισε προβλήματα, προκειμένου να πείσει τους συμπολίτες του για την αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτού του δικτύου («αλλά, δεν μασήσαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά…), χαρακτηρίζοντάς το στρατηγική επένδυση με πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και κέρδη σε χρόνο, αποτελεσματικότητα και εξυπηρέτηση. Στο δικό του σχόλιο, ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, έκανε λόγο για «μια νέα τεχνολογική περίοδο για  τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να κινηθεί ταχύτερα και με στέρεα βήματα προς την υλοποίηση του οράματος μιας κοινωνίας των Gigabit.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες, το μέλλον θα είναι συναρπαστικό και η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει ισότιμα στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία. Η Vodafone υλοποιεί το μεγαλύτερο κατατεθειμένο πλάνο ανάπτυξης δικτύου FTTH στη χώρα και φέρνει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τις καλύτερες τεχνολογίες δικτύου που μπορούν να καλύψουν τόσο τις υφιστάμενες, όσο και τις μελλοντικές τους ανάγκες σε ευρυζωνικά δίκτυα. Ο Βύρωνας είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που δηλώνει Fiber Ready!»

Ξεκίνησε η εμπορική διάθεση
Η Vodafone Ελλάδας ξεκίνησε ήδη την εμπορική διάθεση των οικιακών προγραμμάτων Vodafone Home Super Fiber Double Play και Vodafone Home Super Fiber Triple Play, στην περιοχή. Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν τα παραπάνω προγράμματα θα διασυνδεθούν στο δίκτυο οπτικών ινών της Vodafone, με εργασίες που θα υλοποιούνται από ειδικό συνεργείο της εταιρείας. Επιπλέον, κατά την αρχική περίοδο μπορούν να επωφεληθούν από ειδική προσφορά γνωριμίας, ενώ μπορούν να εκμεταλλευτούν και τη δράση ενίσχυσης της συνδεσιμότητας, Superfast Broadband.

Όσον αφορά στους εταιρικούς πελάτες, η υπηρεσία Vodafone One Net, εκτός από αδιάλειπτη επικοινωνία και προηγμένες λειτουργίες σύγκλισης επικοινωνιών, προσφέρει πλέον και γρήγορο internet Super Fiber 100 / 200 Mbps, βοηθώντας τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στην τοπική, αλλά και την παγκόσμια αγορά.
Το μεγάλο και μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών της Vodafone Ελλάδας περιλαμβάνει την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα (Αλεξάνδρας), Πειραιάς, Θεσσαλονίκη (Τούμπα – Περραία), Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Κοζάνη, Βέροια, κλπ. με ορίζοντα τις 40.000 συνδέσεις, παράλληλα με τη διάθεση καινοτόμων υπηρεσιών νέας γενιάς, σ’ όλη την Ελλάδα.

Στο καταληκτικό του σχόλιο, πάντως, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε για άλλη μια φορά το θετικότατο αποτέλεσμα των συνεργειών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς το σύνολο των επενδύσεων σε υποδομές νέων δικτύων θα ξεπεράσει -όπως είπε- τα 4 δις ευρώ και υποσχέθηκε περαιτέρω ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς «πρόκειται για χρήματα που επιστρέφονται στο πολλαπλάσιο και, χάρη σ’ αυτά, κινείται ένας ολόκληρος τομέας».