To 2015 αναμένεται να είναι μια σημαντική χρονιά για τα Big Data στις επιχειρήσεις. Και υπάρχουν τουλάχιστον επτά λόγοι γι’ αυτό.

Φέτος θα είναι η χρονιά των Big Data για τις επιχειρήσεις, έχοντας όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξή τους. Για τους ακόλουθους λόγους:

  • Τα Big Data θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κεφάλαιο των επιχειρήσεων. Τα δεδομένα αποτελούν, πλέον, μια μορφή κεφαλαίου και είναι εξίσου σημαντικά με τα οικονομικά κεφάλαια για τη δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών και τρόπων εργασίας. Αυτό συνεπάγεται την αυξημένη ανάγκη προστασίας πρόσβασης στα δεδομένα και χρήσης του κεφαλαίου των δεδομένων, μέσω της ψηφιοποίησης και της μετατροπής σε δεδομένα των βασικών δραστηριοτήτων με πελάτες, προμηθευτές και συνεργάτες, πριν προλάβουν να το κάνουν πρώτοι οι ανταγωνιστές. Σημαίνει, επίσης, την ικανότητα απόκτησης των δεδομένων που χρειάζεται μια επιχείρηση, σε μορφή που μπορεί να τα αξιοποιήσει, στο μικρότερο δυνατό χρόνο, με το χαμηλότερο κόστος και ρίσκο.
  • Η διαχείριση των Big Data θα ωριμάσει. Περιβάλλοντα όπως τα Hadoop και NoSQL θα μετατραπούν από πλατφόρμες για πειραματικά έργα, σε θεμελιώδη στοιχεία της διαχείρισης των εταιρικών δεδομένων, καταλαμβάνοντας μια θέση δίπλα στις σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Οι εταιρείες που θα ενσωματώσουν πρώτες αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίες θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από τα Big Data, μέσω ενός ενιαίου συστήματος διαχείρισης για όλα τα δεδομένα του οργανισμού.
  • Οι εταιρείες θα απαιτούν μία SQL «για όλες τις εποχές». Η SQL θα πρέπει να λειτουργεί με όλα τα Big Data και όχι αποσπασματικά με δεδομένα από κάποιο σύστημα Hadoop, NoSQL ή ένα αυτόνομο σύστημα σχεσιακής βάσης δεδομένων. Επιπλέον, η SQL θα συνεχίσει να αποτελεί το ολοκληρωμένο σύγχρονο περιβάλλον που, ήδη, χρησιμοποιούν εφαρμογές και προγραμματιστές των εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι συστήματα SQL που λειτουργούν μόνο πάνω στο Hadoop πρέπει να ωριμάσουν γρήγορα.
  • Ο μετασχηματισμός των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα ανασχηματίσει τις διαδικασίες ETL. Οι νέες τεχνολογίες in-memory streaming αλλάζουν την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να επεξεργαστούμε τα δεδομένα, προκαλώντας την αναθεώρηση των διαδικασιών ETL. Η επεξεργασία των δεδομένων θα γίνεται ολοένα και περισσότερο σε πραγματικό χρόνο, αντί με batch, όπως γίνεται παραδοσιακά στα συστήματα Hadoop. Θα αξιοποιείται, επίσης, η κατανεμημένη επεξεργασία in-memory για το γρήγορο μετασχηματισμό των δεδομένων και θα υποστηρίζεται η διαδραστική εξερεύνηση, δημιουργώντας στιγμιαία νέους συνδυασμούς δεδομένων.
  • Εργαλεία self-service για εξερεύνηση και οπτικοποίηση των Big Data. Επιχειρησιακά στελέχη χωρίς εξειδίκευση στην τεχνολογία θα βοηθηθούν από νέα εργαλεία εντοπισμού και οπτικοποίησης δεδομένων, αυξάνοντας τη χρήση των Big Data στις καθημερινές αποφάσεις τους. Πολλά από αυτά τα δεδομένα θα προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον της εταιρείας και, επομένως, δεν θα εμπίπτουν στις εταιρικές πολιτικές περί προσεκτικής συλλογής και οργάνωσης των δεδομένων. Οι νέες αυτές τεχνολογίες θα συνδυάζουν την εμπειρία του τελικού χρήστη με εξελιγμένες δυνατότητες αλγοριθμικής ταξινόμησης, ανάλυσης και εμπλουτισμού, κάνοντας ευκολότερη την εξερεύνηση των Big Data.
  • Η ασφάλεια και διακυβέρνηση των δεδομένων θα αυξήσουν την καινοτομία στο χώρο των Big Data. Πολλά πιλοτικά έργα στο χώρο των Big Data ματαιώνονται με εντολή των υπευθύνων συμμόρφωσης, λόγω ανησυχιών περί παραβιάσεων της νομοθεσίας ή των κανονισμών. Αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα πιο συχνό όταν τα δεδομένα περιέχουν στοιχεία πελατών. Συνεπώς, γίνεται επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής σύγχρονων πρακτικών ασφαλείας, όπως masking και redaction των δεδομένων, στο πλήρες περιβάλλον των Big Data, επιπρόσθετα των ήδη αναγκαίων διαδικασιών πρόσβασης, εξουσιοδότησης και ελέγχου.
  • Τα πληροφοριακά συστήματα θα αξιοποιούν συνδυαστικά τις δυνατότητες του cloud και των εσωτερικών υποδομών του IT για να ανταπεξέλθουν στον παραγωγικό φόρτο εργασίας. Όταν οι εταιρείες δουν τις δυνατότητες εταιρικής διαχείρισης και ασφάλειας να επεκτείνονται σε περιβάλλοντα cloud υψηλής απόδοσης, θα αρχίσουν να μετακινούν τους φόρτους εργασίας τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.