Σαν ανθρώπινα όντα γνωρίζουμε ότι για να φέρουμε αποτέλεσμα πρέπει να κάνουμε ενέργειες. Όμως οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν κάποιες και αποφεύγουν να κάνουν κάποιες άλλες ενέργειες ώστε να παράγουν το μέγιστο όφελος στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

1) ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Τα διανοητικά ισχυρά άτομα επικεντρώνονται στο παρόν και το εγγύς μέλλον καταλαβαίνοντας ότι το απώτερο μέλλον δεν είναι εύκολα προβλέψιμο.

2) ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟ «COMFORT ZONE»: Μένοντας στο comfort zone για μεγάλο διάστημα χάνονται σχεδόν όλες σχεδόν οι δυνατότητες για δημιουργία και εξέλιξη.

3) ΑΚΟΥΝΕ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ: Κανείς δεν έχει το προτέρημα να παράγει καλές ιδέες. Μια καλή ιδέα είναι μια καλή ιδέα, ανεξάρτητα από το που προήλθε.

4) ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ: «Τα πάντα Ρεί» έλεγε Ηράκλειτος με την αλλαγή να είναι αναπόφευκτη στη ζωή. Προσπαθώντας να αποφύγουμε την αλλαγή χάνουμε ενέργεια και χρόνο.

5) ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΚΤΟΜΥΑΛΟΙ: Κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα και η αλήθεια έχει πολλές διαστάσεις. Εάν κρατάμε το μυαλό μας κλειστό, αποτρέπουμε στον εαυτό μας στο να μαθαίνει.

6) ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ: Τις αποφάσεις για τον εαυτό μας δεν πρέπει να τις αφήνουμε σε άλλους γιατί στο τέλος η επιτυχία και η αποτυχία ανήκει μόνο σε εμάς.

7) ΔΕΝ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ: Όταν κερδίζουν οι άλλοι, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Εάν οι άλλοι μπορούν να πετύχουν, τότε και εμείς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο γιατί η επιτυχία των άλλων δεν μειώνει τις πιθανότητες της δική μας επιτυχίας.

8) ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ: Οι σκέψεις μας ελέγχουν την προοπτική μας και η προοπτική μας ελέγχει τα αποτελέσματά μας. Εάν σκεφτόμαστε συνεχώς την αποτυχία, τότε δεν θα δοκιμάσουμε ποτέ. Η προσέγγιση «Fail Safe» αποδίδει πάντοτε.

9) ΔΕΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ: Στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση «shit happens…». Η ζωή είναι σκληρή. Άνθρωποι πληγώνονται και άνθρωποι πεθαίνουν. Μακάρι να είχαμε μόνο τριαντάφυλλα και πεταλούδες. Η ερώτηση είναι το κατά πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε ανεξαρτήτως των συμβάντων.

10) ΔΕΝ ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥΣ: Όλοι μας έχουμε τις αδυναμίες μας και τα δυνατά μας σημεία. Το τα είμαστε μέτριοι σε πολλά, θα είμαστε μέτριοι και στη ζωή μας. Το 70% του χρόνου μας πρέπει να το αφιερώνουμε στα δυνατά μας σημεία, το 25% στο να μαθαίνουμε νέα πράγματα και μόνο 5% στις αδυναμίες μας.

11) ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ: Ένα καλό αποτέλεσμα είναι καλό αποτέλεσμα ανεξαρτήτως του ανθρώπου που το κρίνει. Δυστυχώς δεν μπορούμε στην ζωή να τους έχουμε όλους ικανοποιημένους.

12) ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ: Τα διανοητικά ισχυρά άτομα γνωρίζουν τα πράγματα που μπορούν να ελέγξουν και να κατανοήσουν τα πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν.

13) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΙ: Η υπομονή δεν είναι μια από τις αρετές. Είναι Η ΑΡΕΤΗ. Πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν όχι γιατί δεν είναι καλοί, αλλά γιατί είναι ανυπόμονοι και εγκαταλείπουν τις προσπάθειες πολύ νωρίς.

14) ΕΙΝΑΙ CRYSTAL CLEAR ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ: Στην ζωή μας είμαστε υπεύθυνοι για αυτά που λέμε, όχι γι’ αυτά που καταλαβαίνουν οι άλλοι. Για να καταλαβαίνουν όλοι τα ίδια, η επικοινωνία μας θα πρέπει να είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ.

15) ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ: Μετά τη γέννησή μας, κανείς δεν μας χρωστάει τίποτε. Στη ζωή δεν υπάρχουν φυλλάδια που περιγράφουν το τι μας ανήκει. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα πάντα.

16) ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ: Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι «Ο άνθρωπος δεν μαθαίνει τίποτε εάν κάνει κάτι σωστά. Μαθαίνει μόνο όταν κάνει λάθος».

17) ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΟΥΣ: Ο κόσμος γύρω μας μπορεί να είναι τρομακτικός. Δεν θα πρέπει να φοβούμαστε και εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε. Άλλως δεν προχωράμε μπροστά.

18) ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ: Οι διανοητικά ισχυροί υπολογίζουν πότε θα δράσουν. Είτε ελέγχουν την κατάσταση είτε όχι. Το να περιμένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα καταλήγει σε τεμπελιά.

19) ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ: Στη ζωή παίρνεις ότι δίνεις. Το βιβλίο «Give and Take» του Adam Grant εστιάζει ακριβώς σε αυτό. Δίδεις, λαμβάνεις. Δεν δίδεις, δεν λαμβάνεις…

20) ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΠΟΤΕ: Ο Thomas Edison όταν ανακάλυψε τον λαμπτήρα είχε πει: «Δεν απέτυχα. Απλώς βρήκα 10.000 τρόπους που δεν δούλευαν». Ποτέ δεν εγκαταλείπουμε. ΠΟΤΕ!

Βασισμένο σε άρθρο του Paul Hudson με τίτλο: «20 Things That Mentally Strong People Don’t Do».

Θεοφάνης Γιώτης, PMP®, MSc, Ph.D. C. – Theofanis. Giotis@12pm.biz
Ο Θεοφάνης Γιώτης είναι ιδρυτής και Managing Partner της 12 PM Consulting, συνιδρυτής και Πρόεδρος του PMI GREECE καθώς και CEO της ITEC-CONSULTING. Εχει 22+ έτη εμπειρίας στη σχεδίαση, υλοποίηση και διαχείριση έργων Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.