Είκοσι χρόνια ζωής, πλούσια σε δραστηριότητες και προσφορά -που, μάλιστα δεν περιορίζεται μονάχα στον ελληνικό χώρο, αλλά επεκτείνεται στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή- γιόρτασε αυτή την εβδομάδα το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας με μια διήμερη εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι (πολλές) δράσεις του στην Έρευνα, την Εκπαίδευση και την Υγεία.

Και, μπορεί μεν τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν σχεδόν αποκλειστικά στην ανακοίνωση εκ μέρους του παριστάμενου στην έναρξη του Συμποσίου Ψηφιακής Τεχνολογίας με τίτλο «Νέες διαστάσεις στην Έρευνα & Εκπαίδευση», υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, περί καθιέρωσης ψηφιακών πτυχίων ΑΕΙ (Diploma Registry, βάσει barcode) με πιλοτική εφαρμογή σε πέντε αντιπροσωπευτικά πανεπιστήμια από τον επόμενο χρόνο, και στόχο τη διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών στην ανώτατη εκπαίδευση, άρα και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, όμως, τα ενδιαφέροντα σημεία σε όσα ακούστηκαν ήταν -προφανώς- πολύ περισσότερα.

Όπως, για παράδειγμα, ότι προωθείται η διασύνδεση όλων των δημόσιων νοσοκομείων με το ΕΔΕΤ, για «την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, την ενίσχυση της ιατρικής έρευνας, και τη δημιουργία εθνικών υποδομών ιατρικών δεδομένων, όπως το εθνικό αποθετήριο απεικονιστικών εξετάσεων (HARMONI)», καθώς και η αναβάθμιση / ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοσίας για την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της αιμοδοσίας και των εθελοντών αιμοδοτών.

Ο Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε κι άλλες δράσεις, στη διάρκεια της ομιλίας του, όπως την καθολική δικτύωση των φοιτητικών εστιών ως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, την άμεση παροχή επιχορήγησης στους φοιτητές για την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης, την περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό δικτυακών υποδομών, υπηρεσιών cloud και υπερ-υπολογιστικών υπηρεσιών προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και την αναβάθμιση του συστήματος διανομής συγγραμμάτων ΕΥΔΟΞΟΣ με την ενσωμάτωση μηχανισμών για την ψηφιακή διάθεσή τους.

Το NetFAX ήταν εκεί και κατέγραψε όσα ειπώθηκαν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΕΔΕΤ τόσο στην ολομέλεια, όσο και στις (πολλές) ενότητες που ακολούθησαν, με αντικείμενο τις διαδικτυακές υποδομές και υπηρεσίες, τις ηλεκτρονικές υποδομές για την Έρευνα και τις υπηρεσίες προς την ακαδημαϊκή & ερευνητική κοινότητα, το cloud και τις υπηρεσίες διαχείρισης ταυτότητας. Όμως, θεώρησε χρησιμότερο να ζητήσει, με αφορμή τα 20α γενέθλια αυτού του Ειδικού Φορέα Δημοσίου Συμφέροντος, μερικές δηλώσεις από σημαντικά πρώην και νυν στελέχη του…

Καθ. Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος, ΕΔΕΤ
«Στόχος μας είναι να προβλέπουμε τις εξελίξεις και να προλαβαίνουμε τις ανάγκες, ώστε τα μελλοντικά έργα και υπηρεσίες να είναι χαμηλού κόστους και υψηλών προδιαγραφών, να είναι πάντα ανοικτά και να εξυπηρετούν ακόμα καλύτερα τους χρήστες… Προωθούμε τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας Big Data από παραγωγικές δραστηριότητες, όπως νοσοκομεία και δορυφορικά προγράμματα, δίνοντας την ευκαιρία στους ερευνητές να φτιάχνουν δικές τους εφαρμογές πάνω σ’ αυτά, με χαμηλό κόστος και τη βοήθεια των δικών μας υποδομών, ώστε να προχωράμε όλοι μπροστά…».

Καθ. Βασίλης Μάγκλαρης, πρώην πρόεδρος ΕΔΕΤ & GEANT
«Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια για τη γενιά μας και τις προσπάθειές μας, που αυγάτισαν και δημιούργησαν κάτι με μεγάλες προοπτικές που έχει επεκταθεί στη γενική εξάπλωση των ΤΠΕ, στην απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, ως πρωτοπόρο, το ΕΔΕΤ έπαιξε ρόλο και στην παγκόσμια ανάπτυξη, σε χώρες της Λατ. Αμερικής, της Αφρικής και της Ανατ. Ευρώπης».

Τρύφων Χιώτης, Head of GEANT Project Office
«Η δουλειά που έχει κάνει το ΕΔΕΤ όλα αυτά τα χρόνια, από το ’99 μέχρι σήμερα, είναι πάρα πολύ σημαντική, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, με αποτέλεσμα πραγματικά όλες οι χώρες στην Ευρώπη να το αναγνωρίζουν. Δεν υπάρχουν τόσα πολλά εθνικά δίκτυα που να παρέχουν υπηρεσίες σε τέτοια κλίμακα… Πολλά στελέχη του ΕΔΕΤ έχουν συμβάλει σε έργα στην Ευρώπη και θεωρώ ότι δίκαια συγκαταλεγόμαστε στο Top-5 μεταξύ των αντίστοιχων φορέων…»

Στέλιος Σαρτζετάκης, Σύμβουλος Στρατηγικής, ΕΔΕΤ
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις υπηρεσίες επόμενης γενιάς το Future Internet, για όλα εκείνα που είναι ανώριμα ώστε να ασχοληθεί μαζί τους ο εμπορικός τομέας. Εμείς απαντάμε σε ερωτήματα όπως η αλληλοεπίδραση με τον κόσμο γύρω μας, η χρήση ακόμα και με απλή πρόθεση ή σκέψη, με πειραματικές (ακόμα) μηχανές, απόλυτα ελεγχόμενες από τον χρήστη που θα συνδυάζουν πληροφορίες με συγγενείς και φίλους – αδιανόητα, σήμερα, πράγματα»