Με κορυφαίους διεθνείς ομιλητές και τη συμμετοχή σημαντικών στελεχών από επιχειρήσεις της χώρας, διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία το 1o Συνέδριο για το Business Continuity Management (BCM).
Το 1st Business Continuity Management Forum, που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 2014 και συνδιοργανώθηκε από την BOUSSIAS και την Fidel&Fortis, Συμβούλους επιχειρήσεων, κατάφερε να φωτίσει με επιτυχία όλες τις πτυχές του Συστήματος Επιχειρησιακής Συνέχειας (BCM), αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους το BCM συνεισφέρει στη δημιουργία ανθεκτικών οργανισμών, αναδεικνύοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα που αυτό το Σύστημα Διοίκησης προσφέρει στον ίδιο τον οργανισμό. Το συνέδριο παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη από διάφορους κλάδους της αγοράς (ιατρικό κλάδο, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες κ.λπ.) και αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για να αποτυπωθεί η κατάσταση του BC στη χώρα μας.
Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, αν και υπάρχουν οργανισμοί που αριστεύουν στο BC στη χώρα μας, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιβάλλει τέτοια συστήματα, αλλά ούτε κάποιος ακαδημαϊκός ή άλλος εξειδικευμένος φορέας που να το διδάσκει. Αυτό καταγράφηκε, άλλωστε, στην έρευνα για το επίπεδο προετοιμασίας των επιχειρήσεων απέναντι σε κινδύνους και απρόβλεπτα γεγονότα που διεξήγαγε η γνωστή εταιρεία ερευνών ALCO σε συνεργασία με την Fidel & Fortis, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες εταιρείες είτε δεν έχουν Σύστημα Επιχειρησιακής Συνέχειας είτε δεν το υλοποιούν στην ολιστική του μορφή. Σε αρκετές περιπτώσεις, το BCM ταυτίζεται με το το disaster recovery (που αφορά το πλάνο ανάκαμψης των συστημάτων τεχνολογίας). Το BCΜ, ωστόσο, είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διοίκησης, καθώς αφορά στην προστασία των κρίσιμων λειτουργιών και τη διασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας του ίδιου του business στο σύνολό του. Οι τέσσερις κύριοι ομιλητές επεσήμαναν τα εξής:
Χτίζοντας τον ανθεκτικό οργανισμό
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο John Matthews, ειδικός σε θέματα organizational resilience, ανέλυσε τον ολιστικό χαρακτήρα του BCM. Το BCM δεν περιορίζεται σε τεχνικές υποδομές, αφορά το σύνολο του business. H επιχειρησιακή συνέχεια είναι βασικό συστατικό της ανθεκτικότητας της επιχείρησης, ενώ συγκεντρώνει και άλλες διεργασίες μαζί, όπως είναι η Υγεία και Ασφάλεια, η Διαχείριση κινδύνων, η Ασφάλεια και το facility management. Η υιοθέτηση του BCM αποτελεί ζήτημα εταιρικής κουλτούρας κυρίως.
Μόνο αν η ανώτατη διοίκηση αντιληφθεί ότι η επίτευξη ανθεκτικότητας είναι “key to core business”, η επιχειρησιακή συνέχεια μπορεί να πετύχει σε έναν οργανισμό. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η έμπρακτη δέσμευση της ανώτατης διοίκησης με την ενεργή συμμετοχή της, για παράδειγμα, σε σημαντικές ασκήσεις που αφορούν τη διαχείριση των κρίσεων. Επίσης, η διοίκηση οφείλει να εμφυσήσει στους εργαζόμενούς της την αναγκαιότητα επίτευξης ανθεκτικότητας, να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι συμμετέχουν σε αυτό τον στόχο. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεχή εκπαίδευση. Αλλωστε, το BCM είναι ένα «ζωντανό» σύστημα που συνεχώς επικαιροποιείται.
Η χρησιμότητα των διεθνών προτύπων
Πολύ σημαντική ήταν και η ομιλία του Dave Austin, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στα Διεθνή Πρότυπα. Οπως είπε, το BCM ξεκίνησε από τα contingency plans του χώρου της Πληροφορικής μετά από αλλεπάλληλα φυσικά συμβάντα. Με αφορμή το millenium bug -και όχι μόνο- η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλαβε την πρωτοβουλία να ασχοληθεί σοβαρά με την Επιχειρησιακή Συνέχεια, ξεκινώντας από τις κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου και διευρύνοντάς την και στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια, παρέστη η ανάγκη να αποδείξουν οι οργανισμοί που είχαν υιοθετήσει BCM ότι όντως το εφαρμόζουν. Ετσι, αναπτύχθηκαν σταδιακά τα πρότυπα.
Το πρότυπο αποτελεί καλή πρακτική, όχι βέλτιστη πρακτική. Είναι benchmark. Mε το πρότυπο αποδεικνύεις στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι έχεις την υποδομή για την αντιμετώπιση μεγάλων γεγονότων. Το πρότυπο δεν σου λέει πώς θα πετύχεις. Η βέλτιστη πρακτική επιτυγχάνεται από τους καλύτερους ανθρώπους. Για το σκοπό αυτό είναι σημαντικό αυτοί που θ’ ασχοληθούν με την Επιχειρησιακή Συνέχεια να έχουν την κατάλληλη γνώση, καθώς επίσης τις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες. Το πρότυπο ΙSO 22301 αναγνωρίζει τη σημαντικότητα τής διοίκησης και για αυτό απαιτεί την έμπρακτη δέσμευσή της. Επίσης, προβλέπει ότι και οι προσδοκίες και απαιτήσεις των ενδιαφερομένων μερών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Το πρότυπο κάνει σημαντική αναφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα και, ειδικότερα, στη διαθεσιμότητα κρίσιμων και εναλλακτικών προμηθευτών. Η διαχείριση κρίσεων είναι συστατικό στοιχείο της επιχειρησιακής συνέχειας, καθώς και η διαχείριση κρίσεων φήμης, η οποία αρχίζει να αποκτά σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνέχειας. Το πρότυπο προβλέπει ότι οι στόχοι που τίθενται οφείλουν να είναι μετρήσιμοι και ρεαλιστικοί, ώστε να είναι δυνατή η αντικειμενική αξιολόγηση της προόδου του προγράμματος, ενώ η συστηματική προσπάθεια βελτίωσης αδύναμων περιοχών αποτελεί ένδειξη της συνεχούς προόδου και απόδειξη ότι το BCM αποτελεί μια συνεχής διεργασία για την επίτευξη ενός ανθεκτικού οργανισμού.
Τάσεις και βέλτιστες πρακτικές Επιχειρησιακής Συνέχειας Στις κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν το Business Management, αλλά και στην περιγραφή βέλτιστων πρακτικών, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Dr.Goh Moh Heng, πρόεδρος του Business Continuity Management Institute. Όπως είπε, τo BCM δεν αντιμετωπίζεται ενιαία στον κόσμο. Η υιοθέτηση ή μη του Συστήματος Επιχειρησιακής Συνέχειας εξαρτάται από την κουλτούρα της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα η επιχειρησιακή συνέχεια βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η Ελλάδα έχει τεράστια ανάγκη για υιοθέτηση αρχών Επιχειρησιακής Συνέχειας.
Βασικός παράγοντας επιτυχίας ενός Business Contιnuity είναι η έμπρακτη δέσμευση της διοίκησης. Η διοίκηση πρώτη από όλους πρέπει να πεισθεί για την αναγκαιότητα και αξία της Επιχειρησιακής Συνέχειας. Πρέπει, κάποιος μέσα στην εταιρεία να πάρει το θάρρος και να επισημάνει στην ανώτατη διοίκηση αυτή την ανάγκη, εξηγώντας γιατί είναι επιτακτική η Επιχειρησιακή Συνέχεια. Σήμερα, καταγράφονται αρκετά μεγάλα καταστροφικά γεγονότα σε πολλά διαφορετικά μέρη του πλανήτη, λόγω της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η ταχύτατη εξάπλωση των social media, αλλά και οι εντάσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, μπορεί να απειλήσουν την απρόσκοπτη λειτουργία, αλλά και τη φήμη ενός οργανισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες για αυτόν.
Σε διεθνές επίπεδο: ενώ η πρόσφατη ύφεση είχε αναγκάσει κάποιες επιχειρήσεις να αγνοήσουν παροδικά την Επιχειρησιακή Συνέχεια, λόγω των κινδύνων που προαναφέρθηκαν, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών σύντομα επανεξέτασαν τη στάση τους και άρχισαν να εφαρμόζουν το σύστημα, αναγνωρίζοντας την υπεραξία που αυτό μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση. Αλλοι βασικοί παράγοντες επιτυχίας του BCM θεωρούνται η κατάρτιση και επιμόρφωση γύρω από την Επιχειρησιακή Συνέχεια, αλλά, κυρίως η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς επίσης οι συστηματικές δοκιμές των συστημάτων.
Η αξία της σωστής διαχείρισης σοβαρών εκτάκτων γεγονότων στην πράξη
Ο Ian Thomson, ένας από τους πιο σημαντικούς επαγγελματίες στο χώρο του Business Continuity Management και της διαχείρισης κρίσεων, ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι απρόβλεπτα γεγονότα θα συμβαίνουν πάντα. Κανείς δεν ξέρει πότε και που θα συμβούν. Το θέμα είναι ότι τέτοια γεγονότα μπορεί να δημιουργήσουν πανικό και χάος. Οπότε, η δυνατότητα άμεσης και επαρκούς πληροφόρησης, αμέσως μετά από ένα συμβάν, βοηθάει στην ορθή λήψη αποφάσεων από τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση του συμβάντος και στη θετική έκβασή του. Κάποιες επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς τη ανάπτυξη ενός συστήματος Business Continuity Management. Υπoτιμούν τον κίνδυνο και υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.
Οργανισμοί που δεν έχουν αναγνωρίσει από πριν τις πιο κρίσιμες –όχι απλά τις σημαντικές- λειτουργίες τους κι επιμένουν να αγνοούν τις αδυναμίες τους, συνήθως ανακαλύπτουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο και αφού έχει συμβεί πια το κακό, πόσο λανθασμένη αντίληψη είχαν. Αντίθετα, η ύπαρξη πλάνων συμβάλλει στην ψύχραιμη αντιμετώπιση απρόβλεπτων συμβάντων, των οποίων την εξέλιξη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πριν . Όμως, και πάλι τα σχέδια από μόνα τους δεν λένε τίποτε. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα κληθούν να τα θέσουν σε εφαρμογή. Για αυτό , τα σχέδια πρέπει να είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα, να είναι πρακτικά και κυρίως σύντομα. Πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι στο BCM προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι, τα κτίρια, οι υποδομές και οι προτεραιότητες της επιχείρησης. Σημαντικές παρουσιάσεις έκαναν και οι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίοι κατέθεσαν τις εμπειρίες του από την ανάπτυξη και εφαρμογή Επιχειρησιακής Συνέχειας στον δικό τους οργανισμό.
Το BCM στην πράξη
Στη συζήτηση που έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα του κοινού και καταγράφηκε η σημασία, αλλά και το μέλλον του BCM στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ.Γιάννης Ζέππος, Director Business Continuity Management του ομίλου OTE, Kωνσταντίνος Πανάγος, Senior Manager, Corporate Security Risk & Compliance της Vodafone, Nίκος Στελλάκης, στέλεχος με τεράστια εμπειρία σε θέσεις Διευθύνοντος Συμβούλου και νυν Partner της Better Future, Γεώργιος Ε. Στρατόπουλος, Διευθυντής, Διεύθυνση Οργανώσεως της ALPHA BANK και ο Δρ. Σταμάτης Τουρνής, Principal Consultant της Tournis Consulting.
Ο Δρ. Σταμάτης Τουρνής ξεκίνησε τη συζήτηση καταγράφοντας τους παράγοντες που οδηγούν στην Επιχειρησιακή Συνέχεια. Όπως δήλωσε, το BC αποτελεί θέμα πρόληψης, ενώ μίλησε για το ρόλο της πολιτείας, αναφέροντας ότι έχει αναλάβει ήδη κάποιες πρωτοβουλίες γι’ αυτό, μέσα από το ρυθμιστικό και θεσμικό περιβάλλον. Ο Νίκος Στελλάκης σχολίασε ότι η πολιτεία ασκεί πίεση, αλλά κυρίως στον τραπεζικό τομέα και στις τηλεπικοινωνίες. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να ασκείται πίεση υιοθέτησης και εφαρμογής τους συστήματος Επιχειρησιακής Συνέχειας ευρύτερα και σε άλλους κλάδους. Bέβαια, κάποιες από τις θυγατρικές εταιρείες πολυεθνικών ομίλων έχουν εναρμονισθεί με τα συστήματα BC των μητρικών τους εταιρειών και τα εφαρμόζουν. Ωστόσο, στις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, οι διοικήσεις αδυνατούν να πεισθούν για την ανάγκη υιοθέτησης αρχών Επιχειρησιακής Συνέχειας.
Ο Kωνσταντίνος Πανάγος συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να διανυθεί πολύ δρόμος ακόμα, καθώς υπάρχει η νοοτροπία του «reactive». Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι να ξεκινήσουν από τα βασικά: Να δουν με τι δεν μπορούν να δουλέψουν την επόμενη ημέρα, με τι μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αναμφίβολα, η αλλαγή φοβίζει και αρκετές εταιρείες αντιστέκονται σε αυτήν. Τέλος, ο κύριος Πανάγος έθιξε και το θέμα ότι δεν υπάρχει θεσμικός φορέας που να ασχολείται επίσημα με το BCM, κάτι που θα διευκόλυνε τις εταιρείες να πεισθούν και να ενσωματώσουν το BC στη επιχειρηματική τους λογική.
Ο Γεώργιος Στρατόπουλος ισχυρίστηκε ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει σιγά-σιγά στην απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας. Πιστεύει ότι οδηγούμαστε σε μια προσέγγιση πρόληψης και προγραμματισμού, με τους Ελληνες να αρχίζουν να σκέπτονται proactive. O Γιάννης Ζέππος αναφέρθηκε στους τρόπους, με τους οποίους το ΒC θα μπορούσε να υιοθετηθεί πιο εύκολα στις εταιρείες, ενώ μίλησε για τη στρατηγική διαχείρισης κρίσεων. Μέσω των ασκήσεων διαχείρισης κρίσεων, οι υπάλληλοι ενός οργανισμού μπορούν να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του BC. Μια τέτοια πρακτική ήταν εκείνη που διέδωσε τη σημασία του BC στην Cosmote, όπου χρησιμοποιήθηκαν σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων με το “sponsorship” της ανωτάτης διοίκησης.
Σε παρέμβασή της η κα. Φατσέα επισήμανε την αναγκαιότητα να πειστεί η ανώτατη διοίκηση της εταιρείας για την αναγκαιότητα του BC «Άλλωστε, ποιος είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος αν συμβεί το αναπάντεχο και δεν λειτουργήσει η εταιρεία; O Διευθύνων Σύμβουλος» συμπλήρωσε. Αυτός είναι που πρέπει να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες, να σκεφτεί κατά πόσο η εταιρεία του είναι προετοιμασμένη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει απρόβλεπτα συμβάντα, σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα αποτελεί τη μόνη σταθερά.
Αναγνωρίστηκε, επίσης, η ανάγκη που υπάρχει ώστε οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τη λογική του “survivor”, να μπορούν, δηλαδή, να επιβιώνουν ακόμα και ύστερα από ακραίες συνθήκες, ενώ επισημάνθηκε το γεγονός ότι η υιοθέτηση ενός συστήματος Επιχειρησιακής Συνέχειας εξαρτάται από την ωριμότητα της εκάστοτε επιχείρησης. Αναμφίβολα, η Επιχειρησιακή Συνέχεια δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις που την εφαρμόζουν και αποτελεί μια πολύ αναγκαία διεργασία για κάθε εταιρεία σήμερα. Ωστόσο, για να μπορέσει το Business Continuity να διαδοθεί στις τάξεις των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο, ήτοι να επιβληθεί άνωθεν. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Και φυσικά να υποστηριχθεί από τη διοίκηση της εταιρείας.
Εν κατακλείδι
Το κοινό υποδέχθηκε με πολύ θετικά σχόλια το συνέδριο, το επίπεδο των ομιλητών ήταν υψηλό, ενώ μεταλαμπαδεύτηκαν πολύ χρήσιμες παρουσιάσεις. Ηταν ένα καινοτομικό συνέδριο που έλειπε από την ελληνική πραγματικότητα, ενώ έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση του BC στη χώρα μας.
Κώστας Παναγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ALCO: Η πολιτική αστάθεια και οι συνεχείς θεσμικές αλλαγές θεωρούνται από τις επιχειρήσεις ως οι μεγαλύτερες απειλές τα επόμενα 1-2 χρόνια. Παρόλο τους σοβαρούς κινδύνους, η Επιχειρησιακή Συνέχεια στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο και απέχει σημαντικά από την αντίληψη αντίστοιχων μεγάλων επιχειρήσεων του εξωτερικού.
Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix Data Centers και Αντιπρόεδρος του European Data Center Association: Το BCM είναι επένδυση και μπορεί να είναι όσο ακριβό ή φθηνό θέλει η κάθε επιχείρηση. Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο Business Contunuity και στην κάλυψη που προσφέρει μια ασφαλιστική εταιρεία για τα έκτακτα συμβάντα. Μια ασφαλιστική εταιρεία καλύπτει τα μηχανήματα και όχι τις λειτουργίες και ανθρώπους. Δεν καλύπτει, δηλαδή, τη διασφάλιση της συνέχειας λειτουργίας μιας επιχείρησης μετά από ένα απρόοπτο συμβάν.
Δρ.Μ.Φατσέα, Business Consultant Fidel & Fortis: Η εταιρική φήμη αποτελεί το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο μιας επιχείρησης.Οι επιχειρήσεις οφείλουν να είναι προετοιμασμένες από πριν για να αντιμετωπίσουν συμβάντα φήμης. Το BCM μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τη δημιουργία «συναντίληψης» μεταξύ διαφορετικών οργανωτικών μονάδων και τη διαμόρφωση ενός δομημένου τρόπου αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων φήμης μέσα στον οργανισμό.
Δημήτρης Πρίμπας, Διευθυντής Πωλήσεων, Integrated Technology Services της IBM Ελλάς: Σήμερα, μια εταιρεία δεν πρέπει να μειώνει μόνο τα κόστη της, αλλά να μειώσει και τα ρίσκα της. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει καθοριστικά το Business Resilience.
Γιώργος Γερογιάννης, Data Center & Cloud Solutions Manager της Uni Systems: Είναι πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση να μπορέσει να επανακάμψει γρήγορα από ένα απρόοπτο συμβάν και να συνεχίσει τη λειτουργία της. Το Cloud DR μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτό.
Ανδρέας Τσαγκάρης, CTO της Performance Technologies: Το Backup as a Service φέρνει την επανάσταση στα εταιρικά backups, μετατρέποντας το capex σε opex, ενώ το «DR as a Service» αυξάνει την ευελιξία των επιχειρήσεων, όσον αφορά την ανάκτηση της λειτουργίας τους μετά από ένα απρόοπτο γεγονός.
Γιάννης Ζέππος, Director Business Continuity Management Division OTE Group, Global Business Continuity Manager of the Year 2012: Η Επιχειρησιακή Συνέχεια είναι κοινός νους, αλλά ταυτόχρονα κι ένα σύνολο πραγμάτων με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών οργανισμών. Η λογική disaster recovery είναι τελείως ξεπερασμένη. H Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που όχι μόνο μπορεί να σταθεί επάξια σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να εξάγει τεχνογνωσία.
Σοφία Μολίνου, Corporate Security Officer της Interamerican: Για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας του οργανισμού, τη διασφάλιση της συνέχειας των υπηρεσιών προς τους πελάτες και την προστασία της φήμης και του ονόματός της, η Ιnteramerican ανέπτυξε και εφήρμοσε ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διοίκησης Επιχειρησιακής Συνέχειας (BCMS)
Ελευθερία Παπαδοπούλου, Manager of Business Continuity Unit της Eurobank: Η υιοθέτηση της BCP φιλοσοφίας ξεκίνησε στην Τράπεζα το 2000, με σκοπό τη διασφάλιση της παροχής των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των Επιχειρηματικών Μονάδων & Θυγατρικών Εσωτερικού, κάτω από συνθήκες που τείνουν να αποκλίνουν της ομαλής λειτουργίας.
Νίκος Λουκέρης, Vodafone Group Business Continuity & Crisis Manager & Business Risk Manager της Vodafone Greece: H Vodafone ήταν η πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου BS25999 και από τις πρώτες παγκοσμίως που πιστοποιήθηκαν με το ISO22301.
Στέλιος Αρώνης, Υπεύθυνος Γραφείου Επιχειρησιακής Συνέχειας Ομίλου, Διεύθυνση Οργανώσεως της ALPHA BANK: Η Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνέχειας στον Όμιλο της Alpha Bank γίνεται με τα εξής βήματα: Ανάλυση Επιχειρησιακών Επιπτώσεων, Εκτίμηση Απειλών και Κινδύνων, καθορισμός Στρατηγικής Επιχειρησιακής Συνέχειας, εκπόνηση Σχεδίου Επιχειρησιακής Συνέχειας & δοκιμαστική εφαρμογή του και, τέλος, Ανασκόπηση Πλαισίου και Σχεδίου Επιχειρησιακής Συνέχειας.
Δημήτρης Στασινόπουλος, Senior Consultant της PRIORITY: Ένας λανθασμένος σχεδιασμός επιχειρησιακής συνέχειας μπορεί να οδηγήσει πιθανά σε πολύ μεγάλη σπατάλη πόρων, αμφίβολη αποτελεσματικότητα, σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας και σε αδυναμία διενέργειας ρεαλιστικών ασκήσεων.