Μια 20ετία γεμάτη προκλήσεις, έμπνευση, ευχάριστες στιγμές και επιτυχίες. Πάνω απ’ όλα όμως, μια 20ετία γεμάτη ενδιαφέροντες ανθρώπους και εξελίξεις.

Μια 20ετία γεμάτη προκλήσεις, έμπνευση, ευχάριστες στιγμές και επιτυχίες. Πάνω απ’ όλα όμως, μια 20ετία γεμάτη ενδιαφέροντες ανθρώπους και εξελίξεις.

Γράφει ο Νικόλας Κονδάκης

Εντάχθηκα στο δυναμικό της BOUSSIAS τον Απρίλιο του 2001, αναλαμβάνοντας την πρόκληση να συμβάλω στο νέο εγχείρημα της εταιρείας που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2000. Επρόκειτο για ένα εβδομαδιαίο περιοδικό με αντικείμενο το Internet. Τo netweek. Όσοι θυμάστε, εκείνη την εποχή είχαμε στην Ελλάδα τα πρώτα βήματα διάδοσης του Internet, που έβγαινε από τα «γκαράζ» των geeks και έμπαινε στα σπίτια μας. Κάθε μήνα μετρούσαμε πόσοι χρήστες χρησιμοποιούν το Internet στην Ελλάδα αν και δεν είχαμε ακόμα σοβαρό περιεχόμενο σε αυτό, παρά μόνο τα portals των δύο ISPs, της Forthnet και της Compulink. Συνταρακτικές ειδήσεις αποτελούσαν η ίδρυση του in.gr, τα εγκαίνια του flash.gr καθώς έδιναν λόγο να κάνει κανείς…dial-up για να δει ειδήσεις αλλά και διάφορα directories.

Σταθερό στο χαρακτήρα του από την πρώτη στιγμή, το netweek (μαζί με το αδελφάκι του το καθημερνό newsletter NetFax που το στέλναμε μέσω fax και δειλά-δειλά και μέσω email) εστίαζε στην business to business επικοινωνία, δηλαδή στο business των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στο Internet. Σημαντικά εξώφυλλα της εποχής περιλάμβαναν εκπροσώπους εταιρειών που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο του Internet και στη συνέχεια μεγάλωσαν εκθετικά, όπως πχ. τον Χάρη Καρώνη – που σήμερα ηγείται της Viva (αν και τότε ήταν ιδρυτής μιας εταιρείας ονόματι Realize), τον Κωστή Παπαδημητρακόπουλο της Globo ή τους συνιδρυτές της Velti. Λίγο μετά εγκαινιάστηκαν και άλλα περιοδικά με το ίδιο αντικείμενο, όπως το n.eo ή το eMarket αλλά και ένθετα εφημερίδων, όπως αυτά της Ναυτεμπορικής ή της Ημερησίας.

Πάντα πρωτοπόροι στην BOUSSIAS, δημιουργήσαμε μια ομάδα νέων συντακτών με πολλή όρεξη και προθυμία να ανακαλύψουμε και να διαδώσουμε την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τα οφέλη από τον «άγνωστο Χ» που ερχόταν με φόρα. Με κληρονομιά επιτυχημένες πρακτικές από το καθιερωμένο περιοδικό MarketingWeek της εταιρείας και μια υπερδραστήρια συνάδελφο – τη Βίκυ Παυλάτου – είχαμε όλα τα εφόδια να δημιουργήσουμε. Έτσι τον πρώτο κιόλας χρόνο στο netweek, είχα προσωπικά την ευκαιρία να επισκεφθώ ένα από τα πιο διαδεδομένα ευρωπαϊκά συνέδρια της εποχής για το Internet, αυτό της Gartner στις Κάννες. Εκεί άνοιξαν νέοι ορίζοντες για τη θεματολογία και την απήχηση του περιοδικού στην αγορά, καθώς για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τον θαυμαστό κόσμο της ευρύτερης Επιχειρηματικής Πληροφορικής.

Mετά έσκασε «η φούσκα»
Σύντομα, μετά την αρχική ευδαιμονία που επικρατούσε με το Internet, έσκασε η «φούσκα» των dot com. Και πολλές ιντερνετικές startup, που είχαμε τακτική επικοινωνία, κατέρρευσαν και στην Ελλάδα. Μαζί και διάφορα περιοδικά που είχαμε ως πρότυπο στις ΗΠΑ. Το μέλλον του περιοδικού άραγε ζοφερό; Με τον επίμονο Μιχάλη Μπούσια καθοδηγητή, δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί αυτό. Γρήγορα εστιάσαμε στην πιο εγκαθιδρυμένη αγορά της Επιχειρηματικής Πληροφορικής, διευρύνοντας μεν το scope του περιοδικού, χωρίς να χάσουμε όμως τίποτα από την καινοτομία και την πραγματική ουσία που έφερνε το Internet στις επιχειρήσεις.

Από τις σελίδες του περιοδικού «παρέλασαν» Διευθυντές Πληροφορικής των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, αναλύοντας τις προκλήσεις ενός τμήματος που μέχρι πρότινος ήταν ένα «απλησίαστο» δωμάτιο με στελέχη που υλοποιούσαν εντολές. Αναδείξαμε την αξία των ανθρώπων της Πληροφορικής στις επιχειρήσεις, συμπορευτήκαμε μαζί τους όταν πήραν την απόφαση να αφαιρέσουν τη λέξη «μηχανοργάνωση», και να πάρουν τη διαδρομή προς την εφαρμογή της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε επιχειρησιακό επίπεδο. Βοηθήσαμε στην αναβάθμιση του ρόλου του «πληροφορικάριου» στις επιχειρήσεις, καθώς κάθε εβδομάδα οι σελίδες του περιοδικού έδιναν τον τόνο ως προς το πώς η Πληροφορική μπορεί όχι μόνο να γίνει ο enabler αλλά και πραγματικός εμπνευστής του business.

Η μεγαλύτερη ευτυχία ήταν όταν βλέπαμε το περιοδικό όχι μόνο τακτοποιημένο στις βιβλιοθήκες των στελεχών αλλά και γεμάτο post-it να μοιράζεται σε διάφορα τμήματα ώστε στελέχη διαφορετικών τμημάτων να διαβάσουν άρθρα του και να κατανοήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, στελέχη πολυεθνικών εταιρειών όπως η SAP, η Oracle, η Microsoft, η Compaq, η Cisco αλλά και ελληνικών όπως η Unisystems, η Space Hellas, η Relational, η Algosystems διέκριναν τη στόχευση και μοναδικότητα του περιοδικού και έλαβαν τη δική τους ξεχωριστή θέση στα εξώφυλλα του.

Και μετά ήρθε ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Σε μια εξελικτική κοινωνία, η τεχνολογία παίζει ίσως τον πιο κεντρικό ρόλο. Έτσι, το Internet φυσικά όχι μόνο δεν φρέναρε όταν έσκασε η φούσκα, ούτε η τεχνολογία σταμάτησε να αποτελεί το βασικό συστατικό σχεδόν σε κάθε καινοτομία. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις προς τα πίσω και να αναγνωρίζεις την αρχή από καινοτόμες προσπάθειες που σήμερα έχουν αλλάξει τον κόσμο. Ποιος θυμάται το WAP; που σου έδινε τη δυνατότητα να μπεις στο Internet από το κινητό σου αλλά δεν μπορούσες να κάνεις ουσιαστικά τίποτα λόγω απίστευτα χαμηλών ταχυτήτων. Πολλοί το κατέκριναν τότε. Κι όμως, ήταν η αρχή για τη σημερινή κατάσταση όπου το κινητό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ως προς τις δυνατότητες από ένα PC.
Ποιος θυμάται τον Nicholas Carr – τον πρώτο keynote speaker στο IT Directors Forum – ο οποίος το 2006 είχε γράψει ένα άρθρο στο Harvard Business Review με τίτλο: “IT Doesn’t Matter”. Σε αυτό υποστήριζε ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής στις επιχειρήσεις δεν είναι απαραίτητη καθώς όλα θα γίνονται στο μέλλον μέσα από μια πρίζα… Ποιος τον είχε πιστέψει; Κι όμως, δείτε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα με το Cloud. Δείτε πώς σήμερα όλοι δουλεύουμε από το σπίτι μέσω οποιασδήποτε συσκευής έχει πρόσβαση στο Internet. Κι όλα αυτά μέσα σε 20 χρόνια. Εξελίξεις που σε κάθε άλλη περίπτωση στην Ιστορία, θα έπρεπε να είσαι ιστορικός για να τις αντιληφθείς.

Ο εκθετικός κόσμος της τεχνολογίας
Είναι εντυπωσιακές πλέον οι ταχύτητες που αλλάζουν τα πράγματα. Νέες τεχνολογίες έρχονται, δημιουργούν δυνατότητες ταχύτατης, εκθετικής εξέλιξης και με κάνουν να αναρωτιέμαι πώς θα είναι ο κόσμος σε 20 χρόνια από τώρα.
Εύχομαι, παρέα με το netweek (σε όποια μορφή πάρει αυτό άραγε;), να ζήσουμε και να καταγράφουμε αυτές τις στιγμές μαζί και τα επόμενα 20!