«Οδηγίες χρήσης για τη ζωή στην ψηφιακή εποχή, με καταλύτη την Τεχνητή Νοημοσύνη», θα μπορούσε να είναι σε μια πρόταση κι ένα τίτλο η περιγραφή του 1ου MIT ‘EmTech Europe’, του εξαιρετικά ενδιαφέροντος συνεδρίου που διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Αθήνα και στο Μέγάρο Μουσικής το ΜΙΤ σε συνεργασία με την «Καθημερινή», στις 17 και 18 Ιανουαρίου. Γιατί, μπορεί ο επίσημος στόχος του να είχε ως θέμα τη βιωσιμότητα και ως κύριο πυλώνα το ESG, όμως όσα ακούστηκαν κάλυπταν πολλά περισσότερα, από την εκπαίδευση και τη σύντηξη ως την οργάνωση των επιχειρήσεων στην εποχή της νέας κανονικότητας, τη ζωή στις ‘έξυπνες’ πόλεις και τις τελευταίες ανακαλύψεις στον χώρο της εξατομικευμένης ιατρικής, για την αντιμετώπιση ασθενειών οι οποίες ταλανίζουν σήμερα την ανθρωπότητα – φυσικά, πάντα με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Διαπιστώσεις και εξαγγελίες
Την πρώτη ημέρα, πάντως, (από αυτήν, όσα διαβάζετε σήμερα, η συνέχεια τη Δευτέρα, καθώς ήταν πρακτικά και χρονικά αδύνατο να καλυφθούν 18 συνολικά ώρες συνεδρίου σε μια σελίδα), «την παράσταση έκλεψε» η συζήτηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του ινδικής καταγωγής καθηγητή στο ΜΙΤ και ιδρυτή της εκπαιδευτικής πλατφόρμας edX, Anant Agarwal, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Παλαιολόγο. Αφού παραδέχθηκαν ότι η μάθηση στην ψηφιακή εποχή είναι πλέον κάτι εντελώς διαφορετικό, χαρτογράφησαν την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και συμφώνησαν ότι οι εξελίξεις στο GenerativeAI θα καθορίσουν εφεξής το μέλλον της γνώσης. Ο καθ. Agarwal, που χαρακτήρισε την εκπαίδευση «ανθρώπινο δικαίωμα», περιέγραψε την πλατφόρμα edX (ουσιαστικά, ένα ευρύτατο σε τομείς, περιεχόμενο και δυνατότητες online εκπαιδευτικό οικοσύστημα, με εύκολη πρόσβαση για όλους) και προέβλεψε τον μελλοντικό συνδυασμό της με τους καθηγητές στις τάξεις, αλλά και εκτός αυτών. Ο Έλληνας υπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι η τεχνολογία αποτελεί τον Νο1 επιταχυντή, χαρακτήρισε ως καταλύτες των εξελίξεων την τεχνολογική επιτάχυνση και τη δημογραφική αλλαγή, ενώ υπογράμμισε πως τα παιδιά που γεννώνται σήμερα και θα φτάσουν τα 100, θα χρειαστούν περισσότερες μόνιμες δεξιότητες για εργασιακούς ρόλους που δεν υπάρχουν ακόμα. Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης, έδωσε και μια είδηση, αποκαλύπτοντας ότι ως τις αρχές Μαρτίου το υπουργείο θα λανσάρει εξ αποστάσεως -και προφανώς δωρεάν- φροντιστηριακά μαθήματα, για όσους μαθητές τα έχουν ανάγκη.

Καινοτομία και προοπτικές
Ιδιαίτερα σημαντικά από πλευράς μελλοντικών προοπτικών για τον πλανήτη μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη ήταν, επίσης, όσα περιέγραψε ο καθηγητής Χημικής Μηχανικής & Βιοτεχνολογίας του ΜΙΤ, Γρηγόρης Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στη διαδικασία παρασκευής υγρών καυσίμων με τη βοήθεια της συνθετικής βιολογίας και της μεταβολικής μηχανικής, τονίζοντας ότι -αν υπήρχε η κατάλληλη πολιτική βούληση- θα μπορούσαμε να παράξουμε χημικά και καύσιμα με βιώσιμο τρόπο, μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια. Στα highlights της πρώτης ημέρας, επίσης, η παρουσίαση τριών διακεκριμένων Ελλήνων «MIT Innovators Under 35 Europe»: ο Γιάννης Ασσαέλ, ερευνητής στην Google DeepMind, ο οποίος έχει διακριθεί και στους «30 Under 30 Europe» του περιοδικού Forbes, η Φρειδερίκη Μιχαηλίδου, επιστήμονας και επιχειρηματίας, η οποία έχει διατελέσει Λέκτορας στο ETH Zurich, και ο Άγγελος Τσερέκλας-Ζαφειράκης, Managing Director της SOTIRIA Technology και “MIT Innovator Under 35 Europe», παρουσίασαν τις καινοτόμες εφαρμογές τους και συνομίλησαν με τον Ted Hu, Sr Manager of International Partnerships στο MIT Technology Review.

Πολλές οι προκλήσεις
Στις σημαντικές προκλήσεις στον χώρο του ESG εστίασε το πάνελ με τους Μάριο Μπόμπουλο (ΔΕΗ), Ανδρέα Μπότσικα (PwC Greece) και Bill Karnazes (VIOHALCO), περιγράφοντας πού μπορεί να βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, στον καταλυτικό ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού για την αειφόρο λειτουργία του οργανισμού στάθηκε ο αναπλ. CEO της ΔΕΗ, Αλέξανδρος Πατεράκης, για τις ‘έξυπνες’ πόλεις και την κινητικότητα σ’ αυτές μίλησαν η Martina Mazzarello (MIT) καιο  καθ. Κώστας Αντωνίου (Πολυτεχνείο Μονάχου), ενώ στοιχεία για την πολλά υποσχόμενη σύντηξη έδωσε ο Oded Gour-Lavie, CEO και συνιδρυτής της NT-Tao.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με μία ενότητα για τη ευκολότερη πλέον χρηματοδότηση εταιρειών deep tech στην Ευρώπη, υπό τον συντονισμό του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Partner στην Blue Dome Capital και Συνιδρυτή της Cognitor AI, με τη συμμετοχή των Γιώργου Ζαββού (ΕΑΤ), Χάρη Λαμπρόπουλου (ΕΑΤΕ), Μαριάννας Ναθαναήλ (ΕΙΒ) και Γιώργου Νούνεση (ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’)