Την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου διεξάχθηκε στο Gazarte από το περιοδικό netweek και την BOUSSIAS το πρώτο συνέδριο για τα DevOps στη χώρα μας, με την συμμετοχή διεθνών πολύπειρων ομιλητών, οι οποίοι αποτύπωσαν τον ορισμό του “γάμου” των ομάδων ανάπτυξης (Dev) και των λειτουργιών (Οps), στις διάφορες εκφάνσεις του.
Σύμφωνα με το 10th Annual State of Agile Report, το οποίο απαριθμεί τους λόγους που υιοθετούνται agile πρακτικές παγκοσμίως, τα DevOps στοχεύoyn στη βελτιωμένη ταχύτητα Time-to-Market (TTM), την αυξημένη ικανότητα για προσαρμογή στις διαφοροποιούμενες αλλαγές, την αύξηση παραγωγικότητας και την βελτίωση προβλεψιμότητας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι νέα τάση
Ο Barclay Rae, CEO, itSMF UK, και συγγραφέας προτύπων του Service Desk Institute, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός -που έχει επιβληθεί από τα enterprise mobility, cloud, analytics, social & Gen Y- δεν είναι μια νέα τάση, αλλά κάτι που συνέβαινε συνεχώς τα τελευταία 20-25 έτη. Τόνισε ότι περιοχές όπως τα DevOps, Bi-modal IT, SIAM & IT4IT υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο και ότι αυτή η τάση για περισσότερο ευελιξία και ταχύτητα έναντι της διεργασίας και του ελέγχου δεν πρόκειται να ατονήσει. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε έκθεση της Forrester όπου το 52% των βελτιωτικών προγραμμάτων ITSM αποτυγχάνουν λόγο εσωτερικών εμποδίων ή αντίστασης στην αλλαγή, ενώ έκανε νύξη και για το Gartner CIO Report 2016, το οποίο δείχνει ότι το 40% των CIO έχουν ήδη επενδύσει προς την κατεύθυνση του Bi-modal.
Ο Barclay Rae επισήμανε ότι «κάθε οργανισμός οφείλει να τοποθετεί τη Διεύθυνση Πληροφορικής στο επίκεντρο όλων των επιχειρηματικών ενεργειών του». Ο τωρινός τρόπος σκέψης θα χρειαστεί να περάσει από μια μεταβατική περίοδο όπου τα συστήματα εξελίσσονται σε πάροχο υπηρεσιών και ο προγραμματιστής σε broker. Αυτό θα βοηθήσει την υπάρχουσα δομημένη αντιμετώπιση υποστηρικτικών θεμάτων να αυτοματοποιηθούν και άρα να καταργηθούν. Ο Barclay Rae έθιξε, επίσης, την ανάγκη πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού σε κρίσιμους τομείς της Πληροφορικής, ώστε να ενισχυθεί μια τάση όπως τα DevOps. Αυτήν την ιδέα καλύπτει και το Professional SM Framework (PSMF) που έχει αναπτυχθεί από το itSMF UK. Ο Barclay Ray τόνισε, ακόμα, ότι δεν πρόκειται για κάποιο αγώνα ποδοσφαίρου «Dev εναντίον Ops». Κλείνοντας επεσήμανε ότι οι πρακτικές του ITIL παραμένουν σχετικές και στην υιοθέτηση πρακτικών DevOps, όπου ο κατάλογος υπηρεσιών, η διαχείριση υποστηρικτικών συμβάσεων και παροχών είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία του οργανισμού. Άλλωστε το 10th Annual State of Agile Report αναφέρει τις τρεις πιο σημαντικές τεχνικές agile: daily standup (83%), prioritized backlogs (82%) και short iterations (79%).
Αναλύοντας τη μεθοδολογία Kanban
Ο Matt Turner, ITSM & Lean Kanban Expert & Principal, Hapus.net, μοιράστηκε με το κοινό την ιδεολογία του Kanban. Στάθηκε στο γεγονός ότι η επιχειρηματική προστιθέμενη αξία θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε επίδοξου σετ πρακτικών ITSM (Agile, DevOps ή Kanban). Το Kanban βοηθά οργανισμούς να περιορίσουν τα σημεία όπου έργα, εργασίες και παραδόσεις αντιμετωπίζουν «bottlenecks» με σοβαρές επιπτώσεις στην απόδοση παραγωγικότητας. Ο Matt Turner επισήμανε επίσης ότι οι πρακτικές SecDevOps ή BizDevOps είναι και αυτά DevOps – αργότερα στην παρουσίαση του ο Paul Wilkinson διαφώνησε λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα Πληροφορικής απέτυχε να αποκαλέσει εξ αρχής BizDevOps αυτές τις πρακτικές, δίνοντας χώρο σε παρερμηνείες. Ο Matt Turner συμφώνησε ότι το BizDevOps είναι αναπόφευκτο ως μια φυσική ανάπτυξη του DevOps. Ο Matt Turner αποκάλυψε ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί το Kanban με τους εξής διαχωρισμούς: Demand->Next Analyse->Build->Τest->Done. Απαντώντας σε ερώτημα του κοινού, παραδέχθηκε ότι δεν πρέπει ένας οργανισμός να προγραμματίζει περισσότερες εργασίες στο pipeline απ’ ότι οι ομάδες μπορούν να επεξεργαστούν και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται οριοθέτηση στα work items ανά άτομο, σε κάθε στάδιο των διαχωρισμών Kanban.
Η κορυφή ενός παγόβουνου
Ο Daniel Breston, Business Technology Transition στην Ranger4 και πρ. πρόεδρος του itSMF, ξεκίνησε δείχνοντας την κορυφή ενός παγόβουνου που δείχνει στο 4% τα προβλήματα που γνωρίζει η διοίκηση του οργανισμού, ενώ το 74% των προβλημάτων γνωρίζουν οι ομαδάρχες και τέλος οι αναλυτές μόνο γνωρίζουν την πραγματική εικόνα όλων των προβλημάτων που μαστίζουν έναν οργανισμό. Και συνέχισε τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υιοθετεί ένας οργανισμός μια προσέγγιση που χαρτογραφεί το «value stream» και όχι μόνο το «service stream». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το DevOps στηρίζεται στις Agile & Lean αρχές όπου (α) αγαπούμε τον πελάτη, (β) αγαπούμε τους υπαλλήλους και (γ) εξαλείψουμε οτιδήποτε στέκεται ως εμπόδιο στο (α) και (β). Ο Daniel Breston υποστήριξε ότι για να πετύχουμε μια τέτοια νοοτροπία θα χρειαστεί μια βαθιά τομή στον τρόπο που διεξάγεται ο ετήσιος κύκλος έγκρισης προϋπολογισμού. Αντί για τον ετήσιο κύκλο προτείνει το budget για κάθε νέα πρωτοβουλία ή έργο να διατίθεται σε κύκλους των δυο εβδομάδων έναντι της αναμονής ενός έτους. Προσθέτει, επίσης, την ανάγκη στα διάφορα status reports της επιχείρησης να διαφαίνεται τι δεν πάει καλά (κόκκινο) και τι πάει καλά (πράσινο) χωρίς μέσες επιλογές.
Θέμα κουλτούρας και δεξιοτήτων
Ο Paul Wilkinson, Director, GamingWorks, συγγραφέας της ειδικής έκδοσης ITIL με τίτλο «Planning to Implement IT Service Management», επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι το DevOps απαιτεί σωστή κουλτούρα και δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, όπου επιτυγχάνεται η μετάβαση με μικρά επαναλαμβανόμενα βήματα. Επικαλέστηκε, δε, μια έρευνα η οποία αναφέρει ότι οι προγραμματιστές θα χρειαστεί να αναπτύξουν ικανότητες όπως είναι τα people skills, ενώ έκανε νύξη και στο «Bloom’s Taxonomy» όπου έχει διαπιστωθεί ότι τα στελέχη εκπαιδεύονται από τις εμπειρίες που αποκτούν κατά την άσκηση του καθημερινού ρόλου τους (70%), χρειάζονται χρόνο για την καλύτερη κατανόηση λαθών μέσω coaching (20%) και τέλος καταφεύγουν σε πραγματική εκπαίδευση εκτός εργασιακού χώρου (10%). Ο Paul Wilkinson έφερε στο προσκήνιο τον όρο «better (Agile) -safer (ITSM) – faster (Lean)» για να εξηγήσει το πώς όλες οι πρακτικές συνδέονται για να δώσουν νόημα στο DevOps.
Σε έκθεση της Gartner τονίζεται το γεγονός ότι η αντιπαραθέσεις που θα προκαλέσουν οι εταιρικές κουλτούρες στο DevOps θα μεταφραστούν σε μεγάλες αποτυχίες εκκίνησης στην υιοθέτηση του. Η εφημερίδα «The Wall Street Journal» θέτει το σκεπτικό ότι οι οργανισμοί δεν είναι έτοιμοι για DevOps, αλλά χωρίς αυτό δεν θα επιζήσουν. Έκλεισε αναφερόμενος στο γεγονός ότι οργανισμοί που έχουν αγκαλιάσει το DevOps και τον αυτοματισμό διαδικασιών DevOps, έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα των στελεχών τους, οι οποίοι πλέον επενδύουν 22% λιγότερο χρόνο σε μη προγραμματισμένες, επείγουσες εργασίες.
DevOps παντού
Η Jayne Groll, CEO, DevOps Institute & President of ITSM Academy, παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης Skype τις απόψεις για το DevOps, επισημαίνοντας τις περιοχές που επηρεάζει -όπως αναφέρθηκαν και στο SPLUNK2016- όπως κουλτούρα, διαδικασία, ποιότητα, συστήματα, εργασία και επίπτωση στον οργανισμό. Συμφώνησε με το γεγονός ότι οι οργανισμοί παγκοσμίως οφείλουν να κατευθυνθούν στην υιοθέτηση πρακτικών που θα τους βοηθά στην αποτύπωση του value stream προς τους πελάτες τους. H Jayne Groll κλείνοντας αναφέρθηκε, βασιζόμενη στο 10th Annual State of Agile Report, στους τρεις πιο σημαντικούς λόγους αποτυχίας υιοθέτησης agile πρακτικών: η αντιπαραθετική επιχειρηματική κουλτούρα 46%, η άγνοια agile μεθόδων 41% και η έλλειψη διοικητικής στήριξης 38%.
Εν κατακλείδι
Η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου που προτείνει το DevOps θα απαιτήσει από τις ομάδες ανάπτυξης και μάλιστα από το σύνολο της Διεύθυνσης Πληροφορικής να συναποφασίσουν το τι είναι σημαντικό για τον οργανισμό. Φυσικά αυτό με τη σειρά του θα απαιτήσει από τις ομάδες ανάπτυξης να κατανοήσουν τι σημαίνει η επιχειρηματική αξία και να αρχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση αυτή την κατανόηση. Το ταξίδι μέσω από το 1ο DevOps συνέδριο προσπάθησε να απομυθοποιήσει τις διάφορες έννοιες της επιχειρηματικής αξίας. Εάν δεν υπάρχει κάποια σκληρή γραμμή μεταξύ ομάδων ανάπτυξης (Dev) και λειτουργιών (Ops), δηλαδή αν στην πραγματικότητα το development αποτελεί μέρος του business, τότε μπορεί να ξεκινήσει να παράγει αξία προς αυτό. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την επιχειρηματική αξία την οποία γνωρίζουν μόνο οι άνθρωποι του business, κάτι στο οποίο τα DevOps παίζουν σημαντικό ρόλο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και οι ομιλίες του Αντώνη Κασσάνο, ITS Department Manager, Unisystems (DevOps: An Ongoing Tranformation Strategy), Γιώργου Κώστα, Head of Development IT, Interamerican (Setting UpDevOps & Continuous Delivery advance solutions in IAG) και Θάνου Μαρκούση, VP of Operations, Workable (Business value monitoring) που μίλησαν για τα DevOps στο ελληνικό γίγνεσθαι. Χορηγός του συνεδρίου ήταν η UniSystems, υποστηρικτής η PeopleCert, ενώ τιμητικοί υποστηρικτές ήταν τα itSMF Hellas και το Agile and SCRUM Greece User Group.