Περισσότερα από 450 στελέχη της αγοράς Πληροφορικής έδωσαν δυναμικό «παρών» στο 17ο IT Directors Forum, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, την 1η Νοεμβρίου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το συνέδριο που αποτελεί πλέον καθιερωμένο θεσμό και σημείο συνάντησης του κλάδου, μέσα από ένα εντυπωσιακό line-up ομιλητών τόσο από την πλευρά των end-users όσο και από την πλευρά των παρόχων, ασχολήθηκε με τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους σύγχρονους ηγέτες πληροφορικής και το επιχειρείν, προσφέροντας γνώση μέσα από παραδείγματα, best practices και case studies καθώς και μέσα από το μοίρασμα προβληματισμών και απόψεων.

Το σύγχρονο τοπίο του ΙΤ
Tην καθιερωμένη πλέον ετήσια έρευνα «The State of the CIO in Greece» παρουσίασε ο Ηλίας Σκόρδας, Research Director, Global Link, και τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα αυτής. Από την έρευνα προκύπτει ότι η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες, κυρίως εξαιτίας του lock down και των αυξημένων αναγκών για τηλεργασία. Το ΙΤ εκλαμβάνεται πλέον ως επιχειρηματικός συνεργάτης, με τις «νέες τεχνολογίες» να καθορίζουν περισσότερο τις προτεραιότητες και τις σχετικές επενδύσεις. Η πλειοψηφία των εταιρειών σκοπεύει να προβεί το επόμενο διάστημα σε αύξηση του προϋπολογισμού τους στην πληροφορική, με το μεγαλύτερο κομμάτι να εστιάζει σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ανταπόκριση στις επιχειρηματικές ανάγκες και η εμπειρία του πελάτη. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι το cloud computing κυριαρχεί στην ατζέντα των επενδύσεων ΙΤ των ελληνικών εταιρειών, καθώς αποτελεί βασικό όχημα για τον επιθυμητό και απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι σε σημαντικό βαθμό διοικήσεις και ανθρώπινο δυναμικό δεν εμφανίζονται αρκετά έτοιμοι, γεγονός που αποτελεί και το βασικό εμπόδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στο λεγόμενο πια Intelligent Industry, αναφέρθηκε ο Φώτης Καρώνης, Capgemini Executive Vice President, Group leader 5G and Edge Computing, ο οποίος εξήγησε γιατί σήμερα δίνεται έμφαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές που είναι πολύ σημαντικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο «Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν το DNA εταιρειών και βιομηχανιών για καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες. Βλέπουμε και καινούργιες εφαρμογές που ενοποιούν τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο -όπως το metaverse. Προχωράμε πια από την αυτοματοποίηση στην αυτονομία, ειδικά με την σύγκλιση των τεχνολογιών cloud, analytics κ.λπ.».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παραδείγματα του intelligent industry όπως το Smart manufacturing, τα warehouse operations και το smart wind farming και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί πλέον τόσο την ενοποιημένη αξιοποίηση του Information Technology, του Operation Technology και του Network Technology καθώς και συνέργειες για μεγάλα έργα. O Κωνσταντίνος Γκαβαρδίνας, Director, Consulting, KPMG, Greece αναφέρθηκε στο πώς στελέχη και εταιρείες μπορούν να επιτύχουν την πολυπόθητη ψηφιακή ωριμότητα. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της KPMG, φαίνεται ότι οι εταιρείες παρά τις προκλήσεις αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογίες και δεν διστάσουν να επενδύσουν σε νέα εργαλεία, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να διαπιστώνουν σημαντικά επιχειρηματικά οφέλη. Το cloud computing είναι κυρίαρχο, με τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες στον κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού να είναι εκείνες που έχουν πλήρως ανταποκριθεί ή και ξεπεράσει τους στόχους των cloud προγραμμάτων τους. Η έλλειψη ταλέντων και skills, τα περιορισμένα budgets και η αντίσταση στην αλλαγή είναι οι παράγοντες που τροχοπεδούν τις προσπάθειες των εταιρειών.

Στις συγκλονιστικές αλλαγές που βιώνουμε και στην υλοποίηση των υποσχέσεων του ΙΤ αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Γκολέμης, Τεχνικός Διευθυντής, Cisco Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, ο οποίος τόνισε ότι μέσα στο νέο πλαίσιο οι CIOs καλούνται να επανεφεύρουν τις επιχειρηματικές εφαρμογές. Ο ίδιος τόνισε ότι το cloud computing, μπορεί να αποτελέσει την λύση σε πολλές από τις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις, καθώς επιτρέπει την γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες και την απρόσκοπτη πρόσβαση ενώ μπορεί να μειώσει και την πολυπλοκότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημήτρης Μπακάκος, General Manager της SingularLogic, εξήγησε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά στην ουσία την υλοποίηση παραγωγικών αλλαγών και την ανάπτυξη των απαιτούμενων ικανοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προκλήσεις και να αξιοποιηθούν ευκαιρίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Τεχνολογικές τάσεις και κριτήρια επιλογής
Με συντονιστή τον «δικό μας» Γιάννη Ριζόπουλο και την συμμετοχή των Νίκου Καβαλιεράτου, Commercial Director, WITSIDE, του Ernesto Di Mauro, Okta Territory Manager for Greece, Italy, Malta and Cyprus, του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου, Managing Director, SysteCom, του Παύλου Κιτσανέλη, Strategic Account Executive Financial Services, Microsoft και του Δημήτρη Χρόνη, IT Services Director, QUALCO το πρώτο πάνελ της ημέρας εστίασε στις κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις και λύσεις και πώς οι εταιρείες προβαίνουν στις κατάλληλες επιλογές. Στις απαιτήσεις για τη διαχείριση ταυτότητας στο πλαίσιο ανταπόκρισης στην ανάγκη για κυβερνοασφάλεια αναφέρθηκε το Ernesto Di Mauro, ο οποίος επισήμανε ότι η κατάλληλη σχετική πλατφόρμα θα πρέπει να είναι ευέλικτη, ουδέτερη, προφανώς ασφαλής και με απρόσκοπτη λειτουργία και τέλος, θα πρέπει να είναι φιλική προς το χρήστη.
Για τη σημασία των δεδομένων μίλησε ο Νίκος Καβαλιεράτος, τονίζοντας ότι τα data είναι ο πυρήνας του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο όγκος πλέον των δεδομένων είναι ασύλληπτος και στο μέλλον προβλέπεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η αξία αυτών, κάτι που δεν αποτελεί εύκολη διαδικασία, καθώς απαιτεί μία ολοκληρωμένη πολιτική από τη συλλογή τους και την επεξεργασία τους μέχρι την παρουσίαση τους, καθώς και την επιλογή αυτών που πάνω τους μπορούν να τρέξουν μοντέλα analytics, ώστε πραγματικά να παράγουν αξιοποιήσιμη γνώση.

Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας να αποτελούν ολοένα και περισσότερο τη νέα πραγματικότητα για την πλειοψηφία των εταιρειών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες ΙΤ ανάγκες, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χρόνη, οι οποίες βασίζονται σε ένα οικοσύστημα cloud. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ΙΤ τμήματα καλούνται να υλοποιήσουν το νέο αυτό οικοσύστημα με σταθερότητα και ασφάλεια -κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς έχει χαθεί η «περιμέτρος». Απαιτείται λοιπόν ένας συνδυασμός πολιτικών, διαδικασιών, εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και την επιλογή τεχνολογιών που προσφέρουν ορατότητα αλλά και έλεγχο σε όλες τις εμπλεκόμενες περιοχές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος τόνισε την ανάγκη τα ΙΤ τμήματα να γνωρίζουν τους κινδύνους -εγνωσμένους και μη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάθε στιγμή οι οργανισμοί θα πρέπει να ξέρουν τα επίπεδα ασφάλειας και με βάση αυτό να προβαίνουν σε αποφάσεις. Και είναι ο ρόλος των ΙΤ στελεχών να εξηγήσουν σωστά στη διοίκηση τα ρίσκα και τα οφέλη, πριν την λήψη οποιαδήποτε απόφασης. Η ασφάλεια θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίζεται αλλά και να μην αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη.
Η πανδημία έφερε μία επανάσταση στα μοντέλα εργασίας, δημιουργώντας νέες προκλήσεις. Με την ταχύτητα να αποτελεί πλέον κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας των εταιρειών, μεγαλώνει η ανάγκη για σωστές επενδύσεις, κυρίως στο cloud και σε κάθε είδους ΙΤ-as-a-Service, επισήμανε ο Παύλος Κιτσανέλης, ο οποίος υπερθεμάτισε της αξίας του cloud, όχι μόνο σε λογισμικό αλλά και σε υποδομές.

The Mindful CIO
Στη σημασία της ενσυναίσθησης / ενσυνειδητότητας (mindfulness) αναφέρθηκε η Nathalie Heynderickx, Executive Coach for IT Leaders, The Mindful CIO Community Creator, Lecturer of Positive Psychology, η οποία μοιράστηκε με το κοινό συμβουλές και «ασκήσεις» για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης με στόχο την βελτίωση της ζωής και της εργασίας των ΙΤ ανθρώπων. Όπως η ίδια είπε, η δημιουργία του The Mindful CIO Community, στοχεύει σε έναν κόσμο όπου οι IT leaders, οι ομάδες και τα άτομα είναι συμπεριληπτικά και λειτουργούν με βιώσιμους ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα παρέχουν πολύτιμα αποτελέσματα.

The Embedded CIO
Τους τρόπους με τους οποίους το ΙΤ μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών διαδικασιών και ευρύτερα το ρόλο του ΙΤ στο σύγχρονο επιχειρείν συζήτησαν οι Σπύρος Τζαμτζής, CIO, Alpha Bank, Ελευθέριος Κορoρός, Group CIO, Όμιλος Εθνικής Τράπεζας και Γιώργος Κουλογιάννης, Digital CIO – Technology, Innovation, and Digital Services, ΔΕΗ, Ηλίας Στασινός, Group CIO, HGI Group με συντονιστή τον Νικόλαο Γκατίδη, Principal Director της Accenture. H εξέλιξη του ΙΤ είναι τεράστια, καθώς όπως εύστοχα επισήμανε ο Ελευθέριος Κορορός, «Ξεκινήσαμε από την μηχανογράφηση, πήγαμε στην μηχανοργάνωση, μετά στην πληροφορική. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για digital strategy, το οποίο προφανώς είναι driven από την τεχνολογία».

Πλέον το ΙΤ δεν είναι ένα cost center που εξυπηρετεί το business, αλλά συμβάλει αποφασιστικά στην χάραξη της συνολικής στρατηγικής και κυρίως στην υλοποίηση αυτής. Ο Group CIO της Εθνικής Τράπεζας τόνισε επίσης το γεγονός ότι στο digital transformation αφορά στον μετασχηματισμό των ανθρώπων και όχι της τεχνολογίας, καθώς «η τεχνολογία τρέχει λίγο πιο γρήγορα από εμάς». Μία από τις βασικές προκλήσεις που ο ίδιος εντοπίζει είναι η αλλαγή νοοτροπίας, που θα οδηγήσει σε αλλαγή των διαδικασιών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Κουλογιάννης υπερθεμάτισε, υποστηρίζοντας ότι το ΙΤ αποτελεί ήδη Profit Center και ότι το επόμενο βήμα είναι να καταστεί ο enabler που θα δημιουργήσει την διαφοροποιό μεταβλητή. Όπως υπογράμμισε, η πρόκληση της επόμενης μέρας είναι το ΙΤ να γίνει «ένα innovation center», το οποίο θα μεταδώσει την πληροφορική με κατανοητό τρόπο στον υπόλοιπο οργανισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι κρίσιμης σημασίας ο CIO, ο οποίος καλείται «να αναλάβει πρωτοβουλίες, να φέρει την καινοτομία και το απαιτούμενο skillset».

«Οι αλλαγές δεν ήταν ποτέ κάτι ξένο για το επαγγελμά μας», τόνισε ο Ηλίας Στασινός, ο οποίος θεωρεί ότι ο CIO πρέπει να είναι παρατηρητής αλλά και να έχει «μία θέση στο τραπέζι» των αποφάσεων, «να είναι μέρος του business development, να αναλαμβάνει δράσεις και να προτείνει λύσεις». Συμφωνώντας με τους συνομιλητές του, ο CIO του HGI Group, ανέδειξε ως σημαντικότερη πρόκληση την «απρόσκοπτη επικοινωνία» του ΙΤ με τον υπόλοιπο οργανισμό, με στόχο να έχουν όλοι την ίδια «εκδοχή της αλήθειας». «Η πληροφορική ήταν πάντα ψηφιακή/ digital. Αυτό που δεν ήταν digital ήταν ο τρόπος που οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονταν την πληροφορική», εξήγησε ο Σπύρος Τζαμτζής, ο οποίος επισήμανε ότι «τα capital controls το 2015 και η πανδημία το 2020, σε συνδυασμό με την απόφαση του κράτους να προχωρήσει σε ψηφιακές υπηρεσίες, οδήγησαν ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος έγινε μάλλον κάπως βίαια». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «Οι CIOs πρέπει να καταλαβαίνουν το επιχειρησιακό γίγνεσθαι και να δημιουργούν μία ΙΤ στρατηγική η οποία είναι responsive και proactive». Για να διαδραματίσει το ρόλο του πρέπει ο CIO να έχει πολύ καλές σχέσεις με την υπόλοιπη C-suite και κυρίως τον CFO.

CIOs in action
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα case studies έργων μεγάλης κλίμακας κορυφαίων ελληνικών εταιρειών Για το πολύ ενδιαφέρον project του πρώτου campus network στην Ελλάδα σε υπόγειο μεταλλείο μίλησε ο Αργύρης Πατουσιάς, Country CIO της Hellas Gold. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση του ιδιωτικού δικτύου κινητής προκρίθηκε έναντι άλλης λύσης ασύρματης δικτύωσης γιατί υπερέχει σε ασφάλεια και σταθερότητα, επιτρέπει την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος, αποδίδει σε υψηλές ταχύτητες ενώ μειώνει την εγκατάσταση και τη συντήρηση πολλών συσκευών αναμετάδοσης του σήματος. Το δίκτυο αυτό επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση όλης της παραγωγικής διαδικασίας από το Κέντρο Ελέγχου του μεταλλείου στην Επιφάνεια, παρέχει ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλούς λειτουργίας στο υπόγειο μεταλλείου, επιτρέπει την απομακρυσμένη πυροδότηση από την επιφάνεια, τον τηλεχειρισμό φόρτωσης ενώ προσφέρει και σύστημα αποφυγής σύγκρουσης.
Στο πώς οδηγήθηκε η Nexi Processing στη δημιουργία ενός Center of Excellence επικεντρώθηκε η συζήτηση του Slobodan Babic, Head of IT Development & Business Solutions | CIO at Nexi Processing Greece, με τον παρουσιαστή του συνεδρίου, Παναγιώτη Μαρκέτο. Τo Powercard επιλέχτηκε ως στρατηγικής σημασίας πλατφόρμας για τον όμιλο, την ανάπτυξη και εξυπηρέτηση των πελατών της οποίας ανέλαβε το Center of Excellence στην Ελλάδα.
Με τίτλο «Building and sponsoring a multinational manufacturing business, spearheaded by an IT – Business coalition», ο Ηλίας Στασινός, Group CIO, HGI Group, παρουσίασε το πολύπλοκο και πολυδιάστατο έργο μετασχηματισμού της εταιρείας, το οποίο ξεκίνησε το 2017 με την αλλαγή έδρας των κεντρικών γραφείων και των πληροφοριακών υποδομών, συνεχίστηκε με την επιλογή global ERP συστήματος, ήρθε αντιμέτωπο με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, και συνεχίζεται έως σήμερα. Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη και βελτιώσεις που έχουν ήδη διαπιστωθεί είναι η σημαντική μείωση χρόνου κλεισίματος μήνα, ενίσχυση της αποδοτικότητας σε ό,τι αφορά τα logistics, μεγάλη βελτίωση στις ΙΤ operations κ.ά.

Στις ιδιαίτερες ανάγκες των τραπεζικών οργανισμών για τον μετασχηματισμό των βασικών τραπεζικών υπηρεσιών αναφέρθηκε ο Ελευθέριος Κορoρός, Group CIO, Όμιλος Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος παρουσίασε το μεγάλο ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας. Όπως επισήμανε, η Τράπεζα είναι ήδη στη διαδικασία αντικατάστασης των core συστημάτων της, στην αναβάθμιση των περιφερειακών συστημάτων και την υιοθέτηση νέων πλατφορμών για την βελτιστοποίηση καθημερινών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα οι πληρωμές, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών καναλιών του οργανισμού. Οι προκλήσεις πολλές και η αντιμετώπιση τους απαιτεί, μεταξύ άλλων, δέσμευση της διοίκησης, ισχυρή οργανωσιακή δομή και σταθερό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Η πρόκληση της ασφάλειας
Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες προκλήσεις και κυρίαρχη προτεραιότητα.
Στη σημασία της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων στη digital-first εποχή μας αναφέρθηκε ο Μάνος Κοκολάκης, Customer Success Manager της INTTRUST. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τώρα η εστίαση είναι στον μετασχηματισμό από τον αναλογικό τρόπο στον ψηφιακό. Η επόμενη μέρα είναι digital-first, που σημαίνει ότι το κυρίαρχο ερώτημα θα είναι «Υπάρχει κάποια ψηφιακή ικανότητα/ ενίσχυση που μπορεί να βελτιώσει τις ζωές μας και τα επιθυμητά αποτελέσματα;». Μία digital-first οικονομία είναι αυτή όπου οι βιομηχανίες, τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και οι οργανισμού επηρεάζονται από το digital στον τρόπο που καινοτομούν και παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες, ενδυναμώνουν τους ανθρώπους τους, εξυπηρετούν τους πελάτες τους, συνεργάζονται με τους συνεργάτες τους και συνδράμουν στην ευρύτερη κοινωνία.

Ο Γιώργος Θεοτόκης, Τechnical Director της Infinitum, ασχολήθηκε με το απαιτητικό ζήτημα της ασφάλειας στον ψηφιακό μας κόσμο, επισημαίνοντας ότι η «περίμετρος» έχει αρχίσει να χάνει τη συνοχή της, οι επιθέσεις γίνονται με νέους τρόπους και ότι το lateral movement είναι το νέο πεδίο μάχης. Στη συνέχεια εξήγησε πώς μπορεί σε αυτό το απαιτητικό έργο να συμβάλει οι λύσεις VMware NSX.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νικήτας Κλαδάκης, General Manager, Adacom, επισήμανε ότι η απομακρυσμένη εργασία, οι εξελιγμένες απειλές, η ενοποίηση ΟΤ και ΙΤ, οι cloud υπηρεσίες καθώς και τα legacy συστήματα, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας, οι οποίες απαιτούν μία δομημένη μεθοδολογία προσέγγισης, όπως αυτή της Netbull.
Εκτός όμως από τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία, σημαντικότατος είναι ο ρόλος του Διευθυντή Πληροφορικής στο θέμα της ασφάλειας, σύμφωνα με τον George Corres, Cyber Security Operations Director της Neurosoft, καθώς είναι αυτός που καλείται να χτίσει την αυτοπεποίθηση του οργανισμού και να αναπτύξει την βέλτιστη στρατηγική ασφάλειας από κοινού με τον Chief Information Security Officer.

Becoming a Strategic IT Leader
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση πάνελ με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη καινοτομίας με άξονα τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής. Το συντονισμό είχε ο Μιχάλης Μωραϊτης, IT strategist & CIO, Actus Valida Partner, itSMF Hellas Board Member, ενώ συμμετείχαν οι Δημήτρης Θανασόπουλος, Director of Technology, Kaizen Gaming, Δημήτρης Κόλλιας, Senior Director, Technology, LAMDA Development S.A., Σάββας Τορτοπίδης, Chief Digital Officer (CDO), Masoutis S.A., Βασίλης Αλεξούδης, Head of Rest of Europe, Power Generation Digital Hub, Enel, Δρ. Μάνθος Μαχαίρας, CIO, Metrostar Management, ΑΜΜΙΤΕC Vice President και Αντώνης Γιαννόπουλος, Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Metro AEBE.
Τι θεωρείται όμως innovation; Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κόλλια, «καινοτομία είναι η βελτίωση του υπάρχοντος και η δημιουργία του νέου -του νέου προϊόντος, υπηρεσίας, διαδικασίας. Στην Lamda Development αντιλαμβανόμαστε το innovation σαν τη διαρκή αναζήτηση του νέου -του νέου development, της νέας υπηρεσίες, της νέας τεχνολογίας».
Σύμφωνα με τον Σάββα Τορτοπίδη, για να λειτουργήσει σωστά ένα soυper market χρειάζεται «πολλή τεχνολογία». Ο ίδιος επισήμανε ότι «η τεχνολογία είναι το όχημα που μας βοηθάει να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό και μάς βοηθάει να πετύχουμε τον στόχο μας μέσα από νέες μεθοδολογίες και νέες πρακτικές και να προσφέρουμε μέσω καινοτομίες περισσότερα στο πελάτη. Για παράδειγμα, στο Μασούτη έχουμε μετατρέψει το e-shop μας σε market place».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αντώνης Γιαννόπουλος εξήγησε ότι το ζητούμενο είναι μέσα από την ανάπτυξη καινοτομίας μία εταιρεία να «προλάβει τις προσδοκίες του πελάτη, δηλαδή να δημιουργήσεις μία νέα ανάγκη ή να καλύψει μία ανάγκη που οι πελάτες δεν ήξεραν ότι έχουν». Πάνω σε αυτό τον άξονα κινείται η Διεύθυνση Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΜΕΤΡΟ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, «και για τους εσωτερικούς πελάτες και για τους εξωτερικούς». Στην μη αληθή άποψη ότι οι πλέον νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning, σημαίνουν αυτόματα καινοτομία, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Θανασόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η αξιοποίηση του machine learning συμβάλει στην «επίλυση προβλημάτων που μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να ακουμπήσουμε εξαιτίας της μεγάλης πολυπλοκότητας. Αυτές οι τεχνολογίες βοηθούν την καινοτομία μεν, το ένα ωστόσο δεν ταυτίζεται με το άλλο».

Εκπροσωπώντας έναν παραδοσιακό κλάδο όπως η ναυτιλία, ο Μάνθος Μαχαίρας εξήγησε ότι στην αρχή σταδιακά, αλλά στη συνέχεια πιο εντατικά και απότομα, η πληροφορική ήρθε για να καλύψει νέες ανάγκες, αφού πλέον η καινοτομία αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τη ναυτιλία. Τι συμβαίνει όμως όταν μία καινοτόμος ιδέα αποτύχει; Σύμφωνα με τον Βασίλη Αλεξούδη «η αποτυχία, το ενδεχόμενο της αποτυχίας στην καινοτομία είναι κομμάτι του πακέτου. Δεν μπορείς να κάνεις καινοτομία και να είσαι στην ασφαλή ζώνη. Το σημαντικό είναι αν ‘πέσεις να σηκωθείς γρήγορα’». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι business και ΙΤ θα πρέπει να συνεργάζονται για την ανάπτυξη καινοτομίας.

Λύσεις και προτάσεις
Η πληροφορική προσφέρει λύσεις σε επιχειρηματικές ανάγκες, κάποιες από τις οποίες συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, με κορυφαία στελέχη εταιρειών παρόχων ΙΤ λύσεων και υπηρεσιών να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους και την πρόταση αξίας των εταιρειών τους.
Πιο συγκεκριμένα, για την HPE GreenLake edge-to-cloud platform μίλησαν στην κοινή τους παρουσίαση ο Ανδρέας Γερακανάκης, Account Executive, Hewlett Packard Enterprise και ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, Cloud Business Unit Director, Performance Technologies. Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν, οι προκλήσεις μετάβασης στο cloud δεν είναι λίγες και εκτείνονται από ζητήματα budget μέχρι θέματα ασφάλειας. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον οι εταιρείες έχουν πολλές καλές επιλογές στη διάθεσή τους, μία από τις οποίες είναι και η HPE GreenLake, η οποία προσφέρει μία ενοποιημένη εμπειρία υπηρεσιών, γεγονός που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, οικονομική ευελιξία, υψηλά επίπεδα ασφάλειας, αυτοματοποίηση καθημερινών tasks και καλύτερη λήψη αποφάσεων.
Στη σημασία του Service Management και πώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υπηρεσιών πληροφορικής το JSM της Atlassian, αναφέρθηκαν στην κοινή τους παρουσίαση η Effie Bagourdi, Managing Partner, Nimaworks και ο Simone Pancaldi, Channel Manager EMEA South, Atlassian. Στην ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν πλέον τα πράγματα αναφέρθηκε η Εριέττα Τοσίδου, Industrial Enterprise Sales Manager,Amazon Web Services, η οποία τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνολογία, αλλά είναι κυρίως ένα τρόπος σκέψης και λειτουργίας. Επισήμανε ότι πλέον το ζητούμενο δεν είναι οι οικονομίες κλίμακας αλλά οι οικονομίες ταχύτητας, και εξήγησε ότι στόχος της ΑWS είναι οι εταιρείες να μπορούν να κάνουν περισσότερα, με μικρότερο ρίσκο και κόστος και με καλύτερα και μεγαλύτερα αποτελέσματα. Σχετικά με το πώς οι εταιρείες μπορούν να πετύχουν μία end-to-end αυτοματοποίηση και να ενοποιήσουν όλα τα συστήματα τους προκειμένου να επιτύχουν συνεκτικές εμπειρίες πελάτη, γρηγορότερα μίλησε ο Lars Lynch, MuleSoft Mediterranean Account Executive, παρουσιάζοντας αναλυτικά την πρόταση αξία της MuleSoft, της νούμερο 1 εταιρείας SalesForce σύμφωνα με την Gartner.

Πόσο γρήγορα κινείται η τεχνολογία;
Θα προλάβουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες που υπόσχονται οι τεχνολογίες; Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα του τέταρτου πάνελ συζήτησης του συνεδρίου, με συντονιστή τον Γιάννη Ριζόπουλο.
Σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει η μεθοδολογία των OKRs μίλησε ο Μάνος Κουμαντάκης, Founder, Senior Business Transformation Advisor, Founding Member of the OKRs Coaches Network altoValue, ο οποίος εξήγησε ότι «η τεχνολογία κινείται πολύ γρήγορα, αλλά το ερώτημα είναι πώς οι άνθρωποι της τεχνολογίας μπορούν να βοηθήσουν το business να δημιουργήσει το κατάλληλο όραμα και να το υλοποιήσει πολύ γρήγορα. Και σε αυτό το σημείο είναι που έρχεται να βοηθήσει η μεθοδολογία των OKRs που βοηθάει τις εταιρείες να υλοποιήσουν την στρατηγική τους με τρόπο μετρήσιμο». Σύμφωνα με τον Σπύρο Νικολάου, Head of Sales & Business Development Code4Thought, τροχοπέδη στην επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελούν «τα legacy συστήματα, τα οποία δεν είναι ευέλικτα, έχουν κενά ασφάλειας και υψηλό κόστος συντήρησης». Ταυτόχρονα, οι νέες τεχνολογίες απαιτούν σημαντικά μεγάλες επενδύσεις.

Για αυτό το λόγο πολλές εταιρείες επιλέγουν μεμονωμένες βελτιώσεις στα legacy συστήματά τους, προσέγγιση ωστόσο που δεν προσφέρει τελικά τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ο ίδιος επισήμανε ακόμα ως ανασταλτικό παράγοντα και την έλλειψη ταλέντου, σε κρίσιμους τομείς όπως η ασφάλεια, τα big data κ.ά. Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί δομικό στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού, με τον Γιάννη Γκίκα, Country Manager Greece & Cyprus Palo Alto Networks, να επισημαίνει ότι «η κυβερνοασφάλεια είναι μέρος της καινοτομίας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αλλαγές των τελευταίων ετών οδήγησαν στην «κατάργηση» του «on premise network security», γεγονός που έχει δημιουργήσει μία νέα δυναμική, την λεγόμενη SASE αρχιτεκτονική. Ο Γιάννης Βαρδάκης, General Manager (Greece, Cyprus & Malta), Blazeclan Europe, τόνισε ότι η απαιτούμενη πλέον ταχύτητα μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της αξιοποίησης του cloud και σε συνεργασία με τους κατάλληλους συνεργάτες, οι οποίοι θα εξειδικεύονται στο cloud, προκειμένου οι εταιρείες να μπορούν να έχουν πρόσβαση όχι μόνο σε υπηρεσίες αλλά και σε τεχνογνωσία, σε πόρους και δοκιμασμένες μεθοδολογίες που προσδίδουν αξία.

The IT Infrastructure – Today and in the Future
Το τελευταίο πάνελ συζήτησης του συνεδρίου, με συντονιστή τον Δρ. Γιάννης Ηλιάδης, Board Member (ISC)2 Hellenic Chapter, εστίασε στο ζήτημα των υποδομών. Έχει νόημα πλέον οι εταιρείες να επενδύουν σε on premise υποδομές; Σύμφωνα με τον Στάθη Βελιβασάκη, Country IT Director, Affidea, «οι λύσεις cloud αποτελούν μονόδρομο. Όλα τα ερωτηματικά σχετικά με την ευελιξία και την ασφάλεια έχουν επιλυθεί. Τα επόμενα χρόνια οι λύσεις cloud θα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο». Ωστόσο, ο ίδιος αντλώντας από την εμπειρία του στις ιδιαίτερες ανάγκες της Affidea, υποστήριξε ότι η ανάγκη για on premise υποδομές και εξοπλισμό παραμένει υπαρκτή.

Ο Νάσος Οικονομόπουλος, Global Head of Cloud and Emerging Technologies Risk, HSBC, έκανε λόγο για μία νέα βιομηχανική επανάσταση, που χάρη στο cloud υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας υποδομών από το μηδέν και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Συμφώνησε ότι το cloud είναι μονόδρομος, αναφερόμενος και στο υψηλό κόστος συντήρησης των οn premise υποδομών. Ωστόσο, κάθε αγορά είναι διαφορετική, υπάρχουν αγορές που υπόκεινται σε περιοριστικά κανονιστικά πλαίσια, το on premise έχει ακόμα ισχυρή παρουσία.
Το cloud αποτελεί πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ζιώμα, Director, Information Technology & Telecommunications Business Unit, Athens International Airport, απαιτούνται ωστόσο προσεκτικά βήματα στην αξιολόγηση και την επιλογή ανάμεσα στο cloud και στο on-premise.

Και ενώ συμφώνησε ότι αποτελεί μονόδρομο το cloud, τόνισε την ανάγκη για πολύ προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό για την μετάβαση σε αυτό. Δεν είναι αυτοσκοπός το cloud, ωστόσο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με τον Νίκο Κάπρο, Group IT Manager Europe South & Turkey ,Wilo SE, ο οποίος εξήγησε ακόμα ότι δεν είναι όλες οι εταιρείες έτοιμες για αυτό, καθώς κάποιες θα πρέπει να περάσουν πρώτα από την ψηφιοποίηση (digitization) και μετά να πάνε στο digital transformation. Στην συνεισφορά του DevOps αναφέρθηκε ο Θανάσης Κάβουρας, Director Of Information Technology, Stadium OPAP Arena, που όμως εξαιτίας του κρίσιμου θέματος της ασφάλειας ανέδειξε την ανάγκη για δημιουργία μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια, με αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για DevSec, το οποίο δημιούργησε μία γέφυρα επικοινωνίας τις ομάδες ανάπτυξης με αυτή του security.