Σταθερά ανοδική πορείαΟ Βασίλης Δημόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle Ελλάς (καθώς επίσης και Vice President GCMM Cluster of Countries και Communications & Media Industry Leader EE&CIS), εξηγεί τους παράγοντες που καθιστούν την Oracle τη νούμερο ένα εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού παγκοσμίως αλλά και στην ελληνική αγορά.

<‘Σελίδα 1: Η πορεία και η θέση της Oracle Ελλάς στην ελληνική αγορά, οι παράγοντες που έχουν συντελέσει στα εντυπωσιακά νούμερα της Oracle και πώς θα επηρεαστεί η αγορά της Πληροφορικής από την τρέχουσα κρίση της παγκόσμια οικονομίας’>
NetWeek: Η Oracle Ελλάς γιορτάζει φέτος 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Ποια η πορεία και θέση της εταιρείας στην Ελλάδα σήμερα;

Βασίλης Δημόπουλος: Η πορεία της εταιρείας είναι σταθερά ανοδική τα 20 αυτά χρόνια λειτουργίας της. Η Oracle Ελλάς ξεκίνησε, με μικρό (αλλά ιδιαίτερα παραγωγικό) στελεχιακό δυναμικό, πουλώντας συγκεκριμένο προϊόν σε μια σχετικά περιορισμένη πελατειακή βάση. Σήμερα, είναι μια εταιρεία των 44 εκατομμυρίων ευρώ, με 160 άτομα προσωπικό, και υποστηρίζει, με μεγάλη επιτυχία, τις λειτουργίες όλων των μεγάλων επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς -ανεξαρτήτως κλάδου-, το δημόσιο τομέα συνολικά και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σήμερα, η Oracle, η μεγαλύτερη εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού στον κόσμο, είναι σε θέση να υποστηρίξει -και να το αποδείξει- ότι διαθέτει το πληρέστερο χαρτοφυλάκιο λύσεων, γεγονός στο οποίο συμφωνούν και οι διεθνείς οίκοι αναλυτών. Αυτή η πληρότητα του χαρτοφυλακίου λύσεων και προϊόντων της Oracle είναι αποτέλεσμα αφενός εσωτερικής Ερευνας και Ανάπτυξης, αφετέρου μιας σειράς εξαγορών στην οποία έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα, με στόχο τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου και πάντοτε με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς, τις ανάγκες των πελατών μας.

NetWeek: Εκτός από την πληρότητα του χαρτοφυλακίου της Oracle, ποιοι άλλοι παράγοντες θεωρείτε ότι έχουν συντελέσει στα εντυπωσιακά νούμερα που παρουσιάζει η Oracle Ελλάς τα τελευταία 4 χρόνια;

Βασίλης Δημόπουλος: Θεωρώ ότι αυτή η πολύ σημαντική ανάπτυξη που σημειώνει η Oracle Ελλάς οφείλεται, σαφώς, εν μέρει στην πληρότητα του χαρτοφυλακίου των λύσεων που διαθέτουμε στην αγορά, αλλά και στη στρατηγική πιο στοχευμένης προσέγγισης της αγοράς, που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας και εστιάζοντας σε τομείς που μέχρι πριν από μια τετραετία δεν είχαμε ανάλογη επιτυχία.

Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθώ και στην εξαιρετική ομαδική δουλειά που γίνεται στην Oracle Ελλάς. Η εταιρεία εξωστρέφεται πλέον συνολικά με πολύ αξιόλογα στελέχη, κάτι που έχει βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που προσεγγίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, καθώς και την υποστήριξη και τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε. Ολοι αυτοί οι παράγοντες έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

NetWeek: Η τρέχουσα κρίση της παγκόσμιας οικονομίας έχει αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς διεθνώς. Πώς θα επηρεαστεί η αγορά Πληροφορικής;

Βασίλης Δημόπουλος: Η κρίση θα επηρεάσει τους περισσότερους κλάδους, και η Πληροφορική θα είναι πιθανότατα ένας από αυτούς. Νομίζω όμως ότι η Πληροφορική, επειδή ακριβώς είναι ένα όχημα ανάπτυξης, ένα εργαλείο με το οποίο μια επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει αξία, δεν μπορεί ποτέ να γίνει, ή δεν πρέπει να γίνει, αντικείμενο περικοπής δαπανών. Κατά συνέπεια, ενώ θεωρώ ότι οπωσδήποτε θα υπάρξει παγκοσμίως μια γενικότερη ύφεση, ο αντίκτυπος στην αγορά Πληροφορικής θα είναι μικρότερος.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη αγορά θα επηρεαστεί και από έναν άλλο παράγοντα, τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα σε έργα Πληροφορικής.

Σήμερα, θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί μια σειρά νέων έργων (στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ), τα οποία σημειώνουν ήδη καθυστέρηση περίπου ενός έτους, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει ακόμα πιο αρνητικά τις εξελίξεις στην τοπική αγορά Πληροφορικής. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων θα προκαλέσει στην καλύτερη περίπτωση μια μηδενική ανάπτυξη της αγοράς τον επόμενο χρόνο, και ελπίζω όχι και τα επόμενα δύο.
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Σε ποιες περιοχές λύσεων θα εστιάσουν οι επενδύσεις των εταιρειών τα επόμενα χρόνια, η επιλογή της Ελλάδας ως υπεύθυνη ενός cluster άλλων χωρών και τα σχέδια και οι στόχοι της Oracle Ελλάς για το μέλλον’>
NetWeek: Σε ποιες περιοχές λύσεων πιστεύετε ότι θα εστιάσουν οι επενδύσεις των εταιρειών τα επόμενα χρόνια;

Βασίλης Δημόπουλος: Νομίζω ότι για τα επόμενα δύο χρόνια, θα υπάρξει μία ιδιαίτερη έμφαση των εταιρειών στη χρήση ευρύτερων λύσεων middleware. Το επιχειρησιακό περιβάλλον μιας εταιρείας είναι πλέον ιδιαίτερα σύνθετο και οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς. Κατά συνέπεια, πρέπει ένας οργανισμός να είναι σίγουρος ότι οι λειτουργίες του είναι σωστά «δεμένες» μεταξύ τους. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν μία πλειάδα προϊόντων διαφορετικών κατασκευαστών και αυτά πρέπει να είναι μεταξύ τους integrated (ενοποιημένα), αξιόπιστα, ασφαλή και με πλούσιο περιεχόμενο. Αυτή η ανάγκη θα αποτελέσει και την αφορμή για μία αύξηση στην αγορά του middleware συνολικότερα. Ιδιαίτερα την εποχή αυτή που τα τμήματα Πληροφορικής εστιάζουν στη μείωση του κόστους, μέσω μιας ορθολογικότερης και βελτιστοποιημένης χρήσης των διαφόρων διαδικασιών.

Μία άλλη περιοχή που προβλέπεται να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη είναι αυτή της Επιχειρηματικής Ευφυΐας. Οι ανάγκες έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης των σύγχρονων εταιρειών είναι πολύ μεγάλες. Αν δε γνωρίζεις πού είσαι, πώς πηγαίνεις, πώς κινείσαι, στην ουσία είσαι έρμαιο στο να δεις την αγορά να σε συμπαρασύρει ή να οδηγείς την εταιρεία σου σε μία εντελώς λάθος κατεύθυνση.

Παράλληλα, ενώ οι κύκλοι πώλησης στην αγορά του λογισμικού εφαρμογών θα μεγαλώσουν, ίσως με εξαίρεση εξειδικευμένες και καθετοποιημένες λύσεις, θεωρώ ότι είναι επίσης λογικό, σε κάποιες περιοχές, οι εταιρείες να στραφούν σε λύσεις Software on demand. Από τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις πειστούν ότι τέτοιου είδους λύσεις είναι αξιόπιστες και ασφαλείς, πιστεύω ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη και στην Ελλάδα.

NetWeek: Σήμερα η Oracle Ελλάς έχει την ευθύνη ενός cluster άλλων χωρών. Γιατί επιλέχτηκε η Ελλάδα για αυτό και ποιος είναι ο στόχος;

Βασίλης Δημόπουλος: Η Oracle Ελλάς είναι επικεφαλής ενός cluster χωρών, που συμπεριλαμβάνει τις: Κύπρο, Μάλτα, Κόσσοβο, πΓΔΜ και Αλβανία. Η Ελλάδα επιλέχθηκε αφενός γιατί το ήθελε, αφετέρου γιατί μπορούσε να ανταποκριθεί. Μετά από 20 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά έχουμε την εμπειρία και τη δυνατότητα να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε και να μεταφέρουμε τεχνογνωσία σε μικρότερες αγορές. Αυτό το μοντέλο λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, η υποστήριξη των χωρών αυτών είναι άρτια και απρόσκοπτη, ενώ η δραστηριοποίηση σε αυτές τις αγορές προσφέρει σημαντικές εμπειρίες στα στελέχη μας και ευκαιρίες στους συνεργάτες μας.

NetWeek: Ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι της Oracle Ελλάς για το μέλλον;

Βασίλης Δημόπουλος: Πολλά! Τα σχέδια σε μια εταιρεία όπως η Oracle, η οποία παρά το μέγεθός της συνεχίζει να έχει ραγδαία ανάπτυξη προσεγγίζοντας και εξελίσσοντας καινούργιες αγορές, δεν σταματούν ποτέ και, πιστέψτε με, αυτό είναι το συναρπαστικό για όλους εμάς που εργαζόμαστε και συνεισφέρουμε στην άνοδο της εταιρείας μας. Να δώσω όμως δύο παραδείγματα. Κατ’ αρχήν, επιδιώκουμε πάντα την περαιτέρω διεύρυνση της πελατειακής μας βάσης -παρόλο που αυτή τη στιγμή είμαστε η υπ΄ αριθμόν ένα εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού και στην ελληνική αγορά. Και αυτό γιατί νομίζω ότι έχουμε πολλά περιθώρια ανάπτυξης, προσεγγίζοντας τομείς και κλάδους που θεωρούμε ότι θα έχουν άνθηση τα επόμενα χρόνια και στους οποίους δεν έχουμε ακόμα επιτύχει τη διείσδυση που θα θέλαμε, μη μου ζητάτε να γίνω όμως πιο συγκεκριμένος γιατί δεν θα το κάνω για προφανείς λόγους!

Θέλουμε, επίσης, να εμπλουτίσουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των λύσεων που προσφέρουμε, παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες αφενός προσθέτουν αξία και βοηθούν στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των πελατών μας, αφετέρου συνεισφέρουν στα σχέδια ανάπτυξης των συνεργατών μας. Και όπως τόνισα και πρόσφατα, να τα κάνουμε όλα αυτά με ειλικρίνεια, αμεσότητα και αποφασιστικότητα και έχοντας πάντα σαν γνώμονα την ικανοποίηση των πελατών μας. Απλά πράγματα, δηλαδή, τα οποία όμως για εμάς αποτελούν πραγματικά τον ακρογωνιαίο λίθο του τρόπου με τον οποίο σκεπτόμαστε, λειτουργούμε και προσεγγίζουμε την αγορά…
<‘here’>