Ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης αφιερωμένο στην ψηφιοποίηση και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή έγινε στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, το οποίο έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα 2-5 Μαρτίου.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες πολιτικές, να καταστήσει την κοινωνία και την οικονομία πιο ανοιχτή και δικαιότερη. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τα υψύρριθμα δίκτυα, το οποίο θα προβλέπει πως όποιος ανοίγει δίκτυο, θα πρέπει να αφήνει χώρο και για τη διέλευση οπτικών ινών. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου σημείωσε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες συναλλάσσονται με τους πελάτες τους ή ενός κράτους με τους πολίτες, συμπληρώνοντας ότι οι «digital master» επιχειρήσεις τα πάνε καλύτερα.

Ο CIO & Services του ομίλου Interamerican και πρόεδρος του Helllenic CIO Forum Ξενοφών Λιαπάκης αναφερόμενος στο μοντέλο μετάβασης στην ψηφιακή εποχή που υιοθέτησε η Interamerican, σημείωσε πως αφετηρία υπήρξε η διαπίστωση ότι η τεχνολογία θα διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο, «κατανοώντας ότι το ψηφιακό αποτελεί κουλτούρα που θα πρέπει να περάσει στο DNA της εταιρείας». Ο ιδρυτής της Going Global Ventures (Νέα Υόρκη) και επιχειρησιακός εταίρος GVA Capital Mark Minevich ανέφερε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή πολιτική θα αλλάξει τον κόσμο, ενώ ο Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής και Group Chief Digital & Technology Office του ομίλου Eurobank υπογράμμισε ότι στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογίας που στηρίζεται στην άφθονη υπολογιστή ισχύ που σχετίζεται με τον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας.

Ο country manager της Google για Ελλάδα, Κύπρο Μάλτα Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα της ψηφιακής μεταμόρφωσης αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το κράτος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Αναστάσιος Τζήκας υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος σχετικά με την εξωστρέφεια στον κλάδο της Πληροφορικής. Τέλος, ο Σύμβουλος επιχειρήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης σημείωσε ότι η ψηφιακή πολιτική αποτελεί ένα μακροχρόνιο έργο, με τον πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα, Margus Rava, να σημειώνει ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Εσθονία ξεκίνησε από τις τράπεζες, μέσω του web banking για να επεκταθεί ακολούθως στις υπηρεσίες του κράτους.